Доступність посилання

ТОП новини

Монобільшість «Слуг народу» тріщить по швах – видання (огляд преси)


Під час пікету Конституційного суду України з вимогою не допустити скасування закону про люстрацію. Київ, 3 березня 2020 року
Під час пікету Конституційного суду України з вимогою не допустити скасування закону про люстрацію. Київ, 3 березня 2020 року

Зміною уряду Зе-команда може не обмежитися. Можливо, все тільки починається, попереджає газета «Україна молода». Політичні експерти видання в перезапуску Кабінету міністрів вбачають ознаки майбутньої політичної кризи в Україні. Далі може бути розпуск парламенту та, відповідно, дочасні вибори до Верховної Ради. Газетярі наголошують, що допоки країна перебуватиме в різних суспільних обмеженнях через коронавірус, ніхто мітингами й протестами не гальмуватиме й не заважатиме ухваленню необхідних для влади законів.

А потім якось потрібно буде гасити праведний гнів патріотів через дозвіл продажу землі й «переписати» вину на парламент. Тепер утримання стабілізації в країні, що називається регулюванням вуличних виступів, мітингів і протестів, насправді означатиме те, як вони мирно ділитимуть владу й гроші.

Видання стверджує, що голосування за відставку генпрокурора Руслана Рябошапки показало виворіт владно-парламентського мундиру «слуг» – він тріщить по швах, за чим укотре вбачається явний розкол монофракції.

А це, окрім усього, означає, що з самого початку коаліція, хоч і моно-, але не була надійно збита й упакована взаємними гарантіями. Звісно, йдеться про гарантії, необхідні для зміцнення і розвитку держави, а не забезпечення особистих забаганок ляльководів. Чи буде актуалізована тема дострокових парламентських виборів просто страшилкою для розкольників? Можливо, але недовго.

За умови створення в лавах «Слуги народу» постійних конфліктів перевибори стануть необхідністю, а тому будуть активно педалюватись зростаючим погано завуальованим проросійським впливом у середовищі влади.

Водночас виникне потреба скинути баласт розчарованих у Зеленському наївних патріотів, котрі чомусь повірили йому й подалися в депутати саме в обоймі «слуг». І не виключено, що після ймовірних наступних дочасних виборів до Верховної Ради лави «слуг народу» змішаються та суттєво підкріпляться їхніми істинними сателітами (за духом) – «Опозиційною платформою – За життя!». Про це йдеться в статті «Монобільшість, та не та: чи грядуть в Україні дочасні парламентські вибори».

Україна, чи не вперше у новітній історії, зачинила свої кордони, повністю припинивши повітряне сполучення з іншими державами. Така ситуація, як зазначає газета «Україна молода», загрожує кризою для окремих галузей економіки: авіатранспорту, готельного бізнесу всередині країни, туристичної галузі, що вже і так переживає свої далеко не найкращі часи.

Експерти видання наголошують: Україна стоїть на порозі хвилі банкрутств, яка може прокотитися вже навесні. Єдиний порятунок – МВФ.

Міжнародний валютний фонд готовий мобілізувати кредитний потенціал на трильйон доларів для допомоги країнам у боротьбі з коронавірусом. Однією з держав, яка претендує на гроші МВФ, є Україна. Про те, чи до снаги Києву буде виконати умови кредитування, газета розповідає в публікації «Виходьте, прилетіли: зачинення кордонів може прискорити настання масштабної кризи в Україні».

В Україні призначено нового генпрокурора. Верховна Рада проголосувала за кандидатуру Ірини Венедіктової, яка з кінця минулого року виконувала обов’язки голови Державного бюро розслідувань (перед цим була народною депутаткою від «Слуги народу»).

У Верховній Раді під час виступів народних депутатів і подальшого обговорення активістами призначення нової очільниці ГПУ, основні критичні закиди на її адресу зводилися до наступного: у свій час не змогла скласти іспит на посаду судді Верховного суду, а також під сумнів було поставлено її професіоналізм і нарікання в несамостійності та лояльності до президента. Конкретніше з думками експертів про нового генпрокурора знайомить газета «День» у статті «Розчистити» Авгієві стайні».

Що президент просив в українських олігархів дізнавилась газета «День». Видання пише, що Україна активно готується до зустрічі з Covid-19. І без втрат тут не обійтись. Кланово-олігархічна держава продовжує «розповзатися по швах». Тому-то сьогодні не лише Україна, а й її паразитарний союзник – «олігархат» та його найбільші бенефіціари – супербагаті і знамениті – постали перед грандіозним викликом. 2014-го не всі вони засвоїли урок: коли твоя держава в біді, не час на ній заробляти. Історія, як гарна вчителька, повторила його вдруге, але тепер ціна в рази вища: тепер держава, ослаблена війною, політичними чварами і боргами змушена протистояти вірусу, який косить навіть суперпотужні економіки. Зеленський озвучив суму, яку держава сподівається отримати від олігархів – 12 мільярдів гривень.

Утім, газетярі зазначають, що ідея скинутися грішми для Фонду порятунку не сподобалась великим бізнесменам. Мовляв, вони не «добрі дяді» й уміють рахувати гроші, тому, напевно, проситимуть чи вже попросили у Зеленського «щось» натомість. Докладніше йдеться в матеріалі «Потрібно брати відповідальність на себе, як у 2014-му».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG