Доступність посилання

ТОП новини

Генпрокуратура про справи Кучми, Ющенка, Тимошенко і оточення мера Києва


Заступник Генерального прокурора України Ренат Кузьмін
Заступник Генерального прокурора України Ренат Кузьмін
Київ – Перший заступник Генерального прокурора Ренат Кузьмін зробив кілька резонансних заяв щодо нових та раніше порушених Генпрокуратурою кримінальних справ. За його словами, порушено третю кримінальну справу проти екс-прем’єра Юлії Тимошенко. Також порушено карну справу проти депутата Київради Дениса Комарницького і зятя київського міського голови В’ячеслава Супруненка. Також перший заступник Генпрокурора зажадав, щоб екс-Президент Віктор Ющенко у рамках розслідування справи про отруєння здав новий аналіз крові, а також пробу крові, яка в нього зберігається.

Проти голови фракції Блоку Черновецького в Київраді Дениса Комарницького та депутата столичної міськради В’ячеслава Супруненка порушили кримінальну справу за обвинуваченням у розбої. Денис Комарницький затриманий, а В’ячеслав Супруненко, зять мера столиці Леоніда Черновецького, оголошений у розшук. У тому числі і по лінії Інтерполу. Адже, за словами Рената Кузьміна, пан Супруненко зараз може перебувати в одній із європейських країн.

«Цей тяжкий злочин було вчинено кілька років тому, – повідомив перший заступник Генпрокурора. – Що таке розбійний напад, я вам нагадаю. Закон визначає під розбоєм саме напад, з метою заволодіння майном. Насильство було застосоване, завдано тілесних ушкоджень. І ця справа впродовж кількох років розслідувалася різними слідчими органами. А сьогодні ця справа у провадженні управління з розслідування особливо важливих справ Генпрокуратури».

Раніше голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов заявив, що внаслідок зловживань з боку керівників Київради привласнили активів на суму понад 60 мільярдів гривень. Проте Ренат Кузьмін зазначив, що до Генпрокуратури голова КМДА не звертався.

Коментуючи перебіг розслідування справи за звинуваченням Леоніда Кучми у причетності до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, Ренат Кузьмін зазначив, що клопотання адвокатів екс-Президента щодо додаткових експертиз плівок Мельниченка ще не надходило. Також Ренат Кузьмін повідомив, що він дав дозвіл на виїзд Леоніда Кучми до Росії на святкування з нагоди ювілейного Дня космонавтки.

Ющенка просять здати кров

Ренат Кузьмін також заявив, що у справі про отруєння Віктора Ющенка немає достатніх доказів.

«У кримінальній справі немає достатніх доказів, які б підтверджували факт отруєння екс-Президента Ющенка, – зазначив він. – У кримінальній справі немає достатніх даних, здобутих згідно з законом, які б підтверджували, що в крові Ющенка є діоксин. Крім того, в справі є докази того, що діоксину в крові Президента не виявлено».

З огляду на це перший заступник Генпрокурора заявив про необхідність повторної експертизи і зажадав, щоб Віктор Ющенко здав пробу крові, яку він зберігає.

«Екс-Президент Ющенко зберігає в себе пробірку з кров’ю, яку в нього взяли п’ять років тому, – поділився Ренат Кузьмін інформацією з журналістами. – Цю пробірку зберігав його охоронець і передав її Віктору Андрійовичу для подальшого зберігання. Саме цю кров ми просимо Віктора Андрійовича видати для експертного дослідження, а крім того, додатково здати свою кров».

За словами Рената Кузьміна, фахівці стверджують, що експертні установи мають все необхідне, щоб чітко відповісти на запитання, коли в організм потрапила отруйна речовина. Якщо ж Віктор Ющенко не здасть кров додатково, то кримінальна справа про його отруєння буде закрита.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG