Доступність посилання

ТОП новини

У Лівії триває швидкий відступ сил повстанців


Сили, вірні лівійському лідерові Муаммарові аль-Каддафі, в середу повернули собі контроль іще за трьома лівійськими містами, вибивши з них сили лівійських повстанців.

Війська Каддафі взяли портові міста Рас-Лануф, Укайла і Бреґа з їхніми нафтотерміналами і, змусивши повстанців до відступу більш як на 150 кілометрів протягом дня, дійшли до околиць міста Адждабія.

Щойно в вівторок уранці сили повстанців самі йшли в наступ і дісталися західніше від міста Бін-Джавада, але відтоді невпинно втрачають позиції.

Коаліційна авіація в середу продовжувала завдавати ударів по військах Каддафі. Але її дії нині значно ускладнені тим, що сили Каддафі дедалі більше переходять на такі ж озброєння, як у повстанців – змонтовані на автах-пікапах великокаліберні кулемети, зенітні установки чи реактивні міномети, – і їх тепер практично неможливо розрізнити.

Також у середу тривали багатоденні бої в місті Місраті, частину якого контролюють повстанці.

До позиції США про можливість постачати зброю лівійським повстанцям у середу приєдналася Велика Британія. Як заявив у парламенті прем’єр-міністр Дейвід Камерон, текст резолюції Ради безпеки ООН щодо Лівії припускає таку можливість. По тому в його апараті визнали, що таке постачання викликало б певні проблеми з його втіленням.

Президент США Барак Обама заявив іще в вівторок, що Вашингтон не виключає можливості надати зброю лівійським повстанцям.

Натомість міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров у середу повідомив думку Москви, що там вважають: іноземні держави за резолюцією не мають права передавати повстанцям зброю.
XS
SM
MD
LG