Доступність посилання

ТОП новини

Мобільні бригади медиків – порятунок для заручників коронавірусу


Медичний працівник у спецкостюмі біля інфекційного відділення Олександрівської клінічної лікарні, Київ, 25 березня 2020 року
Медичний працівник у спецкостюмі біля інфекційного відділення Олександрівської клінічної лікарні, Київ, 25 березня 2020 року

Про створення мобільних бригад лікарів, які виїжджатимуть на виклики до людей з підозрою на коронавірусне захворювання COVID-19 МОЗ повідомило ще 27 березня. Втім, у деяких регіонах України такі бригади лише починають свою роботу. В пріоритеті медиків – люди з підозрою на небезпечну недугу, а от що робити тим, хто вважає, що поборов COVID-19, але через несвоєчасний вияв хвороби змушений й надалі продовжувати режим самоізоляції?

Максим Головкін в Україну прилетів зі США 13 березня. Зі столиці України до рідної Одеси їхав автомобілем і по дорозі відчув біль з правого боку. Звернувшись в інфекційну лікарню міста отримав діагноз – правостороннє запалення легень. Через кілька днів до молодого чоловіка зателефонували медики і запросили прийти у лікарню і зробити тест на коронавірус. Для очікування лабораторних аналізів Максима відправили додому і вже 25 березня його назвали першим хворим на коронавірус в Одесі – із Києва прийшов позитивний результат. На даний момент він почуває себе добре, каже, хвороба проходила в легкій формі, і просить місцеву владу та медиків зробити тест повторно.

«Я хочу, щоб мені підтвердили відсутність вірусу. Вже пройшло три тижні. Але у лікарню піти я не можу, бо документ про самоізоляцію мені видали лише після того, як прийшли результати з Києва, тобто 25 березня», – скаржиться Максим і наголошує, що для таких, як він, від самого початку карантину в Україні мали б бути мобільні бригади медиків.

«Спершу мені сказали, що немає тестів, потім, що на тести, які прийшли з Китаю, немає сертифікатів… Потім сімейний лікар сказала, що не має спецзасобів захисту і не може до мене приїхати… і лише сьогодні мені пообіцяли візит», – переповідає хронологію подій Максим Головкін.

Відсутність мобільних бригад медиків місцева влада пояснює відсутністю вказівок «зверху». Їх почали створювати буквально кілька днів тому, лише після відповідного розпорядження Міністерства охорони здоров’я та головного санітарного лікаря України, пояснює заступник голови Одеської державної обласної адміністрації Віталій Свічинський і додає, що в Одеській області вже сформовано 39 таких мобільних бригад.

«Зараз приїжджають представники міських та районних лікарень, забирають виділене оснащення і, я підтверджую, що вже невдовзі мобільні бригади будуть виконувати об’їзд пацієнтів, що перебувають на самоізоляції. В Одеські міську клінічну лікарню ми передали 2 тисячі тестів. Ще 10 тисяч тестів закупило місто. Відповідно експрес-тестів у нас достатньо. Вчора додатково приїхало 3 тисячі лабораторних тестів. На даний момент у нас зафіксовано 22 особи з коронавірусом, ще 53 особи очікує на результат», – відзвітував чиновник і попросив Максима Головкіна таки дочекатись візиту бригади.

Довго чекати, на щастя, хлопцю не довелось. Через кілька годин після спілкування з чиновником у прямому ефірі Радіо Свобода, до його дому таки приїхали медики і взяли біологічні матеріали для лабораторного аналізу.

«Ще раз хочу подякувати всім за надану підтримку, подякувати всім радіо і телеканалам, які проявили зацікавленість і допомогли донести правду. На сьогоднішній день (після численних прохань з мого боку, конфліктів з владою і медиками), мені вдалося здати ще один ПЛР-тест на коронавірус. Правда, моїм близьким тест так і не зробили, тому що тестів як і раніше не вистачає», – написав Максим у соціальній мережі. На результат свого тесту очікуватиме в понеділок.

Загалом за вказівкою МОЗ, в Україні вже створено 547 мобільних бригад. Як правило, складаються вони з водія та одного-двох медпрацівників. Втім, приїхати додому вони можуть лише за рішенням сімейного лікаря або фахівців екстреної медичної допомоги. І здебільшого реагуватимуть такі бригади на звернення щодо пацієнтів з підозрою на COVID-19. Таким особам робитимуть експрес-тести, а за потреби передаватимуть зразки для дослідження лабораторним методом (полімеразно-ланцюгової реакції).

«Це значно зменшить мобільність людей, які мають симптоми гострого вірусного захворювання та потребують здачі відповідних аналізів», – йдеться на сайті МОЗ.

Втім, наскільки активно реагуватимуть новостворені мобільні медичні бригади щодо проведення повторних тестів на коронавірус для підтвердження того, що особа одужала, наразі невідомо.

У наказі МОЗ №722, який визначає новий алгоритм дій лікування та надання екстреної медичної допомоги пацієнтам із коронавірусною інфекцією, немає чіткого визначення, як довго має тривати самоізоляція для хворої людини, та які критерії її припинення.

Натомість, до прикладу, за даними Центру з контролю та захворювань США (CDC) та товариства інфекційних захворювань США (IDSA), хворі на COVID-19 можуть припинити самоізоляцію, коли з моменту появи симптомів пройшло не менш як 7 днів, з моменту покращення симптомів (температура нормалізувалась без жарознижувальних, полегшились респіраторні симптоми) пройшло не менш як 3 дні, а 2 тести ПЛР, зібрані з інтервалом понад 24 години, – негативні.

Щоб підтвердити відсутність недуги, повторний тест через 24 години після першого варто зробити і Максиму Головкіну. Втім, під час візиту медики вже попередили його, що другого тесту йому не зроблять через їхній дефіцит.

«Так що, напевно, у мене буде якийсь статус типу вже не хворий, але ще не здоровий», – припускає він і продовжує самоізоляцію, допоки не впевниться, що повністю здоровий. В іншому випадку, за порушення умов самоізоляції, його чекає адміністративна чи навіть кримінальна відповідальність.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .
  • Зображення 16x9

    Власта Лазур

    Політичний журналіст, автор та ведуча інформаційно-аналітичної програми «Свобода Live». До команди Радіо Свобода приєдналася у червні 2018 року. Раніше працювала журналістом, продюсером та редактором на загальноукраїнських телеканалах

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG