Доступність посилання

ТОП новини

Консультативна рада: В’ятрович повідомляє про судовий позов на «бездіяльність ДБР»


За словами В’ятровича, таке рішення він ухвалив після того, як ДБР не зреагувало на його вимогу відкрити кримінальне провадження проти голови Офісу президента Андрія Єрмака та представника України в Тристоронній котактній групі Леоніда Кучму
За словами В’ятровича, таке рішення він ухвалив після того, як ДБР не зреагувало на його вимогу відкрити кримінальне провадження проти голови Офісу президента Андрія Єрмака та представника України в Тристоронній котактній групі Леоніда Кучму

Народний депутат від фракції «Європейська солідарність» Володимир В’ятрович позвався до суду проти Державного бюро розслідувань і планує позов проти Служби безпеки України – про це він повідомив 10 квітня.

За словами В’ятровича, таке рішення він ухвалив після того, як ДБР не зреагувало на його вимогу відкрити кримінальне провадження проти голови Офісу президента Андрія Єрмака та представника України в Тристоронній контактній групі Леоніда Кучму.

Народний депутат вимагав розслідувати дії Єрмака та Кучми, спрямовані на надання «державі-агресору або її представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України». Йдеться про домовленість щодо створення «консультативної ради» з представниками окремих районів Донецької та Луганської областей.

«Днями отримав від ДБР відповідь, що слідчий відмовив у внесенні відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань за вказаним фактом. Така відмова – незаконна. Вважаєте, що всі громадяни рівні, але є рівніші? Вважаєте, що вказівки – вищі за закон? Будемо вас вчити жити у правовій державі через суд. Якщо потрібно – не через один», – заявив В’ятрович.

Він додав, що отримав аналогічну відповідь від СБУ, відтак планує позиватися і проти цього органу теж.

11 березня на зустрічі Тристоронньої контактної групи в білоруському Мінську було домовлено на зустрічі 25 березня підписати рішення про створення так званої «консультативної ради». Офіційно документи зустрічі не були оприлюднені. Ці документи 13 березня опублікувало видання «Дзеркало тижня. Україна».

Читайте також: Не втрапте у капкан, в якому б’ється Молдова: Оазу Нантой про «консультативну раду» з ОРДЛО (рос.)

В опублікованому документі, зокрема, йшлося про те, що в так званій «консультативній раді» мають вести переговори повноважні представники України, з одного боку, і її окремих районів у Донецькій і Луганській областях, із іншого, а Росія стає спостерігачем разом із Німеччиною, Францією та ОБСЄ. На думку критиків, це означає визнання суб’єктності незаконних збройних сепаратистських угруповань «ДНР» і «ЛНР», підтримуваних і скеровуваних Росією і визнаних в Україні терористичними, а також визнання кремлівської тези про «внутрішній конфлікт» в Україні, бо Росія зі сторони переговорів із Україною перетворюється лише на стороннього спостерігача.

25 березня засідання ТКГ відбулося у форматі відеоконференції, і рішення про створення «консультативної ради» все ж не ухвалювалося.

Голова офісу президента України Андрій Єрмак 31 березня заявив, що ідея створення «консультативної ради» розглядатиметься після консультацій з партнерами із Франції, Німеччини та ОБСЄ.

З вимогами до президента Володимира Зеленського доручити представникам України в ТКГ «повернутися в рамки законодавства України» і не допустити підписання рішення про «консультативну раду» виступили не лише численні активісти і група громадських організацій, а й низка народних депутатів із владної фракції «Слуга народу».

XS
SM
MD
LG