Доступність посилання

ТОП новини

Лікування виразки шлунку без операції


Три відсотки дорослого населення страждають в Україні на виразкову хворобу шлунку. Про це повідомили Радіо Свобода у Міністерстві охорони здоров’я. Більшість недуг шлунку можна вилікувати, не роблячи операції. Про це заявив завідувач кафедри Національного медичного університету імені Богомольця В'ячеслав Передерій. За його словами, українські медики часто вдаються до хірургічного втручання тоді, коли цього можна уникнути. Як в Україні лікують захворювання органів травлення? Що варто робити людині, щоб не виникала печія, виразка і взагалі проблеми зі шлунком?

Більшість шлункових, так званих кислотозалежних захворювань, не є для хворих діагнозом на все життя. Зараз виразкову хворобу в більшості держав світу лікують без хірургічного втручання. На цьому наполягає завідувач кафедри Національного медичного університету імені Богомольця В'ячеслав Передерій. Але в Україні скальпель у таких випадках активно застосовують, роблячи хворих інвалідами.

«Операції були і залишаються такими, що призводять до інвалідності. Це якщо сказати м’яко. В європейській столиці Києві проводять операції, які заборонені в переважній більшості заможних (або, як їх називають, цивілізованих) держав світу. А чому небезпечні ці кислотозалежні захворювання? Наприклад, печія небезпечна тим, що вона призводить до пухлини стравоходу. І в Україні є до двох тисяч людей, які щороку помирають від раку стравоходу», – зауважив В'ячеслав Передерій.

«Ми навчилися лікувати хворих із виразковою хворобою»

Зі свого боку, віце-президент Української гастроентерологічної асоціації Наталія Харченко зазначає, що українські гастроентерологи (фахівці, які лікують хвороби шлунку) не поступаються за своїм професійним рівнем медикам інших держав. І якщо доводиться робити операцію, це не забаганка українських лікарів.

«Ми навчилися лікувати хворих із виразковою хворобою. Якщо це правильно робити, вилікувати можна. Але далеко не кожного. Виразкову хворобу лікують відповідно до міжнародних норм. Це – спеціальні правила, обов’язкові для всіх лікарів, як України, так і будь-якої іншої держави. При цьому дуже важливі знання медика. Підготовлений, досвідчений український гастроентеролог знає, як слід лікувати хворих», – говорить Наталія Харченко.

Чим загрожує зустріч із «Helicobacter pylori»

Виразкова хвороба – одне з найпоширеніших хронічних захворювань органів травлення. Воно розвивається внаслідок порушення рівноваги між активністю шлункового соку та захисними можливостями слизової оболонки. Головною причиною хвороби є хронічна інфекція однієї бактерії «Helicobacter pylori».

Якщо імунна система організму слабка, ця інфекція може викликати гастрит. Зрештою це призводить до активного вироблення шлункової кислоти. І ця кислота роз'їдає слизову оболонку, викликаючи виразку, каже завідувач кафедри Національного медичного університету імені Богомольця В'ячеслав Передерій.

«Тільки-но людина зустрілася із Helicobacter pylori, у ста відсотків виникає гастрит. Із цих ста відсотків мінімум у 20% виникне виразка, і ще у 20% – «гастроезофагеальна рефлюксна хвороба». І якщо хворий нічого не робить, недуга загострюється. І у 2-3% буде пухлина. Дуже важливо виявити хворобу на ранній стадії. Якщо це вдасться, є дуже багато шансів, що людина житиме довго і щасливо», – додав В'ячеслав Передерій.

«Правильно харчуватися, правильно висипатися...»

Киянка Ніна Сергіївна понад 30 років тому захворіла на виразку шлунку. Це трапилося раптово. Причиною цього вона назвала стрес. Після місячного лікування жінка одужала. Як їй тоді здавалося остаточно…

«Я відчула себе зовсім здоровою. Після того я через деякий час їла, що хотіла: і гостре, і солоне, і гірке, і гаряче і холодне. Плавала, ходила в гори. Я не звертала зовсім ніякої уваги і не обстежувалася більше 30 років. І оце зараз, після стресу, в мене знову з’явилося дуже погане самопочуття. Лікарі виявили, що розвинулася вже не одна виразка, а кілька їх є. І я уже так необережно не буду ставитися до свого здоров’я. Хоча вже краще почуваюся», – пояснила жінка.

Виразкова хвороба шлунку загострюється навесні та восени, констатує віце-президент Української гастроентерологічної асоціації Наталія Харченко. «Правильно харчуватися, правильно висипатися, загалом максимально себе берегти це – можливі (хоч і без стовідсоткової гарантії) шляхи профілактики загострення виразкової хвороби. Передусім – уникати стресів. Тому що стрес призводить до спазму в кишечнику. Гірше живлення слизової оболонки – більша вірогідність виникнення дефектів слизової – або ерозії, або виразки», – пояснила вона.

Щоб не псувати шлунок, слід харчуватися збалансовано. І скільки людина втрачає енергії, стільки ж повинно провертатися до організму, зазначає лікар-дієтолог Ігнат Матасар. Водночас – треба бути обережним із фастфудами.

«Фаст-фуди для того, щоб перекусити, доки людина дійде до закладу, де можна нормально поїсти. Фаст-фуди, швидке харчування – це шлях до захворювань кишково-шлункового тракту, набирання зайвої маси тіла за рахунок порушення обміну і відкладання великої частки жирової тканини. І на фоні цього всього, швидше за все, фастфуди приведуть вас до лікарні», – зауважив дієтолог.

Тим часом один мільйон українських школярів страждають на захворювання
органів травлення. Як зазначають лікарі, за останні десять років хвороби шлунку стали в Україні молодшими.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG