Доступність посилання

ТОП новини

У словах Януковича є «здоровий глузд» – керівник МЗС Росії


Міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров, Київ, 8 квітня 2011 року
Міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров, Київ, 8 квітня 2011 року

Київ – Заяву Президента Віктора Януковича про співпрацю з Митним союзом у форматі «три плюс один» у Росії розцінюють як прагматичну, заявив у Києві міністр закордонних справ Російської Федерації Сергій Лавров. А в українському МЗС називають прагнення офіційного Києва налагодити відносини з країнами-членами Митного союзу природніми. У п’ятницю в Києві очільники зовнішньополітичних відомств країн-членів СНД взяли участь у засіданні Ради міністрів цього міждержавного об’єднання.

Хоч Україна нині й не головує в СНД, чергове засідання Ради міністрів закордонних справ відбулося в Києві. В українському МЗС кажуть: таким чином Україна демонструє готовність брати активнішу участь у співдружності.

Після засідання Ради міністрів учасники розповіли, що встигли обговорити важливі питання сфер науки і культури та ключові моменти економічної співпраці. Так, міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко заявив, що сподівається на підписання угоди про зону вільної торгівлі в рамках СНД вже найближчим часом.

Лавров висловив здивування щодо «емоцій» довкола заяви Януковича

Запитання ж, яке цікавило журналістів по закінченні засідання, – реакція російської сторони на новий формат співпраці України з Митним союзом Росії, Білорусі та Казахстану.

«Вважаю, що подальший розвиток відносин із Митним союзом буде спиратися на нову договірну базу щодо угод про вільну торгівлю та можливу пакетну угоду щодо співпраці за формулою «три плюс один»», – заявив напередодні у посланні до Верховної Ради Президент України Віктор Янукович.

У Росії, яка активно агітує Україну приєднатися до Митного союзу, заяву Януковича назвали прагматичною. Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров зазначив, що країни-члени Митного союзу налаштовані продовжувати активну співпрацю з партнерами.

«Звісно, ми почули ті слова, які сказав Президент України Віктор Янукович у своєму посланні у Верховній Раді. Я в них побачив лише здоровий глузд, прагматизм і прагнення максимально забезпечити інтереси української держави. Чому виникли такі емоції довкола цієї теми, я не знаю», – додав російський міністр.

Суперечностей між намірами України немає – Грищенко

Водночас міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко називає природнім прагнення налагодити співпрацю з країнами-членами Митного союзу як одними з ключових економічних партнерів.

«Мова йде про те, щоб домовлятися на основі загальноприйнятих підходів щодо доступу наших товарів та створення умов для продовження ефективного співробітництва, яке розвивається за багатьма напрямками. Ми не бачимо ніяких суперечностей між тим, що ми намагаємось досягти у Брюсселі і тим, чого прагнемо у відносинах із країнами-партнерами», – наголосив Костянтин Грищенко.

Очільник українського МЗС нагадав, що цього дня в Брюсселі завершується черговий раунд переговорів щодо угоди про зону вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом. Результат переговорів Костянтин Грищенко охарактеризував як «непоганий».

Творці формату «три плюс один» недалекоглядні – експерт

Натомість експерт-міжнародник Григорій Перепелиця називає неможливим поєднання запропонованого формату співпраці України з Митним союзом з підписанням угоди про зону вільної торгівлі з ЄС, над чим нині працюють у Києві та Брюсселі.

«Творці формату «три плюс один» є дуже недалекоглядними. Вони мислять з позиції, що Україна розумніша за всіх і може, як той Колобок, обдурити і Європейський Союз, і Росію. Росія ж значно переграє Україну в цьому плані, і може бути таке, що Україна в результаті залишиться з нулем від усіх угод», – зазначив він у коментарі для Радіо Свобода.

12 квітня в Україну з робочим візитом має прибути російський прем’єр-міністр Володимир Путін. Раніше він заявляв, що створення зони вільної торгівлі з Євросоюзом може негативно вплинути на економічні відносини України з країнами-членами Митного союзу – Росією, Білоруссю та Казахстаном.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG