Доступність посилання

ТОП новини

Зеленського закликають не допустити створення «консультативної ради» з ОРДЛО (огляд преси)


Під час акції «Не допустимо Мінської зради» біля Офісу президента України. Київ, 13 березня 2020 року
Під час акції «Не допустимо Мінської зради» біля Офісу президента України. Київ, 13 березня 2020 року

Кінець минулого тижня ознаменувався скандалом, що пов’язаний із новими домовленостями в Мінську – наміром створити так звану «консультативну раду» за участі окремих районів у Донецькій і Луганській областях, в результаті чого Росія стає лише спостерігачем, разом із Німеччиною, Францією й ОБСЄ, пише газета «День» в публікації «Кремль ставить довгострокову мету – повернути Україну під свій вплив. А яка наша стратегія?»​.

Це викликало шквал критики у частини громадськості, зокрема прозвучала низка звернень на адресу президента Володимира Зеленського із закликом відмовитися від цих домовленостей і повернутися в законне поле. Окреме звернення підписали навіть частина народних депутатів від «Слуги народу» (понад 60 парламентарів), наголошує видання, яке публікує розмову з політичним експертом Олесею Яхно, що була записана ще напередодні останніх «мінських новацій»

Мінські домовленості допомогли Україні зупинити активну фазу війни і наступ російських військ, проте загнали країну в дипломатичну пастку, зазначає Яхно. Тому Києву вкрай важливо переглянути чинні або підписати нові домовленості за допомогою західних партнерів. Однак без згоди Росії це зробити дуже важко. А отже, чинна влада, заявляючи про те, що «Мінськ» потрібно переглядати, все одно намагається рухатися по лезу ножа, сподіваючись переграти росіян і добитися миру. Проте, враховуючи досвідчену та агресивну «російську машину», зокрема її дипломатичну складову, реалізувати це фактично нереально, переконує експерт. Кремль влаштує лише програш України.

Щоб бачити горизонт поведінки Росії, треба розуміти – де межа компромісу і можливого тактичного результату, наголошує Олеся Яхно. Поки що влада в Україні перебуває у стадії формування такого підходу. Коли їй стане зрозуміло, що ні міжнародний формат, ні двосторонній формат, так як вони собі це бачать сьогодні, не приведе до перемоги або хоча б миру, тоді, на думку експерта, можна буде робити оптимістичні прогнози.

«Гібридна депортація як спосіб заміни населення на півострові» – у статті під таким заголовком газета «День» пропонує експертну оцінку журналіста Миколи Семени щодо Криму.

Згадуючи нещодавні арешти кримських татар, дописувач стверджує, що мета таких дій – залякування місцевого населення, спонукання до того, щоб дедалі більше неблагонадійних для Росії кримчан, а саме кримських татар та українців, залишали півострів. Це новітня форма етнічної чистки населення анексованих територій.

У нинішній політичній обстановці у світі Росія не може вдатися до насильницької депортації народів, як це було 1944-го, тому для послаблення опору і збільшення кількості лояльного населення Росія в Криму задіяла гібридну депортацію, під час якої витискає із півострова незгодних і натомість завозить жителів із материкової Росії. Фактично повторюється ситуація 1944 року, коли депортували кримських татар, німців, греків, болгар, вірмен, а на їхнє місце за оргнабором завезли росіян, які, власне, так і не змогли відновити Крим після війни, через що Микита Хрущов і був змушений проявити ініціативу про передачу Криму Україні 1954 року.

Зараз на місце тих, що виїхали, очільники російського Криму організували переселення людей із материкової Росії. Так, на материкову Україну з початку окупації разом з військовими вже виїхали орієнтовно 100 тисяч людей. Натомість у Крим, за різними програмами,із Росії заїхали приблизно 500 тисяч людей без урахування кількості військових.

У зв’язку з цим кардинально змінилось населення міст Криму. Наприклад, населення Сімферополя, куди, зрозуміло, завезено найбільшу кількість чиновників, силовиків та спеціалістів, яким дісталися керівні посади, із колишніх 350 тисяч тепер перевищило 600 тисяч.

Сьогодні Крим – це гігантський будівельний майданчик. Продаж житла для переселенців на пільгових умовах і за пільговою іпотекою рекламується, як мінімум, у більш ніж 30 нових житлових комплексах. Окупаційна влада Криму представляє їх як житло для кримчан, хоча самі кримчани навряд чи зможуть придбати таке житло за повну ціну, оскільки знижки, пільгова іпотека та пільгові ціни діють лише для переселенців до Криму.

В українському суспільстві триває дискусія щодо можливого продажу земель сільськогосподарського призначення. Про те, чому цю тему сьогодні так активно лобіює влада та які наслідки це матиме для країни – в газеті «Україна молода» ділиться своїми міркуваннями голова Конгресу громадських об’єднань України Михайло Бугайець.

Він вважає, що в країні, де державне управління наскрізь просякнуте корупцією, безкарністю та безвідповідальністю, проводити ринок навіть власних товарів безвідповідально, бо власники товарів залишаються голі та босі.

Але якщо мета визначена і вона настільки глобальна, що не під силу вловити ні автору, ні кнопкодавам, то для них розроблена коротка закодована команда «Фас» – «Виконати». І тому так безцеремонно «Слуги народу» виконують команди, йдуть через живий народ і навіть через трупи з брехнею та зомбуванням.

Останні фактори не пройдуть в суспільстві, якщо йому відкрити справжні причини бездумних дій Зе-команди і ті наслідки, які чекають Україну вже завтра і в найближчі роки у випадку затвердження неконституційного закону, зауважує Бугайець. Докладніше з проблемою, і про те, яку землю і чому на Банковій хочуть продати насамперед, йдеться в публікації «Загрозливі наслідки: чому продаж землі стане одним із факторів краху України як держави».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG