Доступність посилання

ТОП новини

«Завдання Козака – заманювати команду Зеленського у нові пастки» – Віталій Портников


Під час акції «Не допустимо Мінської зради» біля Офісу президента України. Київ, 13 березня 2020 року
Під час акції «Не допустимо Мінської зради» біля Офісу президента України. Київ, 13 березня 2020 року

(Рубрика «Точка зору»)

Козак гірше, ніж Сурков. Помилка Олексія Резнікова

Віцепрем’єр і міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков вважає, що із заступником голови адміністрації президента Росії Дмитром Козаком українській делегації простіше вести переговори, ніж із колишнім помічником президента Росії Владиславом Сурковим. Суркова Резніков назвав «емоційно нестабільною людиною». Козака – «сильною, досвідченою і дуже непростою людиною». І що дуже важливо – стабільною.

Ці оцінки цілком мають право на існування. Більш того, я навіть припускаю, що Олексій Резніков має рацію. Ось тільки його правота не має ніякого значення.

Під час акції «Не допустимо Мінської зради» біля Офісу президента України. Київ, 13 березня 2020 року
Під час акції «Не допустимо Мінської зради» біля Офісу президента України. Київ, 13 березня 2020 року

Головна помилка президента України Володимира Зеленського та його оточення – вважати, що російські чиновники взагалі ведуть з ними переговори і хочуть досягти результату. У будь-якого російського чиновника, який бере участь в перемовах, абсолютно інша мета – сприяти дестабілізації України і домогтися її повернення в російську сферу впливу, можливо навіть – приєднання України до Росії або якоїсь «союзної держави». Тому емоційна нестійкість або стабільність учасників переговорів із російської сторони не мають нічого спільного з політичною реальністю.

До речі, поруч із «емоційно нестійким» Сурковим у переговорному процесі постійно є колишній спікер російської Держдуми Борис Гризлов, якого теж можна назвати дуже стабільною і холоднокровною людиною. Ну і що це, за великим рахунком, змінило?

Під час акції «Ні Мінській зраді!». Львів, 14 березня 2020 року
Під час акції «Ні Мінській зраді!». Львів, 14 березня 2020 року

Для Резнікова, Єрмака і Зеленського можу пояснити

Спеціально для читачів – але, звичайно ж, і для Олексія Резнікова, Андрія Єрмака і навіть для самого Володимира Зеленського можу пояснити, як це працює. Коли в Москві виникла думка, що президента України Петра Порошенка вдасться заманити в політичні пастки і змусити зробити кроки назустріч Кремлю, на переговорах з’явився сильний, досвідчений і стабільний Гризлов із особливими повноваженнями – згадайте, він навіть прилітав до Києва, презентував «власні» пропозиції по врегулюванню конфлікту. Але після того, як стало ясно, що Порошенко до пасток не поспішає, ініціатива перейшла до Суркова, який займався дестабілізацією України за допомогою радикалізації ситуації на окупованих територіях і підтримці постійного військового конфлікту.

Козак – чіткий індикатор того, що українське керівництво рухається в напрямку, окресленому Путіним

Зараз Зеленський робить рівно те, чого на першому етапі хотіли від Порошенка. Постійно спілкується з Путіним безпосередньо, говорить про радикалів з обох сторін, робить кроки, які в Москві розцінюють як підготовку прямого діалогу Києва з «народними республіками». Саме тому в діалозі присутній Козак, завдання якого – заманювати команду українського президента у нові пастки, домогтися дестабілізації Української держави, її краху, переведення під управління Москви. І в цьому Козак – згадаємо його діяльність у Молдові – дійсно професіонал. Так що сама його присутність у переговорному процесі – чіткий індикатор того, що українське керівництво рухається в напрямку, окресленому Володимиром Путіним.

Учасниця Всеукраїнської онлайн-акція #НіВизнаннюОРДЛО, 24 березня 2020 року
Учасниця Всеукраїнської онлайн-акція #НіВизнаннюОРДЛО, 24 березня 2020 року

Якщо ж в Офісі президента це зрозуміють і спробують вибратися із кремлівських пасток, Козак моментально зникне з переговорного процесу і новим «куратором» України в Кремлі знову стане Сурков або якийсь інший чиновник, якому доручать імітувати «емоційну нестабільність» і радикалізувати ситуацію.

Тому що це ніякі не переговори. Це спілкування чекіста з об’єктом, мета якого – довести об’єкт до краху, емоційного зриву, загибелі.

І чим довше такий об’єкт буде уявляти себе рівним партнером чекіста і намагатися домовитися, а не чинити опір, тим більшою є ймовірність його поразки. Саме тому Козак не краще, а гірше за Суркова.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода і Крим.Реалії

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

Політична карикатура художника Олексія Кустовського
Політична карикатура художника Олексія Кустовського

Петиція до Зеленського про відкликання згоди щодо «консультативної ради з ОРДЛО» набрала необхідні для розгляду голоси

«Київ визнає донбаських сепаратистів за рівних собі» – світова преса​

«Слуга народу» проти Мінських домовленостей Єрмака: розкол у фракції заперечують​

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG