Доступність посилання

ТОП новини

«Бібліоміст» поєднує Україну зі світом


Київ – У найближчі два роки близько двох тисяч українських бібліотек отримають доступ до інтернету. Це стало можливим за підтримки уряду США та міжнародного фонду Білла і Мелінди Ґейтс «Бібліоміст», які вклали у створення електронної бібліотечної мережі України 25 мільйонів доларів.

Американські кошти розподілені серед семисот українських бібліотек, які взяли участь у проекті «Бібліомосту».

Кожна бібліотека презентувала свій соціально значущий проект. Зокрема, міська бібліотека Артемівська, що в Донецькій області, надає відвідувачам доступ до інформації та консультації з правових питань. Таким чином місцеві пенсіонери, використавши інтернет-ресурси, зібрали документи і подали скаргу на соціальні служби щодо перерахування розміру пенсійних витрат.

У Харківській області Чугуївська міська бібліотека для дітей та юнацтва проводить інтернет-навчання для підлітків-інвалідів.

«Програма відкрила нам можливість спілкуватись, навчати на відстані молодих людей, які не мають змоги отримати освіту у школі та реалізувати себе як творчо обдаровані особи. Дехто з наших учнів унаслідок проблем зі здоров’ям взагалі не може виходити з дому. Разом з учителями ми проводимо для них заняття on line, вони віртуально працюють у нашій творчій студії», – розповіла бібліотекарка Любов Орлик.

Учасники «Бібліомосту» розробили віртуальну екскурсію по Чугуєву шляхами російського художника, народженого в цьому місті, Іллі Рєпіна.

Запорізька бібліотека імені Марка Вовчка працює з дівчатами з неповних та соціально незахищених родин: дівчата спілкуються з однолітками у соціальних мережах, «гуглять» літературу та інформацію, потрібну їм для навчання. Як розповіла Радіо Свобода директорка бібліотеки Лариса Долина, вони вже отримали фінансування: «У нас працює клуб дівчаток. На це фінансування закуплена комп’ютерна техніка, і дівчата від спілкування мають, перш за все, задоволення».

Справжнє задоволення від отримання нових інформаційних технологій отримують і самі бібліотекарі, стверджують в Українській бібліотечній асоціації. За даними цієї установи, за відсутності державних коштів на розвиток бібліотеки інтернет – це справжнє вікно у світ, можливість отримання нових знань.

Бібліотека як місце поширення демократичної практики

Серед координаторів проекту «Бібліоміст» – посол США в Україні Джон Теффт. Він обіцяє, що незабаром дві тисячі бібліотек в Україні будуть під’єднані до інтернету.

«Гвардійці правди та знань – таку роль відіграють бібліотеки у суспільстві. Бібліотеки з вільним доступом до світу через інтернет є осередками розвитку особистості, громади, місцем поширення демократичної практики. Посольство США підтримує в Україні розвиток інтнернет-технологій, вільного доступу громадян до інформації», – розповів Теффт.

Посол Теффт сподівається, що серед відвідувачів українських бібліотек, користувачів інтернету, з’являться майбутні Білли Ґейтси.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG