Доступність посилання

ТОП новини

Для чого Мельниченко їздить до Москви? (Європейська преса)


Прага – У Європі з настанням тепла, як повідомляють газети, зростає кількість приїжджих із України автокрадіїв. Оглядачі також вважають, що визнання Генпрокуратурою у Києві «плівок Мельниченка» за речові докази дуже потрібно, можливо, комусь із справжніх організаторів цієї справи. Чи не веде цей слід за межі України? – роблять припущення аналітики. Бо багатьох дивують поїздки майора Мельниченка до «червонозоряної». Експерти також ставлять питання, чому у Москві із задоволенням потирають руки в очікуванні ймовірної невдачі з укладенням нових угод між Брюсселем і Києвом. Деякі експерти вважають, що новий глава УГКЦ владика Святослав став притягальним центром для української опозиції.

Чеська «Лідове новіни» оприлюднила висновки відомої чеської страхової компанії – «Pojіšťovna ČSOB» – щодо викрадання автомобілів у Чехії. Речник цієї компанії Ярослав Крал наголосив, що найбільше крадуть автомобілі впродовж квітня і в четвер, а найменше – у суботу. Тут також наголошено, що за минулий рік в Чехії викрадено понад 13 тисяч автомобілів, із яких до 70 відсотків злодії розбирають на запчастини. Автори цього дослідження також стверджують, що до 20 відсотків крадених у Чехії автомобілів вивозять до України або ж до Росії. Той же Ярослав Крал вважає, що кульмінація викрадання автомобілів у республіці саме на квітень пов’язана з початком автомобільного сезону.

Сергій Солодкий із українського Інституту світової політики оприлюднив на сторінках EUObserver аналітичний матеріал щодо ймовірності компромісів між ЄС та Україною у підписанні нових угод про асоціацію та вільну торгівлю. Автор вважає, що від можливого зриву переговорів щодо цих угод виграє Росія, політики якої вже потирають руки в очікуванні свого шансу втягнути Україну в московський Митний союз. Автор вважає, що влада Януковича всіляко намагається виправити помилки минулого і показує це компромісом із Брюсселем, наприклад, у незапрошенні до Києва на Чорнобильську міжнародну конференцію одіозного президента Білорусі, початком кримінального переслідування екс-Президента Леоніда Кучми. Але минулі помилки Януковича і Ко, на думку Солодкого, не дуже переконують Захід у проєвропейськості нинішньої української влади. Чи віднайдуть сторони переговорів компроміс, покаже найближчий місяць, зауважено на сторінках EUObserver.

Московська «Нєзавісімая газета» вважає, що «Янукович налаштований довести справу Кучми до кінця». Але видання цитує експертів, котрі не виключають, що «ініціатори цієї справи перебувають за межами України». Вже саме визнання Генпрокуратурою у Києві так званих «записів Мельниченка» речовими доказами насторожило багатьох знавців цієї заплутаної кримінальної історії. Мельниченко завів знову мову про ймовірність нових смертей у цій справі і закликав посилити охорону навіть Леонідові Кучмі, не кажучи вже про себе. «Примітно, – зауважує газета, – що минулої суботи екс-охоронець Кучми побував у Москві з бліц-візитом, у перебігу якого його посилено охороняли». Газета також дивується, що ні сам Мельниченко, ні силові відомства України нічого не розкривають… У кулуарах кажуть, як мовиться у статті, про можливу залежність української влади від якихось «ляльководів» з-поза меж України. Чи не ці сили й керують нині Мельниченком та всім, що діється довкола цієї справи? Опозиція вже вимагає притягнути до кримінальної відповідальності майора, який не лише незаконно прослуховував Президента, а й не попередив про підготовку до злочину. У цілому ж експерти не виключають, що ця справа, особливо з новими речовими доказами і свідками, може вийти за межі планованих «ляльководами» сценаріїв.

Ця ж «Нєзавісімая газета» устами експертів Владислава Мальцева та Лідії Орлової стверджує, що «інтронізація глави уніатів (Верховного архієпископа УГКЦ владики Святослава) перетворилася на собор опозиції Януковичеві». Експерти з Росії вважають, що сходження архієпископа на престол «мало і політичний аспект». Бо слова глави Київського патріархату Філарета щодо єдності церков – Київського патріархату, греко-католиків, римо-католиків і протестантів, – котрі показують приклад для єднання українців, – є, на думку згаданих російських експертів, «церковною платформою незалежності» і противагою промосковській УПЦ (МП). Наголошено тут також на відсутності під час інтронізації Святослава провідних очільників нинішньої влади, за винятком Ганни Герман із Адміністрації Президента, а також на відмові Першого національного каналу транслювати цю подію. Але зауважено явну присутність колишнього владного прихильника греко-католиків, екс-Президента Віктора Ющенка, а також Юлії Тимошенко із «букетом білих троянд».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG