Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: В Україні перший пацієнт вже одужав від хвороби COVID-19


Станом на 22:00 20 березня в Україні були підтвердженими 39 випадків захворювання на COVID-19
Станом на 22:00 20 березня в Україні були підтвердженими 39 випадків захворювання на COVID-19

Держава закуповує апарати штучної вентиляції легенів у фірм, що фігурують у кримінальних справах про завищення цін – «Схеми»

Із початком епідемії коронавірусу державні лікарні у різних регіонах України почали активно закуповувати апарати штучної вентиляції легенів. Низка компаній, які наразі отримують державні замовлення поза конкурсом в умовах екстреної потреби, проходять по кримінальних справах за підозрою у завищенні цін на медичне обладнання, а також за «створення монопольних формувань» та «ввезення апаратів з непідконтрольних частин України». Це показав аналіз журналістів програми «Схеми: корупція в деталях» (проєкт Радіо Свобода та телеканалу «UA:Перший»).

Деякі з цих фірм, які отримали нові державні замовлення, не мають на складі апаратів у потрібній кількості, а деякі кажуть, що нові поставки будуть «у кращому випадку в травні». Детальніше читайте у матеріалі.

Зеленський: в Україні перший пацієнт одужав від коронавірусу

В Україні перший пацієнт одужав від коронавірусу, повідомив президент України Володимир Зеленський.

«Ми маємо дуже радісну новину. Пацієнту з Чернівців було зроблено повторний лабораторний аналіз на коронавірус. І він вдруге показав негативний результат. Отже, можемо констатувати офіційно – в Україні є перша людина, яка одужала від коронавірусу. Сьогодні його виписують з лікарні, і він повертається додому», – сказав Зеленський.

Він додав, що Україна отримала першу партію експрес-тестів, виготовлену Інститутом молекулярної біології Національної академії наук України.

Станом на 22:00 20 березня в Україні були підтвердженими З9 випадків захворювання на COVID-19.

У Німеччині багато інфікованих коронавірусом, але «аномально» низька смертність. Чому?

Якщо подивитися на загальну статистику співвідношення кількості інфікованих та загиблих у кожній країні, Німеччина виглядає таким собі аутсайдером. І все через незвично низький рівень смертності від вірусу в порівнянні з іншими державами.​

Якщо приблизно порівняти дані інституту Гопкінса станом на ранок 20 березня, скажімо, у сусідній Іспанії на 18077 заражених осіб прийшлося 833 смертей. Це десь 4,6% відсотка. В Італії на 41035 заражених – 3405 смертей – 8,29% відсотка.

У Німеччині ж на 15320 інфікованих на цей час було лише 44 летальні випадки. Це десь 0,29 відсотка. Яким чином Німеччині вдається стримувати смертність від коронавірусу на таких низьких показниках? Читайте у матеріалі.

МОЗ повідомило про домовленість зі службою таксі про перевезення медиків на роботу

Міністерство охорони здоров’я України повідомило 20 березня, що домовилося із сервісом Uber про безкоштовне перевезення лікарів на час карантину.

«За домовленістю з Міністерством охорони здоров’я України та органами місцевого самоврядування Uber буде безкоштовно доставляти до лікарень медичних працівників, задіяних у запобіганні та ліквідації коронавірусної інфекції в Україні. Ця домовленість включає 10 тисяч поїздок, які медичні працівники можуть здійснити, щоб дістатися до своїх лікарень та робочих місць. Ця опція буде доступною в містах, де функціонує сервіс Uber: Київ, Одеса, Львів, Дніпро, Харків, Запоріжжя та Вінниця», – уточнюють у МОЗ.

Український транспорт і коронавірус: як впливає карантин на ключову галузь економіки

Обмежити пасажирське сполучення в Україні – це одне з головних рішень уряду для протидії поширенню коронавірусу. Наразі в Україні зупинили авіаційні, залізничні та автобусні пасажирські маршрути, як міжміські, так і транскордонні. Частково продовжує ходити лише наземний транспорт у містах. Як наслідок, експерти прогнозують значні збитки для транспортної галузі, проблеми для інших сфер економіки, а то й банкрутство низки пасажирських операторів. Втім, чимало фахівців вважають «пасажирські» обмеження в цілому адекватними і пропонують готувати програми державної підтримки для транспортників. Читайте детальніше тут.

Кулеба: якщо засідання ТКГ в Мінську відбудеться, то у режимі відеоконференції

Учасники мінських переговорів можуть проводити засідання через відеозв’язок, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Які переговори? Ви що?! Усі переговори згорнуті фізично. Я вчора розмовляв зі своїм колегою міністром закордонних справ Угорщини, і ми домовилися, що заплановане на 26 березня засідання двосторонньої міжурядової комісії ми проведемо в режимі телеконференції у ту ж дату, тому що життя не зупиняється, потрібно працювати, потрібно рухатися вперед. Щодо «Мінська» теж опрацьовується питання відеоконференції. Зараз усі відрядження масово скасовуються. Я взагалі в МЗС заборонив усі закордонні відрядження», – сказав Кулеба в ефірі програми «Суботнє інтерв’ю».

Він наголосив: «Якщо засідання ТКГ відбудеться, то у режимі відеоконференції».

В Україні попередили, як зміниться погода

Державна служба з надзвичайних ситуацій і Гідрометеорологічний центр попередили, як зміниться погода в Україні наступними днями.

За їхніми даними, 21–25 березня у зв’язку з вторгненням арктичного повітря очікується відчутне зниження температури: вночі до 1–7° морозу, вдень до 3° тепла – 3° морозу, на півдні і сході вночі близько 0°, вдень до 2–7° тепла.

При цьому 22–23 березня похолодання супроводжуватиметься поривами вітру 15–20 м/с (І рівень небезпечності – жовтий), та опадами:

– у західних, північних, центральних і Харківській областях у вигляді дощу і мокрого снігу, очікується місцями утворення снігового покриву висотою 1–3 см, на дорогах ожеледиця;

– у південних, Луганській і Донецькій областях опади переважно у вигляді дощу.

У Карпатах 21–22 березня значний сніг, 23 березня невеликий сніг, хуртовини, пориви вітру 15–20 м/с, на високогір’ї 25 м/с, на дорогах снігові замети, ожеледиця (І рівень небезпечності – жовтий). Очікується утворення снігового покриву висотою 5–10 см, що призведе до порушення руху транспорту на автошляхах у гірській місцевості.

Карантин із користю: варіанти безкоштовного онлайн-навчання для тих, хто залишається вдома

Із 17 березня в Україні заборонене проведення масових заходів із участю понад 10 осіб. Студенти та школярі перейшли на дистанційну форму навчання. Тим часом у соціальних мережах все більше обговорюють, чим би зайнятись на карантині із максимальною користю для себе. З’явилось багато можливостей для навчання онлайн, безкоштовні вебінари та різноманітні лекторії. Що ж нове можна повчити на карантині? Як використати нинішню ситуацію із максимальною користю?

Радіо Свобода зібрало список безкоштовних освітніх онлайн-можливостей, який, звісно ж, буде поповнюватись. Можна опанувати нове вміння або навіть здобути нову професію, лежачи на дивані.

Проводьте час із користю!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG