Доступність посилання

ТОП новини

Україна й НАТО продовжать співпрацю


Комісія Україна-НАТО та річна національна програма зберігають свою центральну роль у подальшому розвитку співпраці України з альянсом. Про це йдеться в спільній заяві, ухваленій за підсумками засідання комісії Україна-НАТО на рівні глав міністерств закордонних справ сьогодні в Берліні.

У заяві, оприлюдненій Міністерством закордонних справ, йдеться про те, що голова МЗС Костянтин Грищенко привітав ухвалення нової Стратегічної концепції НАТО та роль, яку цей документ пропонує партнерам.

«Міністри країн-членів альянсу наголосили на важливості Особливого партнерства НАТО з Україною, вкотре підтвердивши, що незалежна, демократична та процвітаюча Україна має ключове значення для євроатлантичної безпеки. Вони привітали готовність продовжувати активний політичний діалог і практичну співпрацю, висловлену Президентом Віктором Януковичем під час візиту Генерального секретаря до Києва у лютому», – мовиться в заяві.

Крім того, відповідно до документу, міністри країн-членів НАТО відзначили пріоритетне значення, яке надається урядом України здійсненню внутрішніх реформ, очікуючи на їхню ефективну реалізацію. Вони підтримали продовження Україною всеохопних реформ у сфері демократії, у тому числі перегляд виборчого законодавства, верховенства права та прав і свобод людини, а також знову підтвердили свою готовність допомагати Україні у досягненні цілей, визначених у Річній національній програмі співпраці Україна-НАТО на 2011 рік.

Як повідомляє МЗС, міністри країн-членів НАТО висловили свою високу оцінку внеску України в євроатлантичну безпеку, відзначивши, що Україна стала першим партнером, який взяв участь у Силах реагування НАТО та робить внесок майже в усі операції та місії під проводом НАТО. Вони також закликали Україну розглянути можливості залучення до операції «Океанський щит» та надання додаткової інструкторської допомоги Афганістанові.

Союзники також привітали рішення Ради міністрів ОБСЄ щодо головування України у 2013 році та очікують на продовження внеску України у забезпечення регіональної безпеки.

Крім того, на засіданні висловили підтримку подальшого розвитку співпраці з питань нових безпекових викликів, таких, як тероризм, розповсюдження зброї масового знищення, виклики кібернетичній та енергетичній безпеці. «Ми відзначили розширення участі України в обміні даними про повітряну обстановку, співробітництво у сферах командування, контролю та зв’язку, а також експертні консультації щодо протиракетної оборони, які були проведені в березні з метою здійснення початкового обміну думками стосовно сфер можливого співробітництва», – мовиться в заяві.

Міністри також висловили підтримку подальших зусиль для інформування громадськості України про НАТО та співпрацю України з альянсом, у тому числі за підтримки Центру інформації та документації НАТО в Києві.
XS
SM
MD
LG