Доступність посилання

ТОП новини

Визнання «плівок Мельниченка» доказом може мати непередбачувані наслідки – експерти


Микола Мельниченко
Микола Мельниченко

Київ – Сьогодні колишній Президент Леонід Кучма має знову завітати до Генпрокуратури, де йому минулого тижня висунули звинувачення у перевищенні службових повноважень, внаслідок чого був убитий журналіст Георгій Гонгадзе. Між тим, експерти та політики зазначають, що визнання «плівок майора Мельниченка» доказом у кримінальній справі може мати непередбачувані наслідки. Адже на записах, зроблених свого часу у президентському кабінеті, зафіксовано чимало розмов, які компрометують не лише колишніх, а й чинних високопосадовців.

Якщо записи, зроблені свого часу майором Миколою Мельниченком у кабінеті тодішнього глави держави, визнані доказом в одній кримінальній справі, то необхідно перевірити фігурантів всіх розмов, в яких є ознаки вчинення злочину. З огляду на це депутат-нашоукраїнець Юрій Гримчак звернувся до Генерального прокурора з заявою, в якій, посилаючись на «плівки Мельниченка», просить перевірити інформацію про «скоєння злочину нині чинним Прем'єр-міністром Миколою Азаровим та Президентом Віктором Януковичем». Адже розмови з ними також зафіксовані на записах, зроблених колишнім президентським охоронцем.

Член парламентського комітету з питань правосуддя, позафракційний Святослав Олійник дотримується схожої думки.

«Якщо офіційно слідство визнає «плівки Мельниченка» як джерело доказів, то треба порушити кримінальні справи по всіх фігурантах цих плівок. Наприклад, проти Миколи Азарова за, як випливає з записів, організацію незаконного прослуховування, використовуючи техніку податкової міліції», – каже він.

Також Святослав Олійник зазначає, що необхідно притягти до відповідальності тих працівників Генпрокуратури, включно з колишніми Генпрокурорами, які всі ці 10 років ігнорували ці записи як доказ.

Результати можуть бути непрогнозованими – експерти

Експерти наголошують, що спікер Володимир Литвин, який на час убивства Георгія Гонгадзе був главою Адміністрації Президента і голос якого є на записах, також може бути притягнений до відповідальності у тій самій справі, що й Леонід Кучма.

Політолог Володимир Фесенко переконаний, що влада може втратити контроль над процесом, усі наслідки якого просто неможливо прорахувати.

«Литвин – це найслабкіша ланка в цьому політико-правовому ланцюжку. Він знає дуже багато, і не лише про політику десятильтньої давнини, а й про сьогоднішню політику. Зробити плівки головним доказом провини Кучми було б небезпечно. А інших доказів фактично немає. Владі тут треба дяти дуже-дуже обережно», – каже політолог.

Експерти розходяться в думках щодо причини порушення кримінальної справи проти Леонiда Кучми та визнання «плівок Мельниченка» доказом у цій справі. Проте вони вважають, що результати цього кроку можуть бути непрогнозованими.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG