Доступність посилання

ТОП новини

Роми в Україні бояться за своє життя – представник громади ромів


Дискримінація за національною ознакою, бідність, проблеми зі здоров’ям через неналежні умови проживання, неосвіченість – про такі головні проблеми ромів в Україні заявила член секретаріату Європейського ромського конгресу, віце-президент української ромської організації «Чіріклі» Земфіра Кондур.

За її словами, в Україні також наявні несприйняття ромів суспільством та небажання політиків розв’язувати проблеми цього народу на законодавчому рівні.

«Роми в Україні почали боятися за своє життя, особливо після того, як Франція депортувала кілька тисяч ромів, а в сусідній Угорщині праві радикали погрожують ромським громадам вигнати їх з країни. В Україні правоохоронці дискримінують ромів, необґрунтовано звинувачують їх у різних злочинах. Місцева влада не дає ромським дітям змогу вчитися. На європейському рівні, проблема ромів стурбувала Європарламент: 13 квітня євродепутати мають ухвалити нову V-ту Ромську Платформу», – сказала Кондур.

Сьогодні відзначають Міжнародний день ромів. Згідно з переписом населення, в Україні проживає близько 50 тисяч ромів. За даними Європейського ромського конгресу, їх більше, приблизно двісті тисяч осіб. «Роми бояться зізнаватись, якої вони національності, записуються молдаванами або румунами», – каже Кондур.

Міжнародний день ромів сьогодні відзначається у сороковий раз: 8 квітня 1961 року з ініціативи ООН у Лондоні відбувся перший конгрес ромських громад світу, який і вирішив відзначати цей день як день єднання ромів для захисту їхніх інтересів і розвитку.
XS
SM
MD
LG