Доступність посилання

ТОП новини

Як в Білорусі затримували та як судять ді-джеїв, які увімкнули пісню «Перемен» на провладне свято


Владислав Соколовський та Кирило Галанов, Мінськ, 6 серпня 2020 року
Владислав Соколовський та Кирило Галанов, Мінськ, 6 серпня 2020 року

Алесь Пілецький

У Мінську, столиці Білорусі, співробітники Палацу дітей та юнацтва Владислав Соколовський та Кирило Галанов увечері 6 серпня увімкнули пісню Віктора Цоя «Перемен», перервавши виступ баяніста Віталія Воронка. Після цього чоловіки підняли руки з білими стрічками. Їхній вчинок люди зустріли оваціями та оплесками. Пізніше чоловіків затримали. 7 серпня над затриманими розпочався суд. Звукорежисерів звинуватили у дрібному хуліганстві та непокорі міліції.

Після того, як Владислав Соколовський та Кирило Галанов 6 серпня увімкнули пісню Віктора Цоя «Перемен», голова Центральної районної адміністрації сам вимкнув обладнання, а звукорежисерам наказав іти геть. Чоловіки деякий час були біля кінотеатру «Київ», після чого вони пішли. Стало відомо пізно ввечері, що їх затримали.

«Після того, як вони пішли з Київського скверу, хлопці зайшли до магазину, – розповів Білоруській редакції Радіо Свобода свідок затримання Соколовського та Галанова, який прийшов до суду вранці 7 серпня. – У магазині помітили, що за ними вже спостерігають. Вийшли, пішли у напрямку вулиці Хоружей. Стеження не припинялося. А на перехресті, біля магазину «Мілавіца», обох хлопців затримали та відвезли». За словами очевидця, все це сталося близько 20:30.

Суд

Судовий процес 7 серпня відбувався по скайпу в Центральному районному суді Мінська. Кирила Галанова судили в той же час, що і Владислава Соколовського, судові процеси проходили одночасно на різних поверхах будівлі суду. Обвинувачених до суду не привезли.

«6 серпня приблизно о 19:00, опинившись на вулиці Кальварійській у присутності великої кількості людей, він свідомо зірвав запланований святковий концерт, – йдеться у першому протоколі, складеному на Галанова. – Увімкнув музичну композицію, яка не відповідала формату заходу. На зауваження він не реагував. Чим проявив очевидну неповагу до суспільства».

Згідно з іншим повідомленням, Кирило Галанов під час затримання чинив непокору працівникам міліції.

«Намагався втекти, – озвучила протокол суддя. – Хапався за форму».

Кирило Галанов погодився з першим протоколом, назвавши зміст другого брехнею.

«Я працював на заході біля кінотеатру «Київ», – заявив Кирило Галанов у суді. – Ставили звук. Там був захід, організований для того, щоб зірвати мітинг Світлани Тихановської (кандидатки на посаду президента Білорусі – ред.). Мені було це максимально неприємно. Про це я повідомив керівництву Палацу молоді. Я зателефонував директору особисто і від нас двох сказав, що я не хочу там працювати. Що можу дотерпіти один день, але потім хочу взяти відпустку за свій рахунок. Або звільнитися взагалі. Директорка попросила почекати, не гарячкувати. Для мене не проблема працювати, я можу працювати цілими днями. Для мене проблема – такими брудними речами займатися».

За словами Кирила Галанова, він та його партнер завантажили пісню гурту «Кіно» з інтернету.

«Завантажили, чекаючи зручного моменту, щоб увімкнути її, – сказав Галанов у суді. – За нашими особистими переконаннями, ми повинні були бути серед людей, які прийшли туди. Не серед організаторів. Коли ми ввімкнули пісню, ніхто з людей не просив її вимкнути, коментарів не було. Потім люди в костюмах з’явились і не попросили вимкнути музику, а почали витягувати шнури з обладнання ... Я зізнаюсь, що займався хуліганством. Але хуліганством я займався таким чином, що взяв участь у організації офіційного заходу».

Під час своїх свідчень Кирило Галанов ще раз сказав, що під час затримання він не чинив опору. Вирок у справі Галанова буде оголошений пізніше.

Вибори у Білорусі: нові дані після реєстрації кандидатів

  • Шості вибори в історії незалежної Білорусі
  • Відбудуться 9 серпня 2020 року;
  • ЦВК Білорусі зареєструвала 15 ініціативних груп зі збору підписів із 55 заявок;
  • 14 липня ЦВК Білорусі зареєструвала Олександра Лукашенка, Світлану Тихановську, Ганну Конопацьку, Андрія Дмитрієва та Сергія Черечня кандидатами у президенти.
Зліва направо: Андрій Дмитрієв, Ганна Конопацька, Олександр Лукашенко, Світлана Тихановська, Сергій Черечень
Зліва направо: Андрій Дмитрієв, Ганна Конопацька, Олександр Лукашенко, Світлана Тихановська, Сергій Черечень
  • Люди в багатьох містах Білорусі вийшли на вулиці ввечері 14 липня після того, як Центрвиборчком відмовився зареєструвати кандидатами Віктора Бабарика ​та Валерія Цепкала, яких називають найреальнішими конкурентами Олександра Лукашенка.
Віктор Бабарико (зліва) та Валерій Цепкало
Віктор Бабарико (зліва) та Валерій Цепкало
  • З початку виборчої кампанії правозахисники нарахували понад 700 затриманих: учасників «ланцюгів солідарності», членів ініціативних груп, активістів, політиків, блогерів, журналістів та просто перехожих на вулицях. 129 людей були покарані адміністративними арештами, 252 оштрафовані.
  • Головного опозиційного політика Миколу Статкевича, як й інших його колег по опозиції, не допустили до збору підписів;
  • 65-річний Олександр Лукашенко керує країною беззмінно вже майже 26 років;
  • Окрім перших виборів 1994 року, на яких переміг Лукашенко, жодні інші на міжнародному рівні не були визнані вільними і справедливими (2001, 2006, 2010, 2015 роки).

За матеріалами Білоруської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG