Доступність посилання

ТОП новини

Президент Косова пішов у відставку


Президент Косова Бехджет Пацоллі пішов у середу в відставку після понеділкового рішення Конституційного суду про незаконність процедури його обрання.

Як мовиться в оприлюдненому в середу повному тексті рішення суду, новообраний президент має піти в відставку, бо процедура, за якою він був обраний, суперечить Конституції, а відтак і результат цих виборів неконституційний і скасовується.

Конституційний суд нагадав, що для того, щоб вибори президента були дійсними, в них має брати більш як один кандидат і під час голосування мають бути присутні не менш як дві третини депутатів парламенту, який обирає президента.

Під час виборів наприкінці лютого Пацоллі був безальтернативним кандидатом, а під час голосування в залі було трохи більше від половини депутатів, бо решта вийшла на протест проти кандидатури підприємця-мультимільйонера зі зв’язками з Росією, яку в Косові розглядають як супротивника самопроголошеної косовської незалежності.

Це вже друге за останні півроку рішення Конституційного суду Косова, яке змушує до відставки президента. Минулого року мусив залишити посаду президент Фатмір Сейдіу, який, як визначив суд, порушив Конституцію, бо був одночасно головою політичної партії.
XS
SM
MD
LG