Доступність посилання

ТОП новини

Турецькі безпілотники проти російських ракетних комплексів: чи буде Bayraktar таким ефективним на Донбасі, як у Сирії


Ударний безпілотник Bayraktar, прийнятий на озброєння ЗСУ
Ударний безпілотник Bayraktar, прийнятий на озброєння ЗСУ

Українські військові вперше підняли в небо Bayraktar. Ударні безпілотники Україна купила у Туреччини ще рік тому. Поки їх випробовують лише в районі військового аеродрому, але не виключено, що з часом БПЛА можуть відправити на Донбас. Турецька армія в Сирії показала: Bayraktar може ефективно знищувати російські комплекси протиповітряної оборони. Але деякі експерти в Україні вважають: у зоні ООС турецькі авіакомплекси стануть легкою мішенню. Більше про це – у матеріалі журналістів спеціального проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії».

Хмельницька область. Військовий аеродром Збройних сил України. У небо підіймають ударний Bayraktar TB2. Сидячи в одній з таких станцій управління, оператор може відправити безпілотник на відстань 150 кілометрів. А відтак – контролювати місцевість і пересування техніки.

«За допомогою цих двох джойстиків здійснюється наведення на ціль і відбувається скидання бомби», – пояснює військовослужбовець ескадрильї БПЛА Руслан.

Руслан, військовослужбовець ескадрильї БПЛА
Руслан, військовослужбовець ескадрильї БПЛА

За допомогою високоточних бомб Bayraktar може вражати цілі у радіусі восьми кілометрів. Україна купила шість безпілотників і три станції управління ще рік тому. Восени українські військові пройшли курс навчання у Туреччині.

«Повітряні силі отримали нещодавно безпілотні літальні апарати – лише в грудні минулого року. І не минуло вже і трьох місяців, як ми провели першу бойову роботу в небі», – зазначає начальник служби зв’язків з громадськістю повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Юрій Ігнат
Юрій Ігнат
Ці безпілотні комплекси дозволяють у будь-який момент змінити маршрут, змінити ціль, змінити район пошуку, якщо це розвідка
Сергій Голубцов

«Ці безпілотні комплекси дозволяють у будь-який момент змінити маршрут, змінити ціль, змінити район пошуку, якщо це розвідка. Тому вони вимагають схожої організації польотів, що і для звичайних літаків. Ще була тренажна підготовка. Кожен із зовнішніх пілотів мав отримати певний наліт на тренажері перед тим, як його допустили до практики. Тому я вважаю, що сказати: чому так довго, напевно, буде неправильно. Навпаки, я би сказав, що це досить швидко», – каже начальник авіації командування повітряних сил ЗСУ Сергій Голубцов.

Про ефективність застосування Bayraktar на Донбасі почали сперечатись одразу, як Україна оголосила про цю дорогу закупівлю. Було витрачено майже 70 мільйонів доларів. Новий привід для розмов – турецька операція «Весняний щит» у Сирії. Ключову роль у ній зіграли саме безпілотні авіакомплекси.

Це відео (нижче) удару по новому російському комплексу протиповітряної оборони «Панцир-С». Турки заявляють: знищили вісім таких комплексів.

За даними Defense Express, протягом 10 днів тільки Bayraktar розбили три «Панцирі», три комплекси С-125, а також ЗРК «ТОР-М1», не говорячи вже про танки, бронемашини чи гаубиці. Часто безпілотники працювали разом з комплексами радіоелектронної боротьби. Цілі вражали у важкодоступних місцях та укриттях. За час операції втрачено два Bayraktar.

Чому туркам вдається ефективно вражати наземні цілі? У першу чергу це пов’язано з рівнем професіоналізму турецької армії
Антон Міхненко

«Чому туркам вдається ефективно вражати наземні цілі? У першу чергу це пов’язано з рівнем професіоналізму турецької армії. З рівнем розуміння того, як ці засоби повітряної оборони можна вражати, які недоліки вони мають, де є «мертві» зони, де своїми радарами неможливо визначити наявність безпілотника в повітряному просторі, розуміння того, чи може озброєння цього комплексу реально вразити цю повітряну ціль, розуміння свого озброєння», – пояснює головний редактор журналу Ukrainian Defense Review Антон Міхненко.

Антон Міхненко
Антон Міхненко

Туреччина показала, якою може бути сучасна війна. Але у той же час варто зазначити: турки і росіяни у Сирії уникали прямого контакту. А знищені «Панцирі» та інша техніка належали сирійській армії.

«Навіть якщо деякі новітні розробки російської техніки перебували на озброєнні сирійської армії, але це все одно використовувалися в дуже невеликих кількостях. Переважно там все одно була стара зброя. Туреччина і Росія, звісно, не допускали прямих конфронтацій, не допускали фактів, щоб були прямі зіткнення. Це було дуже чітко видно. І ясна річ, що росіяни не особливо створювали якісь проблеми для турецьких безпілотників і літаків, а Туреччина, зі свого боку, не створювала перешкод для, скажімо так, проходу кораблів через Босфор», – каже експерт Українського інституту майбутнього Ілія Куса.

Ілія Куса
Ілія Куса
«Панцир» – це розпіарене барахло! Ось із цього треба починати
Юрій Касьянов

«Панцир» – це розпіарене барахло! Ось із цього треба починати. Якщо вони там знищили один «Панцир» чи два, або навіть три, але не вісім, я не вірю в це. Тому що навряд чи Росія взагалі стільки привезла. Це ні про що взагалі не говорить! Ось зараз сирійці заявляють, що вони збили вісім безпілотників – і Bayraktar, і «Анка-С» – більш дорогих безпілотників. І ось кому вірити?», – зазначає генеральний директор компанії «Adrones» Юрій Касьянов.

Юрій Касьянов, волонтер і генеральний директор компанії-розробника безпілотників, одразу був проти закупівлі Bayraktar. Після їхнього останнього застосування у Сирії свою думку не змінив. Мовляв, великі і тихохідні – крейсерська швидкість 130 кілометрів за годину – вони стануть легкою мішенню на Донбасі. Де за допомогою російських ЗРК збивають і значно менші українські БПЛА.

«У найкращі часи, я не буду розкривати військові таємниці, скажу приблизно, Україна закуповувала для потреб своїх силових структур 70 безпілотних комплексів на рік, більш простих, вітчизняного виробництва. За ціною приблизно 150-200 тисяч доларів за комплекс. Тобто якщо ви помножите – це буде менше 10 мільйонів. Якби військове відомство України вкладало гроші в цю галузь, то 70 мільйонів – це шалені гроші», – каже Юрій Касьянов.

Юрій Касьянов
Юрій Касьянов

Українські Bayraktar після польотів в районі аеродрому випробують на полігоні, а потім і з застосуванням зброї. А ось чи полетять турецькі безпілотники на Донбас – питання залишається відкритим.

Значно змінилися погляди на застосування після того, що ми побачили, які завдання виконують безпілотні ударні комплекси в Сирії
Сергій Голубцов

«Значно змінилися погляди на застосування після того, що ми побачили, які завдання виконують безпілотні ударні комплекси в Сирії. Можливості цього комплексу, а також можливості станцій управління дозволяють: як розмістити, так і застосувати комплекс, абсолютно не обмежуючись кордонами якогось аеродрому або якогось району. Я не бачу обмежень взагалі, де це буде – чи ближче до лінії розмежування, чи західні кордони наші – абсолютно немає різниці. Все дуже оперативно, комплекси мобільні», – каже Сергій Голубцов.

Сергій Голубцов
Сергій Голубцов

«Українській армії, навіть якщо ми втратимо один або два безпілотника, потрібно тренувати своїх операторів. Потрібно, щоб наші військові набували практичних навичок і розуміли, що засоби протиповітряної оборони, які є на окупованих територіях російського виробництва, мають свої недоліки, і цими недоліками нам потрібно користуватися», – наголошує Антон Міхненко.

І навіть якщо за допомогою російських комплексів ППО Bayraktar буде збитий на Донбасі, вважає Антон Міхненко, це стане черговим важливим доказом присутності російської армії на сході України.

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

  • Зображення 16x9

    Ярослав Кречко

    Кореспондент та ведучий телепроєкту «Донбас.Реалії». У редакції Радіо Свобода – з 2017 року. Закінчив факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. У телевізійній журналістиці – з 2007 року. Спочатку працював у Львові, з 2011 року – у Києві. З літа 2014 року висвітлюю події на Донбасі.

XS
SM
MD
LG