Доступність посилання

ТОП новини

Саркофаг для ЧАЕС як спільна справа людства


Київ – Для спорудження нового укриття на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС бракує ще понад 700 мільйонів євро, заявив у вівторок віце-президент ЄБРР Горст Райхенбах. Зібрати ці кошти банк планує на конференції країн-донорів Чорнобильського фонду «Укриття», запланованій на середину квітня. Будівельні роботи за проектом вже розпочалися і фінансуються вчасно, повідомляють у МНС. Однак в частини експертів безпека та доцільність нового укриття викликає сумніви.

Днями внесені останні зміни у проект нового безпечного укриття-конфайнменту для 4-го енергоблоку Чорнобильської АЕС з урахуванням найсучасніших вимог безпеки. Розробники порахували, що остаточна вартість будівництва ізольованого від довкілля укриття та спорудження сховища для ядерного палива становить 990 мільйонів євро, повідомив журналістам 29 березня віце-президент Європейського банку реконструкції та розвитку Горст Райхенбах.

«Нині бракує 740 мільйонів євро. Тому банк та країни Групи восьми провели чималу роботу для організації конференції зі збору коштів. Банк є не лише їхнім розпорядником, а й донором: ми готові виділити цього року щонайменше 120 мільйонів євро. Останні події в Японії показали, що світ має спільно діяти, щоб зробити атомну енергетику більш безпечною», – заявив Горст Райхенбах.

Безпечне укриття для реактора: чи встигнуть до 2015 року?

Директор департаменту ядерної безпеки ЄБРР Вінс Новак повідомив, що конструкції конфайнменту почнуть збирати на майданчику біля саркофага вже цієї осені, а у 2015 році повністю змонтовану арку укриття насунуть на четвертий енергоблок.

Зі свого боку, директор Державної агенції з управління зоною відчуження Володимир Холоша повідомив, що український уряд і надалі готовий фінансувати 6% від усіх робіт за проектом і забезпечити умови для вчасного будівництва нового укриття.

Небезпечні сполуки поховають… під фундаментом

Однак не всі погоджуються з тим, що нове укриття стане вагомим кроком до розв’язання чорнобильських проблем. Так, учасник ліквідації аварії, а нині експерт з питань наслідків Чорнобильської катастрофи Володимир Осипенко в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що спорудження укриття за нинішнім проектом становить потенційну екологічну небезпеку та загрожує новими фінансовими втратами.

«Це буде перше у світі захоронення радіоактивних відходів із вмістом трансурану під фундаментом споруди. Під час забурювання свай витягають лише частину радіоактивного грунту. Спорудження може мати на меті зберегти в таємниці реальний стан речей. Вважаю, що у енергоблоці не лишилося ядерного палива, майже все воно потрапило у довкілля під час вибуху. Якість життя після появи конфайнменту не додасться, радше навпаки. Україна фінансуватиме утримання об’єкту зі свого бюджету. Я не пригадую жодного успішного проекту в зоні відчуження, хоча всі вони неодноразово зростали у вартості», – каже він.

Експерт вважає, що єдиним остаточним вирішенням проблеми є спорудження постійного, великого сховища для ядерних відходів, яке дозволило б повністю розібрати четвертий енергоблок та захоронити його матеріали й речовини.

Сьогодні найбільшими донорами будівництва нового укриття-конфайнменту на ЧАЕС є країни Групи восьми, Євросоюз та ЄБРР. За проектом, збудований конфайнмент служитиме понад сто років і дасть змогу повністю переробити та захоронити всі радіоактивні сполуки, які містяться в четвертому енергоблоці.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG