Доступність посилання

ТОП новини

Папа Бенедикт XVI особисто привітав нового главу Української греко-католицької церкви


Новообраний глава УГКЦ владика Святослав
Новообраний глава УГКЦ владика Святослав

Рим – Папа Римський Бенедикт XVI у середу особисто привітав архієпископа Святослава (Шевчука) з обранням його главою Української греко-католицької церкви. Вітальні слова понтифік промовив українською мовою під час загальної аудієнції на площі Святого Петра в Римі, де був присутній Блаженніший Святослав та українські єпископи.

Це був чи не найдовший, 40-секундний, виступ понтифіка українською мовою.

«З великою радістю вітаю сьогодні Блаженнішого Святослава Шевчука, нового Верховного Архієпископа Києво-Галицького разом з єпископами та вірними, які його супроводжують. Запевняю мою постійну молитву, щоб Пресвята Трійця уділяла повноту дарів, зберігаючи в мирі та злагоді любий український народ», – сказав Святіший отець.

Звертаючись до владики вже італійською мовою, Бенедикт XVI зазначив, що «Господь покликав його до служіння та проводу знатної Церкви, частини того народу, який понад тисячу років тому отримав Хрещення у Києві». Папа висловив впевненість, що архієпископ Святослав буде очолювати церкву згідно її традицій у сопричасті з Петровою столицею.

В кінці привітання Святіший отець підвівся, уклонився главі УГКЦ та помахом руки привітав українських паломників, котрі голосно заспівали «Многая літа».

У четвер відбудеться приватна зустріч Блаженнішого Святослава з Папою Римським. Як повідомив раніше Верховний архієпископ, він ставитиме питання про надання УГКЦ патріаршого статусу.

Блаженніший у колі українців

Верховний архиєпископ Святослав у Ватикані

x
Близько 200 вірних – семінаристи, студенти світських вишів та емігранти з України – згуртувалися на площі під жовто-блакитними стягами. Вони заспівали архієпископу «Многая літа». Сам владика Святослав, будучи у гарному настрої, звернувся до людей.

«Ви бачили, що сьогодні Папа встав? Він встав не переді мною, а перед вами, перед нашою Церквою, – наголосив глава УГКЦ. – Це був дуже особливий момент для усіх нас. Дякую Вам, що дочекалися нас, коли ми були у соборі, щоб поклонитися Святому Петру. Дякую, що за мене всі молилися».

Ширша зустріч із вірними греко-католиками в Італії відбудеться у неділю 3 квітня. У Римі в греко-католицькому храмі Святої Софії Блаженніший Святослав очолить архієрейську божественну літургію з нагоди введення його на престол.

Наймолодший глава Церкви

У Ватикані особливу увагу привертає молодий вік нового ієрарха. Як каже українське духівництво в Італії, для Святого престолу вибір 40-річного предстоятеля Церкви став відважним і водночас несподіваним кроком.

Монах-студит при Апостольській столиці, отець Юстин Бойко у коментарі для Радіо Свобода зазначив: «Для мене є знаковим те, що Папа Бенедикт XVI, підтвердивши вибір молодого глави Церкви, показує тим самим світові, що Католицька церква дає місце молоді і хоче почути голос молоді у Церкві. Ця молодь виконуватиме певні функції у Церкві і зможе своїм віком, своїми талантами голосити світові Христа Ісуса».

Серед глав католицьких церков світу архієпископ Святослав – наймолодший. А за даними сайту «Католицька ієрархія», з-поміж усіх єпископів-католиків світу він є четвертим наймолодшим єпископом. Звичайно, тут проводять паралелі між ним і митрополитом Андрієм Шептицьким, котрий очолив УГКЦ у 36 років.

Про вік нового предстоятеля пишуть й італійські католицькі видання, адже у майбутньому він може стати наймолодшим кардиналом. На сьогодні середній вік для католицьких кардиналів – понад 50 років. У Римі великий інтерес до постаті нового провідника українських греко-католиків. Про це свідчить і окрема прес-конференція владики, яка запланована на четвер, другий день римського візиту Блаженнішого Святослава (Шевчука).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG