Доступність посилання

ТОП новини

«Газове Ельдорадо» на балтійському узбережжі Польщі?


Варшава – Про енергетичну революцію, на порозі якої стоїть країна, говорить польська влада. Інтенсивні пошуки сланцевого газу, що майже рік тривають на території Польщі, вже увінчалися першими успіхами. Оптимізму офіційній Варшаві додав звіт американського Агентства з енергетичної інформації про поклади сланцевого газу у світі. Згідно з даними цього агентства, Польща має шанс стати «газовим Ельдорадо» Європи.

Аналітики зі США, які вивчали дані про газоносні сланцеві шари у світі, вважають, що найбільшим видобувником сланцевого газу в Європі може стати Польща. За обчисленнями американців, поклади такого газу на території Польщі у два з половиною рази більші, ніж на дні морів, що омивають береги Норвегії. Це означає, що в разі підтвердження американських прогнозів поляки забезпечили б свої потреби у блакитному паливі на кількасот років, а при бажанні могли б його експортувати.

Коментуючи ці дані, польський прем’єр-міністр Дональд Туск сказав, що вони перевищили найсміливіші очікування поляків. Туск зауважив, що видобуток сланцевого газу допоможе Польщі диверсифікувати джерела її енергопостачання. Мовляв, енергетичний сектор країни, що узалежнений від вугледобувної промисловості та імпортних нафти й газу, вимагає енергетичної революції. Крім того, каже Туск, сланцевий газ посилить енергобезпеку Польщі.

«Я, як прем’єр польського уряду, особисто дбатиму про оптимізацію пошуків сланцевого газу, про пов’язані з цим процесом наукові дослідження, а також про газовий бізнес, що пов’язаний з видобутком сланцевого газу», – заявив польський прем’єр.

Заробляють навіть на пошуках цінної сировини

Хоч до видобутку сланцевого газу в Польщі ще далеко, країна вже тепер заробляє на своєрідній сланцевій лихоманці. Пошуками сланцевого газу на польській території займаються десятки великих корпорацій, здебільшого американських. За кожний дозвіл на такі пошуки вони платять Польщі в середньому півмільйона злотих. Американські фірми, що мають великий досвід розробки родовищ сланцевого газу на території США, вже натрапили на поклади такого газу у північних регіонах Польщі.

Як зазначають представники польської влади, без іноземних компаній пошуки газу не були б такими ефективними. Міністр навколишнього середовища Польщі Анджей Крашевський наголошує на тому, що завдяки іноземним компаніям поляки отримають досвід розробки важкодоступних газових родовищ.

«Поляки перейматимуть знання іноземних компаній, ми отримаємо від них безцінний досвід. Ми не займалися б цим газом без сторонньої допомоги, бо у нас на це замало грошей», – сказав міністр.

Утім, наголошують польські високопосадовці, дозвіл на пошуки сланцевого газу ще не означає дозволу на його видобування. Сьогодні у Польщі працюють над законом, що забезпечить правову базу для експлуатації родовищ сланцевого газу. За словами Вальдемара Павляка, польського віце-прем’єра, спеціальний закон потрібен, щоб Польща не була «дикою країною, де експлуатація покладів сланцевого газу відбуватиметься за законом джунглів».

Чи можна гарантувати швидкий успіх?

За прогнозами експертів, промислова експлуатація покладів сланцевого газу у Польщі може розпочатися через 5-8 років. Такі перспективи дали підстави Дональдові Туску твердити, що сьогодні саме Польща стає ключовою державою для здійснення одного з найбільших проектів Європейського Союзу – створення спільного енергетичного ринку.

Проте, на думку скептиків, оптимістичні прогнози американського агентства, і навіть відкриття газоносних сланцевих шарів ще не гарантують Польщі ролі «Кувейту Європи». Мовляв, треба добре порахувати, чи видобування такого важкодоступного газу буде економічно вигідним. Окрім цього, політичні оглядачі нагадують, що тема сланцевого газу вже традиційно актуалізується в Польщі перед виборами до органів влади. Мовляв, восени країна обиратиме парламент. У відповідь на такий скепсис ентузіасти сланцевого газу кажуть, що досвідчені іноземні компанії, які займаються пошуком родовищ, не викидали б грошей на вітер просто так.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG