Доступність посилання

ТОП новини

У Києві відбулася інтронізація новообраного глави УГКЦ


У Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві в неділю відбулася церемонія сходження на престол нового глави Української греко-католицької церкви владики Святослава (Шевчука), повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Церемонія інтронізації владики Святослава розпочалася з хресної ходи, у якій узяли участь усі прибулі представники духовенства. Священики пройшли від церкви Благовіщення Богородиці до Патріаршого собору, де відбулося предстоятельське богослужіння.

Під час інтронізації нового Верховного архієпископа були присутні близько 60 ієрархів УКГЦ та інших Східних католицьких церков, а також представники інших конфесій – зокрема, глава Української православної церкви Київського патріархату Філарет. На церемонію зібрались також віряни зі всієї України.

Владика був обраний у четвер на Синоді єпископів УГКЦ у селищі Брюховичі на Львівщині, а в п’ятницю його кандидатуру затвердив Ватикан.

Наступного тижня новообраний Патріарх – такий літургійний титул має глава УГКЦ – перебуватиме у Ватикані. Він зустрінеться з Папою Римським Бенедиктом XVI і проведе з ним спільні богослужіння.

Новий глава УГКЦ, якому нині 41 рік, народився у Стрию на Львівщині в учительській родині. У 21 рік він вступив на навчання у Центр філософсько-богословських студій в Аргентині. У 24 роки закінчив духовну семінарію у Львові. У тому ж віці отримав ієрейські свячення в неодруженому стані від Блаженнішого Мирослава Івана Любачівського і вступив у Папський університет Святого Томи Аквінського, де блискуче здобув докторат у галузі богословської антропології та основ морального богослов’я візантійської богословської традиції. Протягом семи років працював віце-ректором Львівської духовної семінарії, особистим секретарем Блаженнішого Любомира Гузара, був керівником Патріаршої курії у Львові, а в 2007 році очолив духовну семінарію. Через два роки став єпископом УГКЦ і був скерований на духовне служіння до вірних УГКЦ в Аргентині, де був апостольським адміністратором єпархії Покрови Пресвятої Богородиці в Буенос-Айресі.
XS
SM
MD
LG