Доступність посилання

ТОП новини

ЦВК Казахстану: Назарбаєв має понад 95 відсотків


Президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв перемагає на виборах голови держави, отримавши, за попередніми результатами, 95,5 відсотків голосів учасників виборів, повідомила сьогодні Центральна виборча комісія Казахстану.

Раніше ЦВК повідомляла, що явка виборців на вчорашні дострокові вибори склала майже 90 відсотків.

У виборах брали участь, крім Назарбаєва, ще троє кандидатів. При цьому всі троє публічно висловлювалися за чергове переобрання Назарбаєва.

Офіційні результати виборів мають оголосити не пізніше як 12 квітня.

Опозиція, слабка й нечисленна в Казахстані, закликала до бойкоту виборів.

Незалежні спостерігачі ніколи не визнавали справедливими президентські вибори в Казахстані. Більшість політичних опонентів чинного голови держави вимушено залишили країну.

Нинішні дострокові вибори президента відбулися з ініціативи самого Назарбаєва, який керує Казахстаном понад 20 років і як носій спеціальних статусів «першого президента Казахстану» і «єлбаси» (лідера нації; дослівно «глави народу») має право обіймати посаду необмежену кількість термінів.

Вибори замінили не схвалену Назарбаєвим «всенародну ініціативу» референдуму, який мав би без виборів продовжити його нинішній термін до 2020 року. Ця пропозиція викликала широку міжнародну критику.
XS
SM
MD
LG