Доступність посилання

ТОП новини

Кулеба пояснив, як у владі бачать пропоновану «консультативну раду» з ОРДЛО


Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода пояснив, як офіційний Київ бачить пропоновану «консультативну раду» з представниками ОРДЛО.

За його словами, «все залишається незмінним: є країна, яка напала – це Росія, є країна, яка захищається – це Україна; таким є «нормандський формат», таким є формат ТКГ, яка недарма називається «Тристороння контактна група».

«Документ, який з’явився в медіа, є проєктом документу, він ще остаточно не схвалений, у ньому йдеться про створення громадської ради. Тобто громадська рада – це представники не органів влади, а представники суспільства, тієї частини України, до якої ми з вами належимо, зможуть поговорити з представниками суспільства, не з представниками незаконних «ДНР» чи «ЛНР» і їхніми представниками умовної «влади», а з представниками людей, які живуть на окупованих територіях», – сказав Кулеба.

«Жодним чином це не впливає на структуру ТКГ, яка називається тристороння, тому що там є Росія, Україна, а між ними є ОБСЄ. І це фундаментальний принцип. Я з чого почав, хочу тим же ж і завершити – що модель принципова залишається тією ж самою: є держава-агресор – Російська Федерація, є жертва агресії – Україна, є ОБСЄ в ТКГ між ними. І є Франція та Німеччина у «нормандському форматі» між ними», – додав голова МЗС.

Він також наголосив, що в цій групі, яка зараз, за його словами, ще тільки дискутується, «за столом сидітимуть з одного боку представники українського суспільства, а з іншого – представники теж українського суспільства, частина якого зараз перебуває під російською окупацією».

«Там не сидітимуть, як ось ці, 10 на 10, там не сидітимуть представники «ЛНР» та «ДНР», так званих «офіційних органів», які насправді не є офіційними, тому за столом не сідають. Це не майданчик для прямого діалогу між українською легітимною владою і нелегітимною «владою» «ЛНР» та «ДНР». Це принциповий момент», – зауважив міністр.

Він також звернув увагу, що до роботи цієї ради планують залучити також вимушених переселенців із окупованих територій, але не уточнив, чи їх планують вводити до десятки представників вільної частини України, чи до десятки представників окупованих територій.

«Давайте дочекаємося, побачимо остаточний список тих, хто братиме участь у цьому громадському, наголошую, обговоренні з українського боку, тоді ми зможемо зрозуміти, хто входить до його складу», – сказав Дмитро Кулеба в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода.

Це інтерв’ю міністр закордонних справ дав іще до того, як 21 березня кількість підписів під петицією до президента Володимира Зеленського з вимогою відкликати згоду України на створення так званої «консультативної ради» з представниками ОРДЛО перевищила необхідні для її розгляду 25 тисяч.

11 березня на зустрічі Тристоронньої контактної групи в білоруському Мінську було домовлено вже на наступній зустрічі, 25 березня, підписати рішення про створення так званої консультативної ради. Офіційно документи зустрічі не були оприлюднені. Ці документи 13 березня опублікувало видання «Дзеркало тижня. Україна»; офіційний Київ не заперечив і не підтвердив прямо їхню правдивість.

В опублікованому документі, зокрема, йдеться про те, що в згаданій консультативній раді мають вести переговори повноважні представники України, з одного боку, і її окремих районів у Донецькій і Луганській областях, із іншого, а Росія стає лише спостерігачем, разом із Німеччиною, Францією й ОБСЄ. На думку критиків, це означає визнання суб’єктності незаконних збройних сепаратистських угруповань «ДНР» і «ЛНР», підтримуваних і скеровуваних Росією і визнаних в Україні терористичними, а також визнання кремлівської тези про «внутрішній конфлікт» в Україні, бо Росія зі сторони переговорів із Україною перетворюється лише на стороннього спостерігача.

Після появи тексту документів голова офісу президента України Андрій Єрмак пізніше 13 березня підтвердив таку плановану структуру «консультативної ради», але намагався заперечувати, що це стане визнанням суб’єктності угруповань і зміни ролі Росії з агресора на посередника в переговорах між Києвом і ОРДЛО.

Дотепер Київ відкидав можливість прямих переговорів із окупаційними адміністраціями в Донецьку і Луганську, що їх підтримує і скеровує Росія. На переговорах про врегулювання на окупованій частині Донбасу в Тристоронній контактній групі сторонами переговорів наразі є Україна, Росія і ОБСЄ, представники угруповань перебувають там як спостерігачі і дотепер ставили свої підписи під документами як приватні особи. В оприлюднених документах із нинішньої зустрічі чи не вперше вони підписалися з титулами «повноважний представник окремих районів» Донецької і Луганської областей.

Після повідомлень про результати зустрічі в Мінську з вимогами до президента Володимира Зеленського з вимогою доручити представникам України в Тристоронній контактній групі «повернутися в рамки законодавства України» і не допустити підписання рішення про таку консультативну раду виступили не тільки численні активісти і група громадських організацій, а й низка народних депутатів із владної фракції «Слуга народу».

Після оприлюднення заяви «слуг» із тими, хто підписав її, влаштував зустріч Андрій Єрмак, після чого частина тих депутатів відмовилася від її підтримки. Натомість проти створення «консультативної ради» з бойовиками виступила ще одна група народних депутатів.

Плани створення такої ради також викликали низку громадських протестів.

XS
SM
MD
LG