Доступність посилання

ТОП новини

Посол Мельник розповів, коли Німеччина може визнати Голодомор в Україні геноцидом


Посол України у Німеччині Андрій Мельник
Посол України у Німеччині Андрій Мельник

Посол України у Німеччині Андрій Мельник в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що поки рано говорити про ймовірне рішення влади Німеччини щодо визнання Голодомору 1932-33 років геноцидом українського народу.

«21 жовтня 2019 року Бундестаг розпочав розгляд цієї петиції (щодо визнання Голодомору геноцидом – ред.). Поки рано говорити, коли саме буде рішення. Я думаю, що рішення навряд чи варто чекати раніше кінця цього року. У цьому є свої плюси. Це дає нам змогу задіювати всі можливі інструменти, насамперед медійні, з тим, щоб інформувати німецький політикум, але так само і німецьку громадськість про те, що таке Голодомор, чому для Німеччини є важливим визнати факт Голодомору і зробити цей важливий політичний жест», – сказав Андрій Мельник.

Він додав, що це питання для нього як посла є його «обов’язком» і «моральним зобов’язанням».

«Я вважаю не лише своїм обов’язком як дипломат зробити все можливе для того, щоб пам’ять про жертв Голодомору була визнана і вшанована в Німеччині. Але для мене це, якщо хочете, моральне зобов’язання і питання честі як для людини зробити все можливе, щоб німецька громадськість зрештою дізналася про ті жахіття, які сталінський режим вчинив в Україні у 1932–1933 роках. І не лише домогтися визнання цього історичного факту на політичному рівні, але й насамперед домогтися (і це для мене має не менш важливе значення) кроків, які німецька сторона буде вживати для того, щоб компенсувати брак знань про цю подію», – зазначив посол України в Німеччині.

Наприкінці минулого року німецькі законодавці почали розгляд петиції про визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українців. Це сталося після того, як розміщена на сайті парламенту Німеччини петиція набрала необхідні 50 тисяч голосів.

У листопаді 2006 року Верховна Рада України визнала Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу.

Україна з посиланням на дані науково-демографічної експертизи стверджує, що загальна кількість людських втрат від Голодомору 1932–33 років становить майже 4 мільйони осіб, а втрати українців у частині ненароджених становлять понад 6 мільйонів.

XS
SM
MD
LG