Доступність посилання

ТОП новини

Кучма має чим шантажувати Януковича – Мельниченко


Микола Мельниченко
Микола Мельниченко

Київ – Екс-Президент Леонід Кучма збирається шантажувати чинного Президента України Віктора Януковича, запевнив Радіо Свобода екс-майор Держохорони Микола Мельниченко. За його словами, Кучма надалі уникає очної ставки, щоб дочекатися повернення Януковича з-за кордону і зустрітися з Януковичем особисто. Екс-Президент має аргументи, що переконають чинного Президента ужити заходів для гальмування розслідування, каже Мельниченко.

Леонід Кучма знову відмовився від очної ставки, щоб якомога довше затягувати слідчі дії, заявив Радіо Свобода Микола Мельниченко.

«Леонід Кучма будь-якими шляхами затягує проведення очної ставки, щоб особисто зустрітися з Януковичем найближчими днями і шантажувати Януковича. У Кучми є деякі аргументи, якими він хоче шантажувати Януковича, щоб Янукович дав вказівку щодо припинення слідчих дій, зокрема, і очних ставок. Щоб слідство «спустити на гальмах». Саме для цього Кучма ігнорував попередження, що слідчі дали йому ще у понеділок», – каже колишній охоронець Кучми.

За словами Миколи Мельниченка, ще у понеділок слідчі Генпрокуратури попереджали Леоніда Кучму, що його адвокат Ігор Фомін може бути відсторонений від справи через те, що він у 2003 році мав стосунок до захисту Олексія Пукача, колишнього генерала міліції, який є фігурантом карної справи, порушеної нині стосовно екс-Президента.

Мені не дають права на захист, якого я хочу – Кучма

Леонід Кучма
У свою чергу Леонід Кучма підтвердив, що саме на його прохання очну ставку перенесено на наступний тиждень. Він запевнив, що прохання було висловлене через те, що Генпрокуратура відсторонила від справи його адвоката. Екс-Президент заявив, що, враховуючи кількість томів карної справи, один адвокат не зможе з усім ознайомитися.

Також Кучма сказав, що заяви і клопотання з його боку будуть подаватися пізніше. Водночас він наголосив, що, згідно із Конституцією та іншими нормами, він, як будь-який громадянин, має право на адвоката.

«Я хочу ще раз підкреслити: я заявив, що я не маю наміру відмовлятися від очної ставки. Тільки моя поведінка відомо якою буде… Я не можу погодитися з тим, що мені не надають права на той захист, якого я хочу», – заявив Кучма.

До команди захисту Кучми долучився адвокат Ассанжа

Тим часом команда адвокатів Леоніда Кучми посилюється. Відсторонений Генпрокуратурою Ігор Фомін підтвердив, що американський адвокат Алан Дершовіц, якого запросив екс-Президент, буде в групі захисту. Дершовіц є професором Гарвардської юридичної школи та знаний за участь у резонансних кримінальних справах. Його називають радником юридичної команди для захисту засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа.

Водночас Ігор Фомін заявив, що Генпрокуратура не мала підстав для його відсторонення від справи, відтак він оскаржуватиме відповідну постанову.

«Я здійснював юридичну допомогу Пукачеві в межах карної справи про зловживання посадовим становищем. У подальшому ця карна справа була об’єднана з карною справою по вбивству Гонгадзе. Я тоді вже у слідчих діях не брав участі, оскільки не мав допуску до державної таємниці», – запевнив Фомін.

Колишній Президент вже тричі переносив очну ставку з Мельниченком. Генеральна прокуратура порушила стосовно Леоніда Кучми кримінальну справу за підозрою у перевищенні влади, наданні незаконних розпоряджень керівництву МВС, що призвело до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

У четвер у межах розслідування цієї справи Генпрокуратура планує допитати екс-голову Служби безпеки України Леоніда Деркача, екс-голову Адміністрації Президента Віктора Медведчука та екс-секретаря Ради національної безпеки і оборони Євгена Марчука. Деркач очолював СБУ в 1998-2001 роках, Медведчук був главою Адміністрації Президента у 2002-2005 роках, а Марчук був секретарем РНБО в 1999-2003 роках.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG