Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровщину засіють гречкою. Попри збитковість...


Дніпропетровськ – На Дніпропетровщині розпочалась посівна кампанія. Облдержадміністрація дала вказівку сільгосппідприємствам регіону збільшити посіви гречки учетверо – з 3 до 12 тисяч гектарів. Головний аргумент влади: аграрії повинні забезпечувати крупою свій і сусідні регіони. І за прийнятною ціною. Проте експерти вважають ці плани недалекоглядними: сільгоспвиробники на примус можуть відповісти «гречаним» бойкотом.

Цьогоріч Дніпропетровщина має повністю забезпечити своє населення гречаною крупою місцевого виробництва, заявляє влада.

Райдержадміністрації вже отримали рекомендації: скоротити посіви технічних культур і збільшити посіви гречки. Заступник начальника Головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Вадим Удовицький каже, що потреба області в гречці складає 6,7 тисяч тонн на рік, натомість в останні роки вирощували вдвічі-втричі менше.

Якщо дослухатись до порад науковців і дотримуватись технологій, колишні великі гречані врожаї можна відновити, каже Вадим Удовицький.

«Клімат області підходить для вирощування гречки. За даними моніторингу, в минулі роки ми вирощували по більш як 10 тисяч тонн гречки на рік. Отже, завдання буде виконане, ми задовольнимо потребу населення Дніпропетровщини і зможемо продати насіння гречки за межі регіону», – впевнений Вадим Удовицький.

Господарства годували гречкою… свиней

Чи зацвіте гречка цього року повсюдно – ще питання...
А втім, в аграрників на місцях оптимізму менше. Цьогоріч перед Новомосковським районом Дніпропетровщини поставили завдання відвести під гречку 900 гектарів. Важко вмовляти фермерів сіяти гречку замість соняху, каже в. о. начальника управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Володимир Пуфлер, адже культура надто примхлива для посушливої Дніпропетровщини.

«Щоб вродила гречка, необхідні три умови: тепло, волога і бджола для опилювання. Все є, а от вологи немає. Тому господарства сіяли, а збирати нічого. Спека вбила зав’язь. Якщо закупівельна ціна на гречку на ринку буде хоч 6-8 тисяч гривень за тонну, то можна говорити про рентабельність. А якщо менша, то й мови нема. 2009 року наші господарства згодували всю гречку свиням: ціни хорошої не було», – розповів в інтерв’ю Радіо Свобода Володимир Пуфлер.

Гречкосіям обіцяють пільги


Гречку невигідно вирощувати ще й через здорожчання на більш як 30% мінеральних добрив і самого насіння, кажуть аналітики аграрного ринку.
Та й ґрунти Дніпропетровщини до посіву культури не готові. Відтак аграріїв змушують працювати собі на збиток, заявляє керівник аналітичної служби агентства «АПК-інформ» Родіон Рибчинський.

«В останні роки через подорожчання мінеральних добрив сільгоспвиробники відмовляли собі в достатньому внесенні їх у ґрунт. А мінеральні добрива – це основний фактор врожаю насіння гречки», – каже експерт.

Влада запевняє: гречку на Дніпропетровщині цьогоріч вирощувати буде вигідно. Профільне управління облдержадміністрації обіцяє фермерам-гречкосіям пальне та добрива на пільгових умовах. Кошти, кажуть, виділить Кабмін, але конкретні суми не називають.

Між тим експерти агроринку застерігають владу від тиску на аграріїв, адже ті можуть влаштувати тихий «гречаний» бунт: відзвітують про гречку – посіють соняшник.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG