Доступність посилання

ТОП новини

Битва за київські активи: Блок Черновецького обезголовили


Денис Комарницький. Фото з сайту tsn.ua
Денис Комарницький. Фото з сайту tsn.ua

Київ – Сьогодні перший заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін має прокоментувати затримання правоохоронцями голови фракції Блоку Черновецького у Київській міській раді Дениса Комарницького. Його, за словами адвоката, обвинувачують у справі кількарічної давнини. Між тим, експерти пов’язують цей арешт із звинуваченнями проти керівництва Київради у незаконних оборудках зі столичними активами, їхня ціна – понад 60 мільярдів гривень.

Дениса Комарницького затримали в п’ятницю. Вже самі обставини такого арешту колишній речник глави СБУ, а нині редактор інтернет-видання «ОРД» Станіслав Речинський вважає показовими.

«Практика затримання в п’ятницю має на меті фору в часі, – пояснює він. – Щоб слідство мало можливість два дні допитувати людину без санкції суду на обрання запобіжної міри. Тобто, якщо арештовують у четвер, то вже у п’ятницю треба йти до суду за санкцією».

Як заявив адвокат голови фракції Блоку Черновецького, його клієнтові висунули обвинувачення у справі кількарічної давнини. Проте експерти пов’язують цей арешт з іншим.

За тиждень до арешту Комарницькому порадили повернути активи

31 березня голова Київської міської державної адміністрації (КМДА) Олександр Попов звинуватив керівництво Київради у незаконній роздачі кількасот гектарів землі та інших активів, внаслідок чого місто втратило 60-70 мільярдів гривень. Він зажадав відставки керівництва Київради та формування нової конструктивної більшості, а також пообіцяв, що винні будуть притягнуті до відповідальності.

Київрада відхилила ініціативи голови адміністрації. У Олександра Попова при цьому виникла суперечка з Денисом Комарницьким, якого голова КМДА звинуватив у безпосередній причетності до незаконного заволодіння ресурсами.

«Коли я казав про можливість повернення активів, то мав на увазі насамперед вас», – пояснив голова КМДА голові фракції Блоку Черновецького.

Генпрокуратура до останнього часу заявляла, що за оприлюдненою Олександром Поповим інформацією жодної кримінальної справи не порушували. Проте, на думку експертів, після арешту Дениса Комарницького логічним кроком могло би стати затримання інших столичних керманичів. Проте зараз, за даними ЗМІ , київський міський голова Леонід Черновецький та його зять депутат Київради В’ячеслав Супруненко, якого вважають ключовою фігурою в операціях із столичними активами, перебувають за кордоном.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG