Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: В МОЗ назвали кількість апаратів штучної вентиляції легень, які є в Україні


Європейські виробники апаратів ШВЛ перевантажені замовленнями
Європейські виробники апаратів ШВЛ перевантажені замовленнями

Апарати штучної вентиляції легень: скільки має Україна та інші держави

У зв’язку з поширенням коронавірусу у світі дедалі більше держав повідомляють про брак апаратів штучної вентиляції легень. Навіщо вони потрібні, які держави скільки мають систем та скільки замовили додаткових?

Різні країни світу активно шукають, де б дістати більше систем штучної вентиляції легень (ШВЛ) на тлі збільшення випадків зараження вірусом COVID-19.

Європейські виробники апаратів ШВЛ перевантажені замовленнями. Деякі навіть змушені відмовлятися від іноземних замовників, працюючи виключно на свій уряд.

Скільки ж їх в Україні? Та чи вистачить їх? Читайте у матеріалі.

Тести на COVID-19 поїхали в регіони України

До українських обласних центрів прибули спецрейси з партіями тестів для виявлення COVID-19 та засобами індивідуального захисту для медиків. На Одещині повідомили, що до них прибуло приблизно 2 тисячі ПЛР-тестів, у Львівську область – 4 тисячі тестів. Медичний вантаж розподілять між медичними закладами Львова, в яких лікують хворих із підозрою на коронавірус, повідомили в Львівській ОДА.

Ти часом на Харківщині заявили, що саме в них – найбільша кількість тестів. Утім, що це за тести, у Харківській ОДА не уточнили. Також не розголошують, в які саме лікарні будуть направлені системи для виявлення коронавірусу.​

Тести на COVID-19 поїхали в регіони України – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:19 0:00

Китай розблокує провінцію, де почався спалах коронавірусу

Влада Китаю 24 березня оголосила про намір зняти карантинні заходи у провінції Хубей, де наприкінці минулого року почався спалах коронавірусу.

У провінції проживає понад 50 мільйонів людей.

Наразі, втім, існують побоювання щодо виникнення нової хвилі захворювання, якщо інфекцію привезуть люди, які приїдуть з-за кордону.

Після двох місяців суворих обмежень жителям провінції з півночі 24 березня дозволять залишати регіон, якщо вони здорові. У місті Ухань, центрі початку епідемії, обмеження скасують з 8 квітня.

За останній місяць у Китаї різко скоротилася кількість нових випадків інфікування коронавірусом – у вівторок в Ухані зафіксований перший майже за тиждень випадок, ще три – в інших регіонах країни.

Читайте також: Чи справді Китай подолав кризу з коронавірусом?

«За заниженою вартістю»: прокуратура розслідує справу проти митників через експорт масок до Іспанії

Прокуратура Києва розпочала досудове розслідування за фактом можливого вчинення кримінального правопорушення працівниками Київської митниці, повідомляє сайт столичної прокуратури. Ідеться про дії митників під час оформлення експорту медичних масок з України до Іспанії.

«23 березня 2020 року на одному з інтернет-ресурсів була викладена інформація про обставини постачання за кордон двох партій медичних масок, вироблених в Україні. Як зазначається, поставка вказаного товару була здійснена за заниженою вартістю задля ухилення від сплати митних платежів та за сприяння працівників Київської митниці», – інформує прокуратура.

Досудове розслідування за ч. 2 ст. 364 КК України (Зловживання владою або службовим становищем) здійснюватиме територіальне управління Державного бюро розслідувань. Санкція другої частини статті 364 передбачає «позбавлення волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

У ПЦУ заявили, що віряни у час пандемії коронавірусу мають молитися віддалено від храмів

Священний Синод Православної церкви України повідомив про рішення дозволити проведення богослужінь у храмах лише священнослужителями і співаками, без особистої присутності вірян.

«У зв’язку з оголошеною пандемією особливо небезпечної коронавірусної хвороби COVID-19 [Священний Синод] дозволяє проведення богослужінь у храмах самими лише священнослужителями та церковнослужителями і співаками, без особистої присутності мирян. Під час проведення таких богослужінь миряни повинні долучатися до спільної молитви, використовуючи можливості віддаленого зв’язку», – йдеться в повідомленні на сайті ПЦУ.

У церкві зазначили, що богослужіння і молитва, діяльність священнослужителів та церковнослужителів «не можуть бути повністю зупинені, храми повинні залишатися доступними для особистого відвідування віруючими з дотриманням норм карантину, підвищеної санітарної безпеки та «соціальної дистанції».

Олімпіада в Токіо відкладена, але в 2021 році вона стане «святом перемоги людства» над коронавірусом

Міжнародний Олімпійський комітет у погодженні з Японією ухвалив 24 березня рішення перенести Літні Олімпійські Ігри в Токіо на один рік – на літо 2021 року – через нинішній спалах коронавірусу у світі. Японія пристала на це рішення після заяви про можливий бойкот токійської Олімпіади з боку кількох провідних країн.

Японія є сильно вражена коронавірусом і немає ознак, що світова пандемія буде подолана швидко. Але деякі оглядачі вважають, на Олімпіада 2021 року може мати ще сильніше значення як символ тріумфу людства над коронавірусом, який до того часу розраховують побороти. Читайте детальніше тут.

Цього тижня Україна переходить на літній час

Найближчої неділі, 29 березня, Україна переходить на літній час. Про це нагадали у Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

«Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 13 травня 1996 року № 509 «Про порядок обчислення часу на території України» на території України 29 березня 2020 року о 3 годині за київським часом запроваджується літній час переведенням годинникової стрілки на 1 годину вперед», – мовиться у повідомленні.

Подарунок Маска: мільярдер купив для Каліфорнії понад 1200 апаратів штучної вентиляції легень

Засновник компаній SpaceX і Tesla, мільярдер Ілон Маск купив і безкоштовно передав для американського штату Каліфорнія 1255 апаратів штучної вентиляції легень на тлі поширення коронавірусної інфекції.

Як повідомив сам Маск у твіттері, придбані апарати передали Лос-Анджелесу.

Губернатор штату Каліфорнія Гевін Ньюсом вже назвав дії Маска героїчними.

Раніше підприємець заявляв про «дурну паніку» через спалах захворювання і не хотів закривати виробництво на своїй фабриці Tesla, втім, зрештою погодився це зробити.

Зберігайте свою людяність навіть у найважчі дні!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG