Доступність посилання

ТОП новини

Казахстан: вибори Назарбаєва відбулися спокійно


4 квітня, понеділок. Вибори позаду, але шарфик Нурсултана Назарбаєва на його зустрічі з членами президентської партії «Нур Отан» («Світло Батьківщини») все ще закликає голосувати «за лідера». «Лідер нації» – це його офіційний титул
4 квітня, понеділок. Вибори позаду, але шарфик Нурсултана Назарбаєва на його зустрічі з членами президентської партії «Нур Отан» («Світло Батьківщини») все ще закликає голосувати «за лідера». «Лідер нації» – це його офіційний титул

Київ – У день виборів президента Казахстану все було організовано на високому рівні. Про це Радіо Свобода розповіла депутат Верховної Ради України від Партії регіонів Юлія Льовочкіна, яка очолює делегацію Парламентської асамблеї Ради Європи на виборах у Казахстані.

У Казахстані завершується підрахунок голосів на дострокових виборах президента країни. За попередніми даними, перемогу здобув чинний голова держави Нурсултан Назарбаєв, який набрав 95,5 відсотка голосів учасників виборів, повідомив голова Центральної виборчої комісії Казахстану Куандик Турганкулов.
Виборці мали змогу добре вивчити, за кого вони голосують

У цій країні перебуває делегація Парламентської асамблеї Ради Європи, яка спостерігає за президентськими виборами. Очолює делегацію депутат Верховної Ради України від Партії регіонів Юлія Льовочкіна, яка розповіла Радіо Свобода про організацію виборчого процесу.

– Якими є попередні висновки делегації ПАРЄ щодо чесності виборів у Казахстані?

– Насамперед треба зазначити, що Казахстан не є членом Ради Європи, тому місія ПАРЄ була обмеженою – вона прибула безпосередньо напередодні виборів, здійснила кілька зустрічей із представниками недержавних організацій, опозиції, засобів масової інформації, а згодом спостерігала за ходом виборів у неділю. Тобто місія ПАРЄ не брала участі в спостереженні за передвиборчою агітацією і передвиборчим процесом у цілому.

В день виборів усе було організовано на дуже високому рівні. Ми побачили, що процес відбувається у спокійній робочій атмосфері відповідно до закону. Дуже висока зацікавленість громадян Казахстану у виборчому процесі – явка становить, за попередніми даними, близько 90 відсотків.

Місія ПАРЄ оприлюднить свій звіт окремо від Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ та інших міжнародних інституцій. Пізніше доповідь місії розглянуть на сесії Парламентської асамблеї.

– Відомо, що в бюлетенях не було графи «не підтримую жодного кандидата». Як на вашу думку, наскільки це виправдано?

– Із цього приводу є багато різних думок. Але нас запевнили, що такими були рекомендації ОБСЄ – організації, членом якої є Казахстан. Згодом я дослідила це питання і з’ясувала, що така графа відсутня в багатьох країнах, хоча це для мене теж видалося дещо дивним.

* * * * * * * * * * *

Перемога чинного президента Казахстану була настільки очікуваною, що уряд іще минулого тижня оприлюднив наступні плани його поїздок. Провідний політичний радник президента Єрмухамет Єртисбаєв розповів державному телебаченню, що Назарбаєв «не приховує своїх великих політичних амбіцій на найближче десятиліття».
Нечисленній і слабкій опозиції лишалось тільки клеїти наліпки на смітниці

Незалежні спостерігачі ніколи не визнавали справедливими президентські вибори в Казахстані. Більшість політичних опонентів чинного голови держави вимушено залишили свою країну.

Нинішні дострокові вибори президента відбулися з ініціативи самого Назарбаєва, який керує Казахстаном понад 20 років і як носій спеціальних статусів «першого президента Казахстану» і «єлбаси» (лідера нації; дослівно «глави народу») має право обіймати посаду необмежену кількість термінів.

Вибори замінили не схвалену Назарбаєвим «всенародну ініціативу» референдуму, який мав би без виборів продовжити його нинішній термін до 2020 року. Ця пропозиція викликала широку міжнародну критику.
  • Зображення 16x9

    Антон Шульга

    Працюю на Радіо Свобода з квітня 2010 року. Редактор та ведучий ранкових новин. Попередній трудовий досвід також пов’язаний із радіо – обласним державним у Луганську, «Радіо-Ера» в Києві. Народився 1975 року у Жовтих Водах на Дніпропетровщині. Вищу освіту отримав у Луганському державному педагогічному університеті ім. Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG