Доступність посилання

ТОП новини

У Росії суд заарештував опозиціонера Іллю Яшина на 15 діб


Яшин – один із найвідоміших російських опозиціонерів, який не залишає Росію і відкрито висловлюється проти повномасштабної війни РФ в Україні
Яшин – один із найвідоміших російських опозиціонерів, який не залишає Росію і відкрито висловлюється проти повномасштабної війни РФ в Україні

Хамовницький суд столиці Росії Москви заарештував опозиційного політика Іллю Яшина на 15 діб за статтею про непокору співробітникам поліції. Про це політик повідомив у своєму телеграм-каналі.

Яшин – один із найвідоміших російських опозиціонерів, який не залишає Росію і відкрито висловлюється проти повномасштабної війни РФ в Україні. Деталі його затримання й арешту практично повністю повторюють те, що сталося у квітні з політиком Володимиром Кара-Мурзою. Згодом проти Кара-Музи порушили кримінальну справу про фейки про російську армію – він досі перебуває під арештом.

Яшина затримали 27 червня під час прогулянки в парку центрального московського району Хамовники з журналісткою Іриною Баблоян.

«Гуляли з моїм другом Іллею Яшиним у парку, в Хамовниках. Підійшли поліцейські та відвезли Іллю незрозуміло куди», – розповіла Баблоян.

Політика доставили до відділення поліції, де він провів ніч – адвоката Вадима Прохорова до Яшина не допустили, попри наявність посвідчення та ордера.

Пізніше став відомий зміст рапорту поліцейських: вони стверджують, що Яшина затримали для перевірки документів щодо орієнтування, на що він «відповів грубою відмовою у категоричній формі». Також у рапорті йдеться про те, що Яшин штовхав поліцейських і хапав за форму.

Баблоян, яка була поруч із політиком під час затримання, наголосила, що опору він не чинив, а лише спитав причину затримання. При цьому поліцейські не представилися і не згадували жодного орієнтування.

Після ухвалення рішення суду про арешт Яшин опублікував текст свого виступу під час засідання. У ньому він назвав адміністративну справу «гумористичною» і припустив, що це «пролог до майбутньої кримінальної справи».

XS
SM
MD
LG