Доступність посилання

ТОП новини

Росія біля кордону з Україною готує нові окупаційні сили?


Проросійські бойовики в традиційний шапках кубанського казацтва в приміщенні Донецької ОДА, липень 2014 року
Проросійські бойовики в традиційний шапках кубанського казацтва в приміщенні Донецької ОДА, липень 2014 року

Це історія про нову потенційну загрозу з боку Росії. Поки що її створення на підготовчому етапі, та небезпека може бути ближчою й реальнішою, ніж здається. Російська Федерація використовувала казачі формування під час окупації Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей. Тепер подібні структури створюються вздовж кордону з Харківською, Сумською, Чернігівською областями.

ФСБ Росії призначає на посади вздовж кордону з Україною спеціалістів з роботи з казацтвом та залученню його до виконання особливих завдань. Водночас у військових частинах поруч з Україною створюються підрозділи, сформовані з місцевих казаків, проводять регулярні військові збори для членів цих парамілітарних формувань. Це дасть можливість зробити казачі товариства боєздатними одиницями.

Також наприкінці 2019 року в російському законодавстві відбулися зміни, спрямовані на побудову більш жорсткої вертикалі управління казаками по всій країні. Все це вказує на плани використання казаків у різних цілях. Зокрема, і у ймовірних спецопераціях проти України.

Планують повторити досвід окупаційних сил

Наприкінці 2019 року в російському законодавстві про казацтво впроваджена низка змін, які підсилюють централізацію казачих структур. У листопаді минулого року підписаний указ президента РФ № 543 «Про Всеросійське казаче товариство», яким у Москві створений орган, що керуватиме казачими об’єднаннями по всій країні.

Наступним указом № 544 президент Путін призначив отаманом організації Миколу Долуду. Той до цього обіймав з 2006 року посаду віце-губернатора Краснодарського краю, а з 2007 – був також отаманом Кубанського казачого війська і брав участь в окупації Криму в 2014 році.

А розпорядженням президента РФ № 380рп був затверджений новий склад Ради при президентові РФ у справах казацтва. З нового складу Ради виключили керівників суб’єктів Федерації – це також посилює централізацію управління казацтвом.

Казачі об’єднання існують по всій території РФ. Крім регіонів, де історично існувало казацтво – Дон, Кубань, Поволжя, Південний Урал, Забайкалля, Далекий Схід, – казачі парамілітарні формування з’явилися і в Центральному Нечорнозем’ї, й взагалі всюди. Багато з них створювалося ще у 90-х, але більшість лишалася декоративними.

Кубанські казаки брали участь в окупації Криму. Скріншот
Кубанські казаки брали участь в окупації Криму. Скріншот

Найбільш організованими й підготованими були Кубанське казаче військо і донське казацтво. Перше з них Росія у 2014 році використала у операції з захоплення українського півострову Крим, друге, донське казацтво, відіграло значну роль у бойових діях на Донбасі. Власне, донські казачі підрозділи до сьогодні існують у складі російських окупаційних сил в ОРДЛО, так званої «народної міліції».

Від «декорацій» до бойових одиниць

У перетворенні декоративного «етнографічного» казацтва на Кубані на реальну боєздатну силу велику роль відіграв саме Микола Долуда. Тепер він став на чолі Всеросійського казачого товариства.

Казацтво давно розглядається керівництвом РФ як основа військового резерву. Ще у 2012 році начальник Генштабу РФ Микола Макаров казав «Ізвєстіям»: «Казачі війська формуємо. В кожному військовому окрузі буде мінімум по одній казачій бригаді». Процес повільно, але йде. Слово «казачий» є у назвах багатьох з’єднань різних родів військ, але до створення підрозділів, які справді складаються з казаків, в РФ приступили не так давно.

Отаман Микола Долуда став очільником усіх казачих військ Росії
Отаман Микола Долуда став очільником усіх казачих військ Росії

Механізм роботи з резервістами відпрацьовували на Дону з 2016 року. Донська казача рота мобілізаційного резерву проходить підготовку на базі 11-ї окремої інженерної бригади біля українського кордону у Каменськ-Шахтинському. Військові збори казаків-резервістів проводяться щомісяця на два-три дні, а раз на рік – протягом трьох тижнів. Підрозділ залучали до участі в масштабних маневрах, таких як «Захід-2017», «Схід-2018», «Центр-2019» тощо.

Перший казачий підрозділ, де проходять дійсну військову службу, у Західному військовому окрузі створений у 2018 році в Бєлгородській області у складі Петрокувського мотострілецького полку. Полк дислокується біля кордону з Україною – у місті Валуйки та селищі Солоті.

Цікаво, що про плани залучення казаків до армії повідомляють з різних регіонів. Так, анонімний телеграм-канал @UkraineHack днями виклав «План роботи Центрального військового округу…» стосовно залучення казаків-резервістів до контрактної служби.

Хто підіймає російське казацтво вздовж кордону

Не останню роль у роботі з казачими об’єднаннями відіграє ФСБ РФ, зокрема, – прикордонна служба ФСБ. Цікаво, що з серпня 2018 Прикордонне управління ФСБ по Бєлгородській і Воронезькій областям очолює Дмитро Прокопов, який має досвід співпраці з Кубанським казачим військом, оскільки до 2012 року був начальником служби в м. Тимошевськ Чорноморсько-Азовського ПУ берегової охорони ФСБ РФ.

Наступні призначення Прокопова до інших регіонів співпадають з активізацією казачого руху та залучення його владою до виконання певних завдань, включно із охороною кордону.

У 2014 році Дмитро Прокопов був першим заступником начальника Прикордонного управління ФСБ РФ по Астраханській області й Республіці Калмикія. У цей час приймаються регіональний закон про розвиток казацтва та відповідну державну програму. Результатом роботи Прокопова стало створення казачої дружини з охорони кордону. Вона вперше вийшла на патрулювання у березні 2017. Підвалини цього формування закладені полковником Прокоповим, хоч із лютого він і був вже призначений до іншого регіону. Кількість дружин зростає, і виходів на охорону кордону в них стає більше.

Наступним місцем служби Прокопова став острів Сахалін. В якості першого заступника тамтешнього Прикордонного управління він відстроював роботу сформованої у другому півріччі 2016 року першої казачої дружини з охорони кордону й опікувався створенням другої.

Начальником ПУ ФСБ РФ по Бєлгородській та Воронезькій областях Дмитро Прокопов призначений у серпні 2018 року. У березні наступного 2019 воронезька обласна дума прийняла регіональний закон про заохочення добровольців до охорони кордону. Передусім, малися на увазі казачі формування. Стали працювати з такими добровольцями і в Бєлгородській області.

Водночас у цих регіонах на оперативні посади призначаються й інші люди з півдня. Наприклад, начальник прикордонної комендатури у Октябрьскому Бєлгородської області полковник Денис Поспєлов раніше служив у Таганрозі. Є подібні відомості й про його заступника Дениса Калмикова, який був начальником відділення в Новошахтинську прикордонної гуковської комендатури ПУ ФСБ РФ по Ростовській області. І це не поодинокі випадки.

Отже: спеціалісти ФСБ з оперативної роботи, які мають досвід координації казачих формувань; казаки з реальною військовою підготовкою біля кордону з Україною; централізація управління казачими структурами. Останні роки навчили що подібні кроки російських стратегів аж ніяк не можуть бути випадковими.

  • Зображення 16x9

    Олександр Бєлокобильський

    Народився й жив до 2014 року в Луганську. Працював у місцевих виданнях з 1994 року, перед війною – заступник редактора «Реальної газети». Із Радіо Свобода співпрацюю з 2015 року. Головні теми – політичні та економічні процеси на окупованих і контрольованих урядом територіях Донбасу, їхній вплив на життя місцевих жителів та України в цілому, а також інформаційна війна РФ проти України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG