Доступність посилання

ТОП новини

Росіян на Донбасі стало більше: як паспортизіція населення вплине на повернення окупованих територій


Чим небезпечне подвійне громадянство жителів ОРДЛО і як цим може скористатися Кремль? (ілюстративне фото)
Чим небезпечне подвійне громадянство жителів ОРДЛО і як цим може скористатися Кремль? (ілюстративне фото)

Паспортизація жителів окупованого Донбасу набирає обертів. За даними РНБО України, російське громадянство отримали вже 156 тисяч українців. Журналісти спеціального проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії» вирішили дізнатися думку тих жителів Донецька, хто вже отримав паспорт Російської Федерації. Як цей процес може вплинути на можливість повернення окупованих територій під контроль України? Про це – у матеріалі журналістів спеціального проєкту Радіо Свобода «Донбас Реалії».

Південний автовокзал в окупованому Донецьку. У розкладі автобусів – сусідні Єнакієве і Горлівка, Крим і російські міста. Найпопулярніший напрямок – Ростов.

«Я працюю в Росії», – каже чоловік, очікуючи транспорт.

«Я теж працюю у Ростові», – додає інший.

«Переважно їжджу на змагання, я – тренер», – пояснив житель Донецька.

Найпопулярніший напрямок з донецького автовокзалу – Ростов
Найпопулярніший напрямок з донецького автовокзалу – Ростов

Квиток у Ростов-на-Дону у середньому коштує 800 рублів – близько 400 гривень. Дорога з Донецька на автобусі – п’ять з половиною годин. Це з півторагодинним простоєм на кордоні. Його, до речі, деякі жителі Донбасу уже перетинають як громадяни Росії.

«Ось мій паспорт, я дуже радий і дуже задоволений, що він є, і є я», – сміється донеччанин.

«Ось мій паспорт, я дуже радий, що він є»
«Ось мій паспорт, я дуже радий, що він є»

Зустріти серед пасажирів тих, хто уже отримав російське громадянство за спрощеною процедурою чи тих, хто тільки збирається це зробити, виявилось не так вже й складно.

«Тільки став на чергу подачі документів на отримання «паспорта» «ДНР», – зазначив чоловік.

«Ні, російського, ще не маю», – зазначив донеччанин.

«Через місяць після здачі документів видають паспорт. Нас організовано возили, автобус оплачували, приблизно 550 рублів коштував з Горлівки туди, і назад. Автобус стояв чекав», – пригадує чоловік.

«Від центральної міграційної служби нас усіх організовано вивозять, нормально, спокійно», – додає інший.

Так звана «міграційна служба» бойовиків у Донецьку
Так звана «міграційна служба» бойовиків у Донецьку

Ось так звана «міграційна служба», звідки відправляють автобуси за російськими паспортами. Журналісти «Донбас.Реалії» вже розповідали про цю процедуру. Обов’язкова умова для громадянства Російської Федерації – отримання так званого «паспорту» незаконних угруповань «ЛНР» або «ДНР».

Перші два пункти видачі російських паспортів відкрили у червні минулого року – у Новошахтинську і Покровську. Зараз таких центрів вздовж кордону, який Україна не контролює, вже вісім – у Матвіївому Кургані, Донецьку, що в Ростовській області, у Родіоново-Несвітайській слободі, Куйбишевому, містах Гукове та Красний Сулін.

Пункти видачі російських паспортів на кордоні з ОРДЛО
Пункти видачі російських паспортів на кордоні з ОРДЛО

Україна і країни Євросоюзу видані таким чином паспорти Російської Федерації не визнають. У Росії відмову ставити «шенген» у ці документи назвали «тактикою удушення жителів Донбасу», а свої дії пояснюють гуманітарною місією.

Це підстраховочний механізм з боку Москви, щоб там були люди з російськими паспортами
Костянтин Скоркін


«Люди виживають як можуть, отримують стільки паспортів, скільки дають. Для жителів цих окремих районів Донецької та Луганської області немає вимоги відмовитися від українського громадянства. Це такий підстраховочний механізм з боку Москви, щоб там були люди з російськими паспортами. У той же час, щоб вони не вибували з українського громадянства і в разі реінтеграції могли б брати участь у виборах», – пояснює оглядач Московського центру Карнегі Костянтин Скоркін.

Костянтин Скоркін
Костянтин Скоркін

Ще варто згадати сценарій, який Російська Федерація застосувала у Південній Осетії. Там також роздавали російські паспорти, а потім пряме вторгнення у Грузію Кремль виправдав «захистом своїх громадян».

Паспорти – це тривожний дзвіночок, з яким треба мати справу, треба думати, що робити
Ігар Тишкевич


«Паспорти – це тривожний дзвіночок, з яким треба мати справу, треба думати, що робити. Тому що в разі, якщо ми підемо на реінтеграцію, то що таке російський паспорт? Питання перехідного правосуддя – як його застосовувати до громадян Російської Федерації – перше. Друге питання – амністії, прийому на держслужбу. Питання гуманітарної, соціальної, освітньої політики. Питання переслідування військових злочинців», – наголошує експерт Українського інституту майбутнього Ігар Тишкевич.

Ігар Тишкевич
Ігар Тишкевич

Зараз в Україні розслідують справу по факту видачі так званих «паспортів» незаконних угруповань «ЛНР» і «ДНР». В Офісі генпрокурора заявляють, що на окупованому Донбасі роздали вже півмільйона таких псевдодокументів.

Отримання такого паспорту в більшості випадків є умовою працевлаштування осіб на тимчасово окупованих територіях
Микола Говоруха


«Отримання такого паспорту в більшості випадків є умовою працевлаштування осіб на тимчасово окупованих територіях. Це стосується працівників соціальної сфери, медичних працівників, вчителів тощо. Питання отримання російських паспортів теж досліджується в цій справі, розглядається слідчими», – каже представник Департаменту щодо злочинів вчинених в умовах збройного конфлікту ОГП Микола Говоруха.

Микола Говоруха
Микола Говоруха

На камеру про примус отримувати будь-які документи у Донецьку, зі зрозумілих причин, не розповідають. Та й російський паспорт – це все ж не псевдодокумент незаконних угруповань «ЛНР» та «ДНР».

«– Навіщо вам російський паспорт?

– Ну, стане в нагоді», – сміється чоловік.

«Давно хочу зробити громадянство, батько вже росіянин, вже живе в Москві, а мені теж по роботі потрібен, так простіше в оформленні на роботі буде», – зазначив донеччанин.

«Давно хочу зробити громадянство, так простіше в оформленні на роботі буде»
«Давно хочу зробити громадянство, так простіше в оформленні на роботі буде»

«Я за національністю росіянин, хоча народився в Горлівці, і все життя прожив разом з родиною там. Я хочу стати громадянином Росії. І також для мене, як вам сказати, це полегшує роботу, знайти роботу і працювати», – відповів чоловік.

За підрахунками РНБО України, російський паспорт за цією спрощеною процедурою вже отримали 156 тисяч українців. Скільки загалом людей проживає на окупованих територіях порахувати складно, незаконні угруповання «ЛНР» та «ДНР» називають цифру – понад три з половиною мільйони осіб, але цій статистиці не можна довіряти.

Український біометричний паспорт за даними на лютий 2020 року отримали 950 тисяч жителів окупованого Донбасу.

ДИВІТЬСЯ ПОВНИЙ ВИПУСК ПРОГРАМИ ДОНБАС.РЕАЛІЇ:

  • Зображення 16x9

    Ярослав Кречко

    Кореспондент та ведучий телепроєкту «Донбас.Реалії». У редакції Радіо Свобода – з 2017 року. Закінчив факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка. У телевізійній журналістиці – з 2007 року. Спочатку працював у Львові, з 2011 року – у Києві. З літа 2014 року висвітлюю події на Донбасі.

XS
SM
MD
LG