Доступність посилання

ТОП новини

«Слуга народу» проти Мінських домовленостей Єрмака: розкол у фракції заперечують


Керівник Офісу президента Андрій Єрмак
Керівник Офісу президента Андрій Єрмак

Чергове випробування на міцність спіткало пропрезидентську більшість у Верховні Раді. У фракції «Слуга народу» й далі заперечують обрану Офісом президента стратегію на переговорах щодо Донбасу, зокрема, ідею створити так звану «координаційну раду» із представниками ОРДЛО при мінській Тристоронній контактній групі (ТКГ). Відцентрові сили порушують одностайність «монобільшості», але поки «Слуга народу» лишається пропрезидентською силою і розколу у фракції ще не сталося, відзначають експерти.

Народна депутатка від фракції партії «Слуга народу», голова української делегації в ПАРЄ Єлизавета Ясько заявила, що зміна формату роботи Тристоронньої контактної групи у Мінську – є неприйнятною. Вона закликала не підписувати документ про створення «консультативної ради» при ТКГ. Про це Єлизавета Ясько написала у статті на сайті «Європейська правда». У публікації йдеться про те, що легітимізація участі у переговорах представників ОРДЛО виведе Росію зі статусу учасника конфлікту.

Це буде означати де-факто нашу відмову від претензій до Росії
Єлизавета Ясько

«Якщо Україна погодиться вести переговори не з доведеною учасницею збройного конфлікту (Росією), а тільки з учасниками не міжнародного конфлікту (де-юре громадянами України, які зрадили Батьківщину...), це буде означати де-факто нашу відмову від претензій до Росії», – написала парламентарка.

У своїй статті Єлизавета Ясько нагадує про те, як кілька десятків її колег із фракції висловили спільну позицію щодо ризиків, на які наражається Україна через ідею створити «консультативну раду» при мінській ТКГ. Тоді після зустрічі з головою Офісу президента Андрієм Єрмаком частина «слуг народу» дезавуювали свої заяви. Ясько від своєї позиції не відмовлялася, зокрема, не прибрала відповідного посту в фейцсбуці.

У своїй статті депутатка підтверджує, що пояснення голови президентського офісу Єрмака на її позицію не вплинули.

Минув тиждень, емоції вляглися, але позиція – не змінилася
Єлизавета Ясько

«Минув тиждень, емоції вляглися, але позиція – не змінилася», – пише Єлизавета Ясько.

Зрада і комунікація

Але заяви недоброзичливців про розкол у «Слузі народу», чи повстання депутатів, не відповідають дійсності. Фракція лишається пропрезидентською, суперечок щодо виконання програми партії немає, а розбіжності у поглядах на окремі питання – природне явище, тим більш у фракції з 252 депутатів, переконує Радіо Свобода народний депутат від «Слуги народу» Олександр Качура.

Він також запевняє, що не існує і конфлікту між його колегами з фракції та головою Офісу президента Андрієм Єрмаком. Частина депутатів різко відреагували на документ щодо змін у процесі мінських перегорів лише тому, що дізналися про нього раніше, ніж відбулася зустріч із Єрмаком.

Єрмак пояснив логіку усього документу: зради там немає
Олександр Качура

«Злили в інтернет на кілька днів раніше запланованої зустрічі. Це викликало шквал емоцій з боку окремих наших народних депутатів через те, що це стало для них несподіванкою. Тому і клалася ситуація, що звернення опублікували. Потім, коли ми зустрілися з керівником Офісу президента Андрієм Єрмаком (я був у числі депутатів, які були присутні, десь 15 депутатів було), він пояснив логіку усього документа. Він розповів свою стратегію: що за чим буде відбуватися, зради там немає, що ніхто за стіл переговорів не буде садити терористичні організації. Їх взагалі хочуть усунути від цього процесу і замінити нормальними українськими громадянами як на підконтрольній, так і на непідконтрольній території, які користуються повагою. І Росія, як раніше лишається стороною переговорів. Багато хто з тих депутатів, які критично ставилися до цього, потім сказали, що підтримують. Можливо ще хтось при своїй думці залишився, але діалог відбувся. І це було не однобічно. Тобто ми маємо лише певні комунікаційні проблеми. А проблеми розколу на групи немає», – каже Олександр Качура.

Пропрезидентська єдність

Долю «Слуги народу» може визначити подальший розвиток переговорів у Мінську. Суспільно-політичні події в Україні також впливатимуть на одностайність депутатів. Але нині немає приводу говорити про розкол, який загрожував би результативності чи, тим більше, існуванню фракції, вважає голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

На його думку, і запорукою, і доказом стійкості «монобільшості» є те, що «Слуга народу» лишається пропрезидентською силою. Попри усі суперечки, депутати з цієї фракції не критикують починань Володимира Зеленського і регулярно висловлюють йому підтримку, зауважує політолог у коментарі для Радіо Свобода.

Є критика Єрмака, але не має опозиції Зеленському
Володимир Фесенко

«Є критика позиції керівника Офісу президента Андрія Єрмака щодо «консультаційної ради», але не має жодної опозиції президентові Володимиру Зеленському. Тому розколу немає, але є критика по окремих позиціях, зокрема щодо питання перегорів у Мінську. Поки що ця критика не є системною. Навіть зарано казати про якусь внутрішню опозицію. Поки є група людей із ліберальними поглядами, і тих, хто критично сприймає лінію Єрмака. Сама фракція строката, включає у себе різних людей з різними поглядами. Вона власне відображає усе різноманіття електорату Зеленського. Внутрішні дискусії там були від самого початку», – зазначає Володимир Фесенко.

Відцентрові сили

Так чи інакше відцентрові сили поступово руйнують одностайність «мнобільшольшості». Невдоволених у «Слузі народу» зростає, зокрема, і через тиск на депутатів з боку Офісу президента, наголошує у розмові з Радіо Свобода професор політології Києво-Могилянської академії, науковий директор фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Олексій Гарань. Водночас для принципових голосувань, зокрема кадрових, фракція мобілізується і пропозиції президента ухвалюються, зауважує політолог.

Публікація Єлизавети Ясько говорить, що всіх не залякаєш
Олексій Гарань

«Ми ж бачимо, що, наприклад, хоч і не вся, але більшість фракції таки проголосувала за призначення Ірини Венедіктової на посаду генерального прокурора. Але показово, що у фракції є незадоволені. Причому в даному випадку це не просто незадоволені якимись окремими подіями, а люди, які виступають з достатньо чіткою державницькою політикою. Я думаю, що публікація Єлизавети Ясько є дуже показовою. Це говорить і про те, що всіх не залякаєш, і про те, що люди готові висловлювати свою громадянську і просто людську позицію. Я не певен, що таких людей буде аж так багато. Але зараз буде складатися така ситуація, в якій, щоб проводити рішення через Верховну Раду, треба буде користуватися голосами інших фракцій, мажоритарних депутатів, що ставить владу у неприємне становище. Але зараз говорити про розкол фракції «Слуга народу» зарано», – резюмує Олексій Гарань.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ:

  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG