Доступність посилання

ТОП новини

США: бюджетного компромісу досягнуто, боротьба за видатки триває...


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах бюджетний компроміс, досягнутий під егідою Білого дому спільними зусиллями лідерів демократів і республіканців у Конгресі, не означає закінчення міжпартійної боротьби навколо урядових видатків. Попереду – проблеми, пов’язані з бюджетом наступного фінансового року. Але поки що обдиві сторони святкують перемогу, бо спромоглися відвернути зупинку діяльності уряду.

Республіканцям і демократам є чим пишатися, бо компромісу дійшли буквально останньої хвилини, коли вже Білий дім розпорядився у ніч на суботу 9 квітня зупинити урядовий механізм.

Лідери обох партій у Конгресі цілодобово, з невеличкими перервами, вели переговори у Білому домі.

Йшлося про ухвалення так званого проміжного бюджету поточного фінансового року, що закінчується 30 вересня. Палата представників, де республіканців – переважна більшість, вимагала радикального скорочення асигнування урядових соціальних програм на 61 мільярд доларів. Сенат, де більшість мають демократи, неохоче погоджувався на 10 мільярдів і стояв твердо.

Зрештою, суперники, можна сказати, підписали мирну угоду. Вони зійшлися десь посередині: погодилися скоротити асигнування на 38 мільярдів доларів.

Сенатор Геррі Рід, лідер демократичної більшості, не приховував задоволення.

«Те, що ми зробили, є історичною подією», – сказав Рід.

Джон Бейнер, спікер Палати представників, виявив менше ентузіазму, оскільки консерватори звинувачують його у надмірних поступках. Республіканський лідер пояснював: «Була тривала дискусія й тривала боротьба. Ми боролися за те, щоб зменшити урядові видатки, бо це фактично сприятиме кращій атмосфері для створення нових робочих місць у нашій країні».

Білий дім: позиція над конфліктом

Президент Барак Обама віддав належне обом суперникам, підкресливши, що «ця домовленість – між демократами й республіканцями від імені всіх американців щодо бюджету, який передбачає інвестиції у наше майбутнє і водночас найбільше за всю нашу історію скорочення видатків».

«Обидві сторони пішли на важкі поступки з важливих для них питань, і я зробив так само», – додав Обама.

Варто нагадати, що це асигнування – лише на 6 місяців. Попереду бюджет на 2012-й рік, проект якого Бюджетна комісія Палати представників уже підготувала – зі значним скороченням видатків.

Мету республіканців сформульовано доволі чітко. Вони пропонують поступово, але неухильно зменшувати державний борг.

Між тим, міністерство фінансів повідомило Конгресові, що законодавці до початку літа мусять проголосувати якраз за збільшення цього боргу, який нині сягнув астрономічної висоти й становить 14,25 трильйонів доларів.

Отож, попереду – новий раунд запеклої міжпартійної боротьби.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG