Доступність посилання

ТОП новини

Одеса на карантині. Побите скло в трамваях, пуста Дерибасівська, зачинені зоомагазини


Розбите вітрове скло в одеському тролейбусі
Розбите вітрове скло в одеському тролейбусі

В Одесі карантин – у трамвай, тролейбус чи маршрутку не впускають більше ніж 10 людей. А маршрутки, які не виконують транспортні квоти – деінде нариваються на штрафи. Кафе і ресторани не працюють, людей на вулицях поменшало. Хворих на коронавірус в Одесі не виявлено, людей закликають сидіти вдома. Обурені пасажири б’ють скло в тролейбусах і трамваях.

«Шановний, вам не можна, вже є 10 людей у тролейбусі», – водій-жінка намагається не пропустити літнього чоловіка всередину вагону. Той або не розуміє, або робить вигляд, що не розуміє, та протискується повз неї. Кондукторів у більшості одеських тролейбусів-трамваїв немає і водіям доводиться все робити самостійно. Часто це жінки і це як раз один із таких випадків.

«Тоді нікуди не їдемо», – каже вона і готується викликати поліцію. За інструкцією, вона має викликати патруль для складання протоколу про адміністративне правопорушення. Якщо поліція зупинить її та побачить всередині більше ніж 10 пасажирів, то її чекає штраф. Як кажуть самі водії – 17 тисяч гривень. Ця величезна цифра передається з вуст у вуста, але насправді жодного водія електротранспорту в Одесі ще не штрафували та й адмінпротоколи не складали. Поки водії чекають поліцію, «зайві» пасажири зазвичай виходять самі. Цього разу вийшов я – їхати залишалось не більше від однієї зупинки.

Сварка в одеському трамваї
Сварка в одеському трамваї

У перший день запровадження квот у 10 людей можна було побачити, як в рядок вишукувались три вагони трамвая – в десятці метрів один від одного. Це 10-й маршрут – зі спального району в центр міста. Він проходить через центр адміністративних послуг і там завжди багато літніх людей – їдуть або оформляти документи, або купувати продукти на Привозі – найстарішому одеському ринку.

Три трамваї утворили пробку на маленькій ділянці
Три трамваї утворили пробку на маленькій ділянці

З першого вагону доводиться вийти літній жінці на ім’я Варвара – вона навіть взяла із собою медичну маску, але все одно одинадцятою її не беруть. Жінка переживає, що може злетіти запис в центрі адмінпослуг – їхати тут близько 20 хвилин, а вона спеціально вийшла більше ніж за годину. Тепер доводиться чекати наступного вагону.

Але з наступним та сама проблема – пасажирка відмовляється вийти. Водій Андрій вже викликав поліцію і каже, що буде чекати хоч 2-3 години, нехай складають протокол. Він розповідає Радіо Свобода, що це вже далеко не перший випадок цього ранку.

Жінку не пускають всередину
Жінку не пускають всередину

«Люди відмовляються виходити, але я не хочу, щоб мене оштрафували. 17 тисяч гривень за порушення. Із водія, а не з підприємства. Я стільки платити не хочу», – говорить Андрій.

Після півгодинного очікування з вагону виходить одна людина і вони їдуть далі. Це літній чоловік, каже, що не поспішає. Більшість пасажирів – пенсіонери.

Замість поліції приїхала приватна охорона

Чекаю наступний вагон і знову та ж сама проблема – жінка зайшла всередину та відмовляється виходити. Потім заходить ще двоє – в трамваї 13 людей. Знову викликають поліцію, а інші пасажири намагаються умовити «зайву» пасажирку вийти. Потім на місце прибувають працівники приватної охорони – кажуть, що поліція попросила їх допомогти. Ведуть вони себе ввічливо, але вмовити жінку не можуть. Силу застосовувати вони не мають права. Врешті-решт із трамваю виходить той самий літній чоловік. Він не називає своє ім’я.

Водій не впускає більше ніж 10 пасажирів
Водій не впускає більше ніж 10 пасажирів

Але силу не соромляться застосовувати проти самих водіїв. Так, у перший день «карантину» жінку-водія тягала за волосся літня пасажирка – її відмовились взяти на борт, а іншому водію погрожували ножем. 20 березня побили ще одну жінку-водія. Страждає і транспорт – за два дні вибили та пошкодили вікна у трьох трамваях та двох тролейбусах. Загальна сума збитків – близько 100 тисяч гривень, говорить заступник директора міського департаменту транспорту Олександр Коваль.

«Водій зміг затримати людину, яка двічі вдарила камінням по лобовому склу тролейбуса. Його передали поліції. Одне таке скло коштує близько 42 тисяч гривень. Всього 19 березня було 85 затримок транспорту, 20 березня – вже тільки 17», – говорить Коваль.

По тролейбусу двічі вдарили камінням
По тролейбусу двічі вдарили камінням

Він запевнює, що електротранспорт не штрафують, тому що всі квоти виконуються. Водії носять маски, дезінфікують транспорт. Кожний вагон чистять двічі на день – в обід під час зміни водіїв та вночі, коли його ставлять в депо. Також після кожного рейсу водій має самостійно чистити найбільш ризиковані ділянки – поручні біля себе та ручки.

Якщо не взяли у тролейбус, можна сісти в маршрутку

Квоти сильно вдарили по маршрутках – деякі не виконують їх, щоб не втрачати гроші. А в перший день деякі транспортні компанії просто не вивели водіїв на лінії – майже половина всіх маршруток залишилась на автостанціях. Місцева влада провела додаткові переговори, після чого маршруток стало більше – до 80% від докарантинної норми, розповідає заступник директора міського департаменту транспорту Сергій Щербань.

Нам демонструють, як дезінфікують маршрутки – поки водій із позивним «Чапай» відпочиває із бутербродом, диспетчер Регіна миє його маршрутку.

Робимо це двічі на день, каже вона. Маршрут «Чапая» пролягає через все місто – автобус 232 має одну з найбільших дистанцій, через маршрутку проходять сотні людей.

Дезінфекція в одеській маршрутці
Дезінфекція в одеській маршрутці

Водіїв маршрутних таксі поліція все ж таки зупиняє, розповідає Регіна. Її колегам по підприємству досі щастило – людей було не багато, тому правоохоронці не складали протокол. А ось якщо людей було б набагато більше, аніж має бути по квоті, поліція штрафує. Таке було на інших АТП «Я не порушую, це дорого», – запевнює «Чапай». Втім, на дорогах маршруток багато, і мало хто виконує всі норми.

«Нас зупинила поліція та залишила в маршрутці тільки 10 людей, тих, в кого були маски. Я тепер пішки маю йти», – розповідає мені пасажирка, яку вивели з маршрутки на іншому маршруті. Ім’я назвати жінка відмовляється та йде купувати маску.

Маршрут, яким я зазвичай їду в центр Одеси, скоротили – щоб пускати трамваї частіше по маршруту. Я виходжу біля ринку Привоз та йду скрізь нього. Продуктовим ринкам працювати дозволили, але поблизу продуктової частини є відома «барахолка». Старі речі, поламані годинники та фотоапарати, господарські товари… Майже всі торговці в масках, але на фотоапарат швидко реагують погрозами, деякі мало не кидаються товаром.

Пустинні вулиці, зачинені ресторани, постраждалі тварини

У центрі Одеси пусто – ані по відомій Дерибасівський, ані по Приморському бульвару ніхто не гуляє. Біля McDonalds в чергу вишукались кур’єри Glovo. Замовити «Біг-Мак» чи картоплю фрі можна тепер тільки через них. Закрилися найвідоміші мережі ресторанів, кав’ярні працюють тільки «на винос».

Втім, навіть за таку роботу деякі з них отримали приписи від муніципалітету, мовляв за наказом уряду працювати не можна і підприємці можуть дочекатися штрафів. Постраждали також магазини для тварин, причому Одеса виявилась жорсткішою за інші міста.

Зазвичай тут гуляють тисячі людей
Зазвичай тут гуляють тисячі людей

На відміну від інших великих українських міст, в Одесі заборонили роботу зоомагазинів, говорить Радіо Свобода власник одного з таких закладів Олександр Антонов. Він кілька днів намагався отримати пояснення від міської влади і тільки на третій день карантину йому це вдалося.

«Управління розвитку споживчого ринку та захисту прав споживачів надало мені в телефонному режимі відповідь – корми для тварин не є продуктами. Роботу дозволено для продуктових магазинів, автозаправних станцій та аптек, тому всі зоомагазини мають бути зачинені», – говорить він. Олександр також вказує – в інших містах України роботу торговельних точок для тварин дозволили.

Як повідомляє «Об’єднання зообізнесу України» у фейсбуці, дозвіл міської влади на роботу зоомагазинів отримали міста Дніпро, Запоріжжя, Львів, Рівне, Ужгород та Чернігів. Звісно, за виконання умов карантину, зокрема недопущення скупчення більше ніж 10 людей.

В умовах проблеми із транспортом в Одесі почала працювати ініціатива «Підвези лікаря» – люди самоорганізуються та пропонують лікарям безкоштовну поїздку до місця роботи або додому. Єдина умова – всі мають бути в масках, працівників лікарень, також просять по можливості надавати довідки з міста роботи. Возити безкоштовно готові саме лікарів та інших медичних працівників.

«В одному місті було раніше, аніж в нас – це в Києві. Вже коли ми організувались, мені надіслали посилання і показали, що в них також є. А зараз є і в інших містах – ми зробили рекламу через «Вайбер», – розповідає Радіо Свобода адміністратор вайбер-групи Ольга.

Вона наполягає, що одеський «чат» має свою специфіку, це не просто оголошення. Втім, на перший погляд це однакові чати, тільки київський більший – там понад 11 тисяч користувачів, а в одеському – майже 5 тисяч. Користувачі активно обговорюють, де придбати маски та антисептик – знайти їх в продажу важко навіть працівникам медичних закладів. У соціальних мережах ідею активно обговорюють, зокрема вказують на відсутність спеціальних захисних костюмів у медиків та водіїв. Втім, транспорт працює дуже обмежено, а міжміські маршрутки взагалі заборонили, тому кількість учасників зростає дуже швидко – за один день додалось майже тисячу людей.

Кому карантин не завадив

Карантин не зупинив зусилля з озеленення, дерева бажано висаджувати тільки до середини квітня, потім їм буде важче прижитись, говорить Радіо Свобода керівник громадської організації «Зелений лист» Владислав Балінський. Разом із ними «Міськзелетрест» здійснює проєкт «Зелений коридор» – об’єднує два маленьких сквери та висаджує нові дерева вздовж трамвайних рейок.

«Тут буде висаджено близько сотні білих цукрових кленів. В нас вже є підготовлені 70 штук – вони в земляних комах, мають добре прижитись. Це високі дерева будуть, 7-8 метрів. Оскільки вони в нас у земляному комі, їх можна саджати до середини квітня. До цього часу потрібно вже все закінчити», – говорить Балинський. Ми говоримо поблизу МАФа, де продають шаурму та хот-доги – судячи по запаху, вони не планують зачинятися, незважаючи на карантин.

18 березня також в рамках проєкту «Зелений тунель» вони саджали декоративні вишні у занедбаному невеличкому сквері та випадково знайшли пам’ятний знак на честь свободи та демократії, розповідає Балінський.

«Там розташований знак «На честь принципів свободи слова, демократії та праці робітників електронних засобів масової інформації». Його було встановлено ще наприкінці 1990-х років, і зараз ми хочемо об’єднати цей сквер із деревами вздовж рейок, щоб був єдиний комплекс. Офіційно назвати його сквером свободи і демократії», – говорить активіст.

Донедавна там був розташований літній майданчик одного з ресторанів і маленьку зелену зону не було включено до офіційного переліку парків і скверів Одеси. Тепер екоактивісти хочуть зайнятися цим питанням та вже подали відповідний проєкт в Одеську міську раду.

Із 5 березня в Одесі було зафіксовано 62 підозри на коронавірус, жодна не підтвердилася. Ще 10 аналізів перебувають у процесі обробки. Наразі в Україні 29 випадків інфікування на коронавірус, 3 із них – летальні. Загалом вірусологічна референс-лабораторія Центру громадського здоров’я України дослідила більше ніж 750 зразків.

20 березня у зв’язку з поширенням хвороби Кабінет міністрів України запровадив стан надзвичайної ситуації в Києві, Дніпропетровській та Івано-Франківській областях.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG