Доступність посилання

ТОП новини

Понад 20 тисяч гривень за два дні: як в Одесі коронавірус лікують


За лікування коронавірусу доводиться платити з власної кишені попри нещодавню обіцянку попереднього міністра охорони здоров’я. В Одесі один з пацієнтів розповів, що за два дні в лікарні витратив понад 20 тисяч гривень. Стверджує, що гроші довелося платити навіть за захисні костюми медичного персоналу. Міська влада поки не коментує заяву одесита, проте в обласному департаменті охорони здоров’я кажуть – якщо ліків немає в локальному протоколі лікування, доведеться платити самому.

17 тисяч за лікування препаратами, яких немає в світових протоколах чи настановах МОЗ із лікування атипового вірусного захворювання, – свою «коронавірусну» історію розповів ще один одеській пацієнт. Шахін А. прибув до України 16 березня, почувши в інтернеті звернення президента Володимира Зеленського – той закликав українців повернутися додому.

Чоловік летів із Берліну до Жулян, потім поїхав на таксі до автовокзалу, де дочекався маршрутки на Одесу і поїхав до рідного міста. До лікарні він пішов одразу, причому разом із дружиною. Експрес-тести робили їм обом і обидва тести спочатку виявились негативними.

«17 березня в мене різко піднялася температура і погіршився стан. Отже ми викликали швидку, яка привезла мене до міської інфекційної лікарні. Тут мені зробили експрес-тест, який виявився негативним на коронавірус. Наступного дня нас відпустили, сказавши, що ми нічим не хворіємо, та відправили додому. Пізніше дома почалися перепади температури, отже я сам пішов до лікарні. Тільки 25 березня я дізнався, що тест був позитивним», – розповідає Шахін у відеозверненні.

В соціальних мережах чоловік розповів друзям, що в лікарні йому знизили температуру та вкололи антибіотик, після чого відпустили 18 березня додому, не зробивши знімок легень. 23 березня температура знову піднялась і 25 березня чоловік знову пішов до лікарні, де вимагав зробити повторне тестування та рентген легень. Йому діагностували пневмонію, а потім і коронавірус. Сьогодні Шахін А. перебуває в ізоляторі у міській інфекційній лікарні – єдиний поки в Одесі, хто перебуває на стаціонарному лікуванні.

Радіо Свобода зв’язалось із пацієнтом у фейсбуці. Він розповів, що за перші ж два дні в лікарні витратив близько 25 тисяч гривень, зокрема 17 тисяч на препарат-імуномодулятор «Біовен». Довелось навіть оплачувати халати для медичних працівників та інші ліки, стверджує чоловік.

«Це не я особисто ходив їх купувати. Мені просто написали це на папері і все. І я зараз думаю, а що буде із тими, в кого цих грошей немає?» – говорить Шахін Радіо Свобода. В лікарні поки не коментували заяви щодо необхідності оплачувати ліки. Втім, як вже повідомляло Радіо Свобода раніше, в лікарнях Одеси дійсно існує проблема із нестачею засобів захисту.

Раніше стало відомо про ще одного пацієнта-одесита – Максима Г. Йому також довелося платити за власне лікування, але це були не настільки великі гроші – лікують не імунодуляторами, а антибіотиками. Регіональні ЗМІ повідомляли, що його розшукує поліція, але він наполягав у спілкуванні з Радіо Свобода, що це було викривлення фактів.

«Наскільки я зрозумів, мене навіть не шукали. Мені зателефонували о 10-й ранку і сказали, що ось така ситуація. І я одразу вийшов на зв’язок», – розповів Максим.

Обіцяли лікувати безкоштовно

Попередній міністр охорони здоров’я Зоряна Скалецька обіцяла, що всіх хворих на коронавірус будуть лікувати безкоштовно. Проте, за словами в.о. директора обласного департаменту охорони здоров’я Оксани Рокунець-Сорочан, за деякі ліки пацієнтам дійсно доводиться платити з власної кишені – якщо препарати наразі відсутні в локальному протоколі.

«Пацієнти отримують лікування в межах бюджетного фінансування медичних закладів. За рахунок тих коштів, які знайшли, за рахунок тих лікарських засобів, які отримали централізовано за кошти державного бюджету. Якщо в локальному протоколі на даний час лікарські засоби відсутні, бувають випадки, коли хворі змушені закуповувати. Це пов’язано із тим, що або централізовано закінчився препарат, або ми його не отримали», – пояснює чиновниця.

Вона також заявила, що оскільки наразі затвердженого специфічного лікування коронавірусної інфекції в Україні немає, одеські медичні працівники експериментують – використовують власні розробки і специфічні напрацювання з комбінації декількох лікарських засобів.

Іншої точки зору дотримується державний експерт Міністерства охорони здоров'я Павло Поламарчук. В коментарі Радіо Свобода він наголосив, що імуномодулятори, зокрема прописаний Шахіну А. препарат, відсутні в протоколах лікування.

«Біовена», імуномодуляторів та інших імуноглобулінів немає в ніяких клінічних рекомендаціях і настановах стосовно лікування коронавірусної пневмонії. Міністерство охорони здоров'я у своїх рекомендаціях може керуватися виключно доказовою базою Всесвітньої організації охорони здоров’я, CDC та європейських інституцій тощо. Доказовою базою, адаптованою до України», – наголосив він.

Лікування коронавірусної інфекції та пневмонії, викликаної коронавірусом, регламентується чинним нормативно-правовим актом – наказом МОЗ №663 і його додатками, зазначив експерт.

Дорогий препарат не використовується в світі

Немає світового досвіду використання препаратів-імуномодуляторів для лікування коронавірусу, стверджує в коментарі Радіо Свобода лікар-інфекціоніст Ольга Кобевко, зокрема «Біовену». Цей препарат показав певні успіхи при лікуванні інших інфекцій, але він сам по собі препарат дуже дорогий, виготовляється з компонентів людської крові. Крім того, його немає у протоколах лікування коронавірусу в країнах Європи чи Америки.

Ольга Кобевко
Ольга Кобевко

«Зараз немає часу на експерименти і краще використати позитивний досвід, який є в країнах із великим спалахом захворювання. Зокрема ми вчора провели конференцією із Румунією – в них позитивний досвід тих, хто одужує. Вони розповіли нам про схему, яку використовує весь світ, зокрема в Канаді, Італії, Франції та Португалії. Це комбінація двох препаратів, один – протималярійний, другий використовується в антиретровірусній терапії», – говорить Кобевко. Лікар, втім, уточнює – обидва препарати можна буде закуповувати тільки через державні замовлення після рішення міністерства. Тому поки що в Чернівцях використовують озельтамівір – ним лікували коронавірус у Китаї та США, принаймні на початку.

Станом на ранок 27 березня в Одеській області були підтверджені 5 випадків коронавірусної інфекції – дві особи перебувають на самоізоляції в Одесі, двоє в Києві і один в стаціонарі одеської інфекційної лікарні. Водночас 95 осіб підозрюються на коронавірус, їхні аналізи перевіряються. В Одесі зараз працює власний апарат із ПЛР-діагностики – єдиного методу достовірного встановлення захворювання на коронавірус. Це має прискорити отримання результатів, яких раніше доводилось чекати по кілька днів. Зокрема один із одеських пацієнтів чекав 12 днів.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG