Доступність посилання

ТОП новини

У Чорногорії звільнили міністра, який не визнавав, що у Сребрениці був скоєний геноцид


Владімір Лепосавич своїми заявами завдав шкоди репутації Чорногорії, вважає голова уряду
Владімір Лепосавич своїми заявами завдав шкоди репутації Чорногорії, вважає голова уряду

Парламент Чорногорії звільнив міністра юстиції і нацменшин Владіміра Лепосавича, котрий стверджував, що в боснійському місті Сребрениці не був скоєний геноцид, і називав незаконним Міжнародний кримінальний трибунал щодо колишньої Югославії в Гаазі.

За звільнення міністра проголосувала частина владної коаліції і всі депутати від опозиції, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Звільнити міністра запропонував прем’єр-міністр Здравко Кривокапич тому, що його заяви завдали шкоду міжнародній репутації країни.

Проти звільнення Лепосавича проголосували депутати «Демократичного фронту», найбільшої партії владної коаліції, котру називають проросійською й просербською.

Парламент одночасно ухвалив резолюцію про геноцид у Сребрениці. Таким чином Чорногорія офіційно визнала, що в липні 1995 року в сусідній Боснії і Герцеговини сили боснійських сербів скоїли геноцид над полоненими босняками, переважно мирним населенням.

За даними Міжнародного Червоного хреста, в Сребрениці й околицях серби розстріляли понад 8000 осіб, від підлітків до чоловіків похилого віку. Резолюцією, яку ухвалили голосами 55 з-поміж 81 депутата, 11 липня проголошено Днем пам’яті жертв Сребрениці.

Місцеві оглядачі зазначають, що після голосувань 17 червня важко передбачити майбутнє владної коаліції в Чорногорії, бо тепер найбільша партія в її складі заявила про намір бойкотувати парламент.

XS
SM
MD
LG