Доступність посилання

ТОП новини

Кінофестиваль goEast («Вперед на Схід») об’єднав молодих режисерів і продюсерів для співпраці у кіновиробництві


Логотип фестивалю Go East (Вісбаден)
Логотип фестивалю Go East (Вісбаден)

Київ – Від сьомого до дванадцятого квітня у німецькому місті Вісбаден пройшов одинадцятий міжнародний кінофестиваль goEast. Окремою програмою фестивалю була програма молодих спеціалістів Project Market. Десять молодих режисерів зі Східної Європи презентували свої кінопроекти продюсерам із Німеччини, Польщі, Хорватії.

Із-поміж сімдесяти трьох заявок на участь у програмі молодих спеціалістів Project Market із країн Східної Європи журі фестивалю обрало лише десять найкращих. Молоді режисери з Молдови, Вірменії, Азербайджану, України, Росії, Грузії, Угорщини, Румунії презентували європейським продюсерам ідеї своїх майбутніх фільмів. Серед них ігрові, документальні й анімаційні проекти. Програму молодих спеціалістів фінансує фонд Роберта Боша.

«Ми намагаємось запрошувати стільки молодих талановитих режисерів, скільки це зараз можливо для нас. Ми розуміємо, що небагато хто з них має шанс зняти фільми самостійно. Це проблема фінансування. Ось для чого потрібен «ко-продакшн», співвиробництво. Ми будемо намагатися запрошувати більше учасників, щоб вони презентували свої ідеї для кіно, і більше продюсерів, які б почули цікаві проекти», – говорить координатор програми Project Market Андреа Вінк.

Презентація документального проекту «Вєра» про жінку-мормона з Саратова для російського режисера Ольги Яковлєвої і продюсера Григорія Грішина – це перший європейський досвід. Але на цьому творчий тандем не зупинятиметься. Вони вже мають запрошення на наступний фестиваль документального кіно, що проходитиме у Польщі.

«Ми вперше приїхали на європейський фестиваль і отримали перший досвід презентації свого проекту європейській публіці. А це незвично для саратовців. Ми живемо не в Москві. Ми живемо за тисячу кілометрів від Москви, в місті Саратові, яке лежить на узбіччі не тільки європейського, а й російського кінематографу. І в певний момент ми зрозуміли, що треба рухатися. І напрям цілком зрозумілий – це Європа, європейський кінематограф», – розповідає російський продюсер із міста Саратова Григорій Грішин.

Український аніматор Григорій Когос презентував проект про уявний світ сліпих дітей. На його думку, світ сліпих багатший, ніж зрячих.

«Такого ще ніхто не робив. Це буде анімація, яка відтворить світ сліпих дітей. Глядач у залі буде відчувати себе, немов сліпа дитина. Це не буде жаліслива історія, навпаки, я хочу показати, що наш світ зрячих бідніший, ніж їхній світ, наповнений фантазіями», – говорить Григорій Когос.

Не боги горщики випалюють… Кіно знімають такі ж люди, як ми – продюсер

Азербайджанський режисер Наргіз Багірзаде героя для свого проекту знайшла на знімальному майданчику. Це літній мешканець Баку, який знімається у масовці кіно. У випускниці ВГІКу великий фестивальний досвід, Наргіз активно знімає короткометражні фільми, має багато нагород і вважає, що в сучасному світі професія режисера не лише чоловіча.

«Коли я навчалась у ВГІКу, на паралельному курсі режисерів було дуже багато жінок. Звичайно, чоловіків-режисерів більше. Це досить сувора професія. Але, на мій погляд, зараз такий час, що і жінка вправляється з багатьма складними завданнями», – розповідає Наргіз Багірзаде.

Учасник фестивалю, німецький продюсер Леонід Годік родом із Росії. Але свій творчий шлях він пов’язав із Німеччиною. За його словами, тут більше можливостей для самореалізації. Молодим режисерам Леонід радить бути впевненими в собі і не слухати тих, хто говорить про безперспективність професії режисера у країнах Східної Європи.

«У першу чергу, не опускати руки. І, головне, нікого не слухати, якщо говорять: що ти собі надумав, що ти режисер? Цього взагалі не треба слухати. Просто поставити собі ціль і йти до неї. Головне – зрозуміти, що не боги горщики випалюють… Кіно знімають такі ж люди, як ми», – радить Леонід Годік.

Діалог Сходу і Заходу на фестивалі goEast відбувся.У когось на цьому шлях у кіно може закінчитися, а хтось, можливо, стане великим відкриттям для світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG