Доступність посилання

ТОП новини

Влада обіцяє повністю комп’ютеризувати середню освіту


Київ – Забезпечити кожного українського школяра портативним комп’ютером обіцяє голова Державного агентства з управління національними проектами Владислав Каськів. Така тотальна комп’ютеризація української середньої школи могла б відбутися у межах проекту «Відкритий світ», започаткованого Держагентством. Щоправда, нині програма розроблена лише до рівня концептуальних засад, а експерти вже попереджають про складності, через які вона може залишитися нереалізованою.

Держагентство з управління національними проектами презентувало «Відкритий світ» – проект, що передбачає створення єдиної освітньої комп’ютерної мережі та забезпечення учнів 5–11 класів портативними комп’ютерами з доступом до мережі інтернет.

Підручники, методичні видання та інші матеріали мають перейти з паперу на цифрові носії, ділиться планами голова Держагентства Владислав Каськів.

«Забезпечити всіх школярів сучасними електронними пристроями, що називаються – нетбуки. Пристрій повинен стати головним помічником для учня. Проект повинен забезпечити рівний доступ до інформації всім дітям, незалежно від їхніх статків та географії проживання, і дати принципово нові можливості конкурентноздатності в масштабах Європи, а то і світу. Реалізація цього проекту також допоможе створити нову надсучасну методологію навчання. Ми маємо амбіцію створити один із найкращих зразків у світі», – каже він.

Згідно з програмою, у мережу має перекочувати й адміністрування шкільної освіти. За допомоги обіцяного нетбука можна буде дізнатися і про успіхи школяра, і про відвідування ним школи, і про накази Міністерства освіти, і про внутрішні шкільні розпорядження.

Не кожна родина зможе заплатити дві тисячі гривень – депутат

Саме масштабність проекту і викликає сумніви щодо можливості його реалізації, відзначив в інтерв’ю Радіо Свобода народний депутат від НУНС Руслан Князевич.

«Це спроба пересунути Україну далеко попереду багатьох розвинених країн. Те, що було оголошено, – амбітне і цікаве, але наскільки воно буде реалізоване і наскільки в українських умовах це перспективно, зважаючи, в тому числі, і на те, що продукт потрібно буде купувати кожній українській сім’ї за власні кошти (приблизно дві тисячі гривень), навіть якщо це буде шляхом кредитування, то, я думаю, що тут буде велика кількість проблем», – наголосив Князевич.

Реалізовувати проект планують на засадах державно-приватного партнерства. На початку березня оголосять тендер, який, власне, і визначить компанію, що буде здійснювати всі необхідні науково-дослідні роботи, розроблятиме техніко-економічне обґрунтування та створюватиме програмне забезпечення для майбутньої мережі.

В Україні немає потрібної для проекту мережі електронного зв’язку – експерт

До кінця 2011 року «паперова» стадія проекту має завершитися. І саме тоді реалізація проекту наштовхнеться на найбільшу складність, каже системний адміністратор представництва міжнародної компанії Андрій Ткачук. Згідно з планами Держагентства, доступ до освітньої мережі здійснюватиметься завдяки системі безпроводового зв’язку 4-го покоління. Забезпечити в Україні стовідсоткове покриття 4G, буде складніше ніж забезпечити усіх школярів нетбуками, каже експерт.

«Буде дорогоцінний проект, якщо він реалізовуватиметься виключно під освіту, тим більше, під усю освіту. Це сучасна технологія, яка ще досі розвивається, не тільки в Україні, а й у світі. Але в Україні 4G-зв’язок – це столиця, звичайно, або якісь центри у великих містах. Я сумніваюся, що комерційна компанія захоче в якомусь селі, навіть Київської області, витрачати дуже багато коштів, щоб покрити 10, або нехай навіть 100 людей», – зазначив Ткачук.

Відтак, експерти не можуть визначити кількість часу, необхідного для реалізації проекту «Відкритий світ». Кінцевого терміну не називають і у Державному агентстві з управління національними проектами.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG