Доступність посилання

ТОП новини

У справі Кучми почнуть допитувати й осіб із оточення Януковича – політолог


Київ – У Генеральній прокуратурі в четвер допитали екс-голову Адміністрації Президента Віктора Медведчука та екс-голову Ради національної безпеки і оборони Євгена Марчука. У межах карної справи, порушеної стосовно екс-Президента Леоніда Кучми, будуть допитані й інші свідки, повідомили Радіо Свобода у прес-службі Генпрокуратури. Тим часом експерти припускають, що фігурантами справи можуть стати і представники чинної влади.

Колишній голова РНБО Євген Марчук у четвер давав свідчення Генеральній прокуратурі понад 6 годин. Після допиту він заявив, що вимагатиме розслідування щодо виявлення групи осіб, які намагалися фальсифікувати дані у справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе з метою відвернення уваги громадськості і слідства від справжніх винуватців.

Крім того, слідчі раніше допитали колишнього голову Адміністрації Президента Віктора Медведчука, повідомив Радіо Свобода речник Генпрокуратури Юрій Бойченко.

«Був допитаний упродовж близько трьох годин Віктор Медведчук. Він звернувся з тим, що він не може прибути вчасно на вимогу слідчого. Тому слідчий пішов на зустріч і допит був проведений учора (30 березня – ред.). Будуть допитані і ніші особи, які можуть надати слідчому свідчення, що необхідні для завершення досудового розслідування», – зазначив Юрій Бойченко.

Він не підтвердив інформацію, що на допит можуть викликати і нинішнього Голову Верховної Ради Володимира Литвина. Водночас він запевнив, що усі свідки, які цікавлять слідчого у справі Леоніда Кучми, будуть допитані найближчим часом.

Микола Мельниченко
Головний свідок, екс-майор Держохорони Микола Мельниченко підтвердив Радіо Свобода, що слідчі Генпрокуратури працюють у пришвидшеному темпі.

«Просувається дуже швидкими темпами: я і вчора був у прокуратурі кілька разів, і сьогодні провів півдня у прокуратурі, і завтра на 9-у ранку я знову у прокуратурі. Для мене це створює певні незручності, але, я думаю, вони повинні працювати 25 годин на добу. Керівництво країни нарешті приступило до розслідування тих злочинів, що задокументовані на записах. І не важливо, чиї прізвища там зачіпаються», – заявив у четвер Мельниченко.

Це бумеранг, який рано чи пізно повернеться до чинної влади – політолог

Директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала в інтерв’ю Радіо Свобода припустив, що фігурантами карної справи, порушеної стосовно Леоніда Кучми, можуть стати також члени владної команди. Адже 90 відсотків із них починали політичну кар’єру у часи президентства Кучми, і він знає про них більше, ніж вони того хотіли б, зазначив політолог.

«Це бумеранг, який рано чи пізно повернеться до тих, хто це почав, тих, хто цьому сприяв. Почали в найближчому оточенні Президента Януковича, одна з груп впливу. Але й інші… Це і технократи, так звана група Азарова, це ті, хто має стосунок до Адміністрації Президента. Якщо вони доведуть Леоніда Даниловича до того моменту, коли він почне називати речі своїми іменами, гадаю, мало нікому не здасться», – зауважив Віталій Бала.

Віктор Медведчук був главою Адміністрації Президента у 2002–2005 роках, а Євген Марчук був секретарем РНБО в 1999–2003 роках.

Генеральна прокуратура порушила карну справу стосовно Леоніда Кучми за підозрою у перевищенні влади, наданні незаконних розпоряджень керівництву МВС, що призвело до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG