Доступність посилання

ТОП новини

Коронавірус і сільгоспроботи у Британії: обговорюється спеціальна схема із запрошення громадян України


Лондон, Британія, 10 березня 2020 року
Лондон, Британія, 10 березня 2020 року

Лондон – На тлі непевності щодо поширення коронавірусу у Британії обговорюється перспективна пілотна схема запрошення громадян України на сезонні сільськогосподарські роботи до Англії. У світлі «Брекзиту» українці матимуть ті самі шанси на працевлаштування у Британії, що й громадяни ЄС. Провідні компанії, які організовують працевлаштування сезонних робітників на фермах Великої Британії, вже почали активну роботу разом з Міністерством внутрішніх справ у напрямку здобуття 20 тисяч робочих віз, а також залагодження чартерних перевезень для робітників з менш вражених коронавірусом країн, поміж яких розглядається і Україна. Відтак, щойно мине активна фаза кризи коронавірусу, цю схему має бути запущено у дію.

За доволі жорстких умов, пов’язаних з поширенням коронавірусу на британських островах, представники сількогосподарського сектору Сполученого Королівства вже безпосередньо планують сезон збирання врожаю, і саме з огляду на це виникає певна проблема нестачі робочих рук. Зокрема йдеться про те, що громадяни країн-членів Європейського Союзу, які зазвичай становили велику частку робочої сили у цій галузі, постають перед серйозними обмеженнями на подорожі зі своїх країн у зв’язку з високим рівнем розповсюдження коронавірусу у Європі. У зв’язку з цим погляди британських роботодавців у сільськогосподарській царині спрямовуються на низку країн з порівняно низьким рівнем зараження, поміж яких перебуває і Україна.

Однією з найбільших британських компаній, які займаються оформленням і перевезенням до Британії сезонних робітників на сільськогосподарські роботи є компанія Pro-Force Limited, яка базується у місті Кентрбері, що у південно-східному англійському графстві Кент. Директор цієї компанії Матт Джарретт є великим ентузіастом запрошення на сільгоспроботи до Британії громадян країн з-поза меж ЄС, і він нині активно співпрацює з міністерством внутрішніх справ Британії щодо видання 20 тисяч робочих віз і організації чартерних спецрейсів для робітників, які походять з менш вражених коронавірусом держав. Україна посідає помітне місце у списку тих країн. На думку Джарретта, українці вже довели своєю працьовитістю цілковите право бути запрошеними на роботу на англійські ферми.

«Ми працюємо у тісному контакті з британським міністерством внутрішніх справ – «Хоум Офісом», Національною спілкою фермерів та урядовим департаментом захисту довкілля, продуктів харчування та аграрних справ у напрямку здобуття 20 тисяч робочих віз для робітників з країн, які не є членами Європейського Союзу, зокрема для працьовитих українців», – заявив Матт Джарретт.

«Директор компанії Рro-Force Матт Джарретт надзвичайно налаштований на залагодження 20 тисяч робочих віз для сезонних робітників з-поза меж ЄС у 2020 році. Зокрема, він бажає це зробити для українців, щодо яких він надзвичайно високої думки. Криза, пов’язана з коронавірусом мине, а нам треба буде давати собі раду з врожаєм!»

Британський уряд видав компанії Pro-Force Limited спеціальну ліцензію на працевлаштування сезонних робітників з-поза меж Європейського Союзу. Все це відбуватиметься згідно з новою пілотною схемою у світлі виходу Сполученого Королівства з Євросоюзу, коли громадяни ЄС вже не матимуть пріоритету на працевлаштування у Великій Британії. У такий спосіб радикально змінюється сама географія добору робочої сили для збирання врожаю на сільськогосподарських угіддях Великої Британії.

Відтак, попри невизначеність, пов’язану зі спеціальними заходами, спрямованими на приборкання коронавірусу у Сполученому Королівстві, триває процес фінансування і спонсорства видачі британських робочих віз для сезонних робітників з-за кордону, кожна з яких коштує 225 фунтів стерлінґів на місяць. У Британії усвідомлюють, що далеко не всі сезонні робітники з менш заможних країн можуть собі дозволити сплатити відповідні кошти, отож британські працедавці у сільськогосподарському секторі налаштовані продемонструвати свою гостинність, спонсоруючи видання подібних віз, і заохочувати робочу силу з-закордону до працевлаштування на сезонні роботи у Сполученому Королівстві.

Голова компанії British Summer Fruits, яка займається збиранням і постачанням врожаю британських фруктів і ягід, Нік Марстон зазначив, що географічне походження сезонних робітників різко змінилося, так само як і змінилась ситуація на ринку праці лише упродовж останнього року. Це, як на Марстона, викликає певне занепокоєння.

«Британська галузь збирання фруктів упродовж багатьох років спиралась на робітників з континентальної Європи з причини браку місцевих робітників у Сполученому Королівстві. Лише торік 98% робітників на збиранні британського урожаю фруктів походили з-за меж Великої Британії. Ми нині досить занепокоєні проблемами у забезпеченні достатньої кількості робочої сили для збирання нового врожаю», – зазначив Нік Марстон.

Наголошується на важливості практичної здатності робітників, працевлаштованих з-за меж Європейського Союзу, приїздити на роботу до Британії. Наприклад, робітники, набрані в Україні для збору фруктів у Британії мають, на думку британських фермерів, можливість вільно приїздити до Сполученого Королівства з відповідними дозволами.

Втім, деякі британські фермери впевнені, що з цим не має бути проблем, бо британський уряд вже уклав відповідні угоди, відтак, сезонні робітники з України не матимуть клопоту приїздити і збирати врожай у Британії.

«Не хвилюйтеся аж так надто. Уряд Сполученого Королівства вже підписав угоду щодо сезонних робітників з України, і це було ще у жовтні»

На додаток, британська влада розглядає можливість того, що сезонні робітники з України, які приїздитимуть на збирання врожаю до Британії, матимуть змогу навіть претендувати на мінімальну британську державну пенсію. Це питання нині перебуває у стадії розробки у податковому відомстві.

«Це саме те, що я маю на увазі. Отож сезонні робітники з України зможуть заробляти на британську державну пенсію, працюючи на фермі у Сполученому Королівстві? Так чи ні?»

Звісно, за умов розповсюдження коронавірусу, британські фермери мають брати до уваги захисні заходи для запобігання поширення захворювання поміж робітників, які збиратимуть врожай. Вже подейкують про допущення до місць проживання робітників у спеціальних табірних містечках лише тих, хто розглядається як «необхідні відвідувачі». Планується також запровадження жорсткого контролю стану здоров’я сезонних робітників, надто тих, хто прибуватиме з-за кордону.

Більшість британських ферм мають змогу розбивати бригади робітників на окремі команди, і тримати ці команди окремо одна від одної, аби стати на заваді поширенню хвороби від однієї групи до іншої. Водночас, представники працедавців наголошують, що загальний ризик поширення захворювання поміж сезонних робітників буде значно меншим з причини того, що збір врожаю відбуватиметься на свіжому повітрі, і на відміну від приміщень, робітники можуть тримати дистанцію одне від одного під час робочого дня. У планах також облаштування спеціальних будівель для самоізоляції у випадку виникнення симптомів захворювання.

Очікується, що пілотну схему щодо залучення великої кількості сезонних робітників з-поза меж Євросоюзу для роботи на британських фермах у сезон збирання врожаю буде втілено у життя, щойно стане ясно, що активна стадія розповсюдження коронавірусу пішла на помітне уповільнення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG