Доступність посилання

ТОП новини

«Консультативна рада» з представниками ОРДЛО: як вплине на ТКГ і ситуацію на Донбасі


Голова Офісу президента України Андрій Єрмак (ліворуч) і заступник голови адміністрації президента Росії Дмитро Козак
Голова Офісу президента України Андрій Єрмак (ліворуч) і заступник голови адміністрації президента Росії Дмитро Козак

Андрій Єрмак і Дмитро Козак – представники президентів України та Росії – перезавантажують Мінський процес. Тристороння контактна група планує створити новий переговорний майданчик – «консультативну раду», куди увійдуть представники України та ОРДЛО. Навіщо Україні прямий діалог з представниками окупованої частини Донбасу? Як такий новий формат вплине на ситуацію на Донбасі? Про це – у матеріалі журналістів спеціального проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії».

Новий політичний скандал весни 2020 року. Очільник Офісу президента України Андрій Єрмак і заступник голови адміністрації президента Росії Дмитро Козак зустрілися в Мінську і домовилися… А ось про що саме – давайте розбиратися.

11 березня у Мінську відбулися переговори Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі. Коментувати підсумки українська сторона не поспішає, зате російський представник відразу заговорив про «прогрес».

Ми знайшли механізм прийняття рішень щодо врегулювання конфлікту найближчим часом
Дмитро Козак

«Ми знайшли – не остаточне рішення, звичайно, механізм прийняття рішень щодо врегулювання конфлікту найближчим часом. Діалоговий майданчик за участю сторін «нормандського формату», за участю сторін конфлікту. Поки більше говорити не треба, потрібно дбайливо ставитися до цих домовленостей для того, щоб вони не зірвалися», – зазначив заступник голови адміністрації президента Росії Дмитро Козак.

Дмитро Козак
Дмитро Козак

Втім, таємницю швидко розкрили українські журналісти. Видання «Дзеркало тижня» оприлюднило текст протоколу того самого засідання в Мінську. Там домовилися про створення нового органу – «консультативної ради».

«Основним завданням ради є здійснення діалогу, консультацій та вироблення пропозицій щодо проєктів політичних і правових рішень щодо врегулювання конфлікту..., в тому числі щодо проведення виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей України», – мовиться в документі.

Фрагмент протоколу засідання у Мінську
Фрагмент протоколу засідання у Мінську

Згідно з протоколом, рада формується так: 10 представників України, 10 представників окремих районів Донецької та Луганської областей, по одному – від Росії, Німеччини, Франції та ОБСЄ.

Відтак в Мінську з’являється новий майданчик для прямих переговорів – між українською стороною і ОРДЛО. І цей пункт не на жарт стурбував українських експертів.

Це порушує логіку того, чим, власне, є Тристороння контактна група: Росія, Україна і ОБСЄ
Марія Кучеренко

«Тут не так важливо, хто конкретно буде представляти ОРДЛО. Не так важливо: будуть це Пушиліни – не Пушиліни, бойовики – не бойовики, в погонах – не в погонах. Справа не в тому, ні. Проблема в тому, що саме оголошення, що у нас буде якась рада за участі представників ОРДЛО при Тристоронній контактній групі – це порушує логіку того, чим, власне, є Тристороння контактна група: Росія, Україна і ОБСЄ», – наголошує аналітик Центру досліджень проблем громадянського суспільства Марія Кучеренко.

Марія Кучеренко
Марія Кучеренко

Рішення про створення нового консультативного органу не ухвалене – поки що. Але «зради», якщо така рада все ж з’явиться, голова Офісу президента України Андрій Єрмак не бачить.

Ніяких прямих перемовин – про це мови не йде
Андрій Єрмак

«Ми взяли на себе зобов’язання узгодити декілька питань, а насамперед конституційну реформу у частині децентралізації і питання, що стосується місцевих виборів, з представниками окремих районів Донецької і Луганської областей України в рамках Тристоронньої контактної групи. Ніяких прямих перемовин – про це мови не йде! Ми говоримо про створення платформи, де громадяни України, які проживають сьогодні як на контрольованій, так і на території неконтрольованій, можуть спілкуватися», – пояснив керівник Офісу президента України Андрій Єрмак.

Андрій Єрмак
Андрій Єрмак

Показово, що про створення «Національної платформи примирення і єдності» – ще одного майданчика для діалогу з представниками непідконтрольної Україні частини Донбасу – вже наступного дня після «Мінська» оголосив радник секретаря РНБО Сергій Сивохо.

Чому платформу назвали національною? У нашій країні ж конфлікт не тільки на Донбасі
Сергій Сивохо

«Чому платформу назвали національною? У нашій країні ж конфлікт не тільки на Донбасі. Анексія Криму, «бурштинова республіка» на Волині, «гранітна» – в Житомирській області, є проблеми і в Закарпатті. Але саме Донбас уже шість років перебуває у фазі збройного конфлікту», – оголосив радник секретаря РНБО Сергій Сивохо.

Сергій Сивохо
Сергій Сивохо
Саме діалог українців з українцями по різні боки лінії зіткнення дадуть нам якість
Марина Черенкова

«Створення декількох майданчиків для діалогів різного рівня з мирним населенням непідконтрольних територій. Саме діалог українців з українцями по різні боки лінії зіткнення дадуть нам якість», – наголосила конфліктолог Марина Черенкова.

Але презентація цієї платформи була нетривалою – її зірвали представники праворадикальної партії «Національний корпус».

Журналісти проєкту «Донбас Реалії» намагалися з’ясувати – чим конкретно буде займатися «Національна платформа»?

– Ми ж хотіли сказати: де цей майданчик буде, який він буде, як ви хочете його бачити? Ми у всіх хотіли запитати! – відповіла Марина Черенкова.

Марина Черенкова
Марина Черенкова

– Тобто поки у вас немає якихось планів?

– Ні, звичайно! Ми хотіли разом зробити! І ми не хотіли нав’язувати свій порядок денний.

– Наступний івент коли буде?

– Аха! А ось тепер ми подумаємо!

– Зрозуміло.

– Ну ви вже вибачте, будь ласка, добре?

– Дякую.

І ще одна деталь. У тому ж протоколі йдеться: сторони збираються одночасно відкрити два нових КПВВ на лінії розмежування в Луганській області – в Золотому і в Щасті.

У Золотому пункт пропуску вже кілька років повністю обладнаний з українського боку. Підтримувані Росією представники угруповань «ЛНР» та «ДНР» раз-по-раз відмовлялися відкривати тут проїзд. А ось проти відкриття КПВВ в Щасті була українська сторона, бо не хотіли наражати на небезпеку стратегічно важливий об’єкт – Луганську ТЕС.

Втім, всі ці компромісні домовленості цілком може обнулити пандемія коронавірусу. Відкриття нових КПВВ, обмін полоненими і створення нової ради з ОРДЛО, можливо, доведеться поставити на паузу.

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

  • Зображення 16x9

    Андрій Діхтяренко

    Працює на Радіо Свобода з 2014 року. 
    Журналіст, редактор програми «Донбас.Реалії» і рубрики «Листи з окупованого Донбасу».
    Головний редактор «Реальної газети» з Луганська.

XS
SM
MD
LG