Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Кабмін продовжив карантин ще на місяць – до 24 квітня


«Якщо ми впораємося й поборемо цю ситуацію скоріше, тоді будемо окремо приймати рішення» – прем’єр Денис Шмигаль
«Якщо ми впораємося й поборемо цю ситуацію скоріше, тоді будемо окремо приймати рішення» – прем’єр Денис Шмигаль

Кабмін продовжив карантин і запровадив режим надзвичайної ситуації до 24 квітня

Кабінет міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації на всій території України та продовжив карантин до 24 квітня. Відповідні рішення уряд ухвалив на своєму засіданні.

«Ми продовжуємо карантин і запроваджуємо надзвичайну ситуацію в державі Україна на всій території на 30 днів, терміном до 24 квітня 2020 року. З можливістю його подальшого продовження, згідно з чинним законодавством. Або якщо ми впораємося й поборемо цю ситуацію скоріше, тоді будемо окремо приймати рішення на засіданні Кабінету міністрів», – сказав прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Перед засіданням він попросив не плутати надзвичайну ситуацію та надзвичайний стан. Він наголосив, що режим надзвичайної ситуації не обмежує конституційні права громадян, а «лише консолідує зусилля для подолання загрози».

Коронавірус зараз у фазі адаптації до людей. Що далі? Інтерв’ю з вірусологинею

Кабмін продовжив карантин до 24 квітня та запровадив надзвичайну ситуацію на території всієї України, а в Нідерландах низку нових обмежень ввели аж до 1 червня. У боротьбі з коронавірусом, у світі забороняють громадські зібрання, закривають навчальні заклади, ресторани, розважальні центри, обмежують рух громадського транспорту, а подекуди – узагалі забороняють виходити на вулицю.

Попри певні уявлення про те, як поширюється вірус та яким є перебіг хвороби, знань про нього досі дуже мало, каже завідувачка відділом вірусних інфекцій Інституту епідеміології та інфекційних хвороб Алла Мироненко. Вона – доктор медичних наук, професорка медицини, яка уже 30 років вивчає масові інфекційні захворювання.

В інтерв’ю Радіо Свобода вірусологиня розповіла, коли слід очікувати спаду захворюваності, чи ефективно дезінфікувати зупинки та де в Україні вже були випадки хантавірусу, від якого нещодавно померла людина в Китаї.

Чи готова медична система України до спалаху коронавірусу? Сім історій медиків

25 березня по всій території України ввели надзвичайну ситуацію, аби запобігти поширенню коронавірусу. Карантинні заходи подовжили ще на місяць. Усе це необхідно, аби система охорони здоров’я України витримала навантаження, які можливі на піку епідемії. А з цим можуть виникнути проблеми –​ кажуть і лікарі, і вірусологи, а також президент Володимир Зеленський.

У неділю в Україну мали прибути нові експрес-тести, тести для лабораторної діагностики, дезінфікатори та маски. Однак, поки кількості засобів, які наводять в Офісі президента, Міністерстві охорони здоров’я та на місцях, різняться. Ми зв’язалися із сімома медичними працівниками з різних регіонів, аби дізнатися, чи готові медичні заклади боротися з новим вірусом.

Принц Уельський Чарльз захворів на COVID-19

У сина королеви Великої Британії і Північної Ірландії Єлизавети Другої принца Вельського Чарльза було виявлено коронавірус. Згідно з тестом, здійсненим управлінням охорони здоров’я шотландського графства Абердиншир, у спадкоємця британського престолу позитивні результати щодо вірусу Covid-19. Тим часом повідомляють, що принц Чарльз перебуває у задовільному стані, маючи лише те, що визначається як «слабкі симптоми захворювання». Принц Чарльз при цьому не має перебувати у лікарні.

Ця новина, втім, спричинилась до неабиякого занепокоєння щодо цілої лінії спадкоємців британського престолу і монаршої родини, беручи до уваги, що принц Чарльз активно спілкувався останнім часом з її членами.

Читайте детальніше у матеріалі.

Колишнього міністра закордонних справ Кожару затримали за підозрою у вбивстві – МВС

Колишнього міністра закордонних справ Леоніда Кожару затримали за підозрою у вбивстві, повідомив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко у фейсбуці.

«Колишній міністр закордонних справ України Леонід Кожара тільки що затриманий співробітниками поліції за підозрою в умисному вбивстві Сергія Старицького. Зараз його доставляють до суду для обрання міри запобіжного заходу», – написав у середу Геращенко.

За його словами, Леонід Кожара та його дружина стверджують, що Старицький покінчив життя самогубством.

«Слідчі та прокурори перевірили обставини загибелі колишнього директора телеканалу «Інтер» і дійшли висновку, що він не міг сам себе застрелити», – додав Геращенко.

Що дивитися на карантині? 10 фільмів від Радіо Свобода

Дитячі садочки і школи зачинені, офіси переходять на віддалену роботу, громадський транспорт – за спеціальними перепустками, а людей просять виходити на вулицю лише за крайньої необхідності. Карантин у різних містах України набирає обертів. Тим часом чимало людей, які не мають можливості працювати дистанційно, намагаються не втрачати часу дарма і заповнити будні на самоізоляції чимось корисним.

Радіо Свобода вже писало про безкоштовні онлайн-можливості для навчання і розвитку. А зараз пропонуємо 10 фільмів виробництва Радіо Свобода, які варто переглянути під час вимушеного карантину.

Нехай день буде сонячним!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини й ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG