Доступність посилання

ТОП новини

Японія не планує розширювати зону евакуації навколо АЕС


Японський уряд заявляє, що не планує найближчим часом розширювати зону евакуації навколо пошкодженої атомної електростанції «Фукусіма-1», незважаючи на рекомендації Міжнародної агенції з атомної енергії.

Японія встановила 20-кілометрову зону евакуації навколо АЕС, проте МАГАТЕ заявляє, що безпечні рівні радіації перевищені в селах за 40 кілометрів від «Фукусіми-1».

Застереження від МАГАТЕ надійшло після того, як екологічна організація «Ґрінпіс» заявив, що його експерти підтвердили небезпечні для людей рівні радіації в селі Іітате, яке не входить до зони евакуації.

Генеральний секретар японського уряду Юкіо Едано заявив, що на даний час немає потреби розширювати зону відселення.

«Якщо буде можливість, або якщо ситуація протягом певного часу виглядатиме так, ніби є небезпечний для людини рівень радіації, нам потрібно буде думати про евакуацію. Ми продовжимо моніторити рівень радіації в повітрі і зробимо всі приготування, щоб, коли виникне потреба, ми були готові діяти без зволікань. Така нинішня ситуація», – сказав Едано.

Тим часом японська агенція з ядерної безпеки повідомила сьогодні, що вміст радіоактивного йоду в морській воді поблизу аварійної АЕС «Фукусіма-1» вже в більш як чотири тисячі разів перевищує норму.

Заступник директора цієї агенції Хідехіко Нісіяма заявив, що це найвищий показник із 11 березня, коли внаслідок цунамі електростанція зазнала значних пошкоджень.
XS
SM
MD
LG