Доступність посилання

ТОП новини

Письменник Василь Шкляр отримав «народну Шевченківську премію»


Письменникові Василеві Шкляру вручили «народну Шевченківську премію» під час урочистостей в урочищі Холодний Яр у Черкаській області в неділю на вшанування пам’яті героїв Холодноярської республіки 1919–1922 років, повідомляє видання Gazeta.ua.

Премію вручили за історичний роман Шкляра «Залишенець (Чорний ворон)», присвячений тим подіям. Як повідомив представник організації «Холодноярська ініціатива» Андрій Юсов, було зібрано понад 255 тисяч гривень. За одностайним голосуванням присутніх кошти вручили письменникові «за повернення українській нації історичної пам’яті».

Зібрані кошти приблизно відповідають сумі офіційної Шевченківської премії (Національної премії України імені Тараса Шевченка).

Василь Шкляр, якому Шевченківський комітет присудив цьогорічну Шевченківську премію з літератури за роман «Залишенець (Чорний ворон)», напередодні оприлюднення президентського указу про її присудження звернувся з листом до Президента Віктора Януковича, в якому попросив перенести вручення йому нагороди на час, коли при владі не буде міністра освіти Дмитра Табачника. Відтак в указі Президента про присудження Шевченківських премій згадки про цю премію з літератури немає.

По тому письменник Юрій Андрухович виступив із пропозицією зібрати для Василя Шкляра ту саму суму, яку він отримав би разом із премією, але не від державної верхівки, а від народу. Її підтримала організація «Холодноярська ініціатива».

Шкляр неодноразово заявляв, що має намір витратити всі отримані кошти на екранізацію свого роману.

Холодноярська республіка існувала в околицях урочища Холодний Яр у 1919–1922 роках, чинячи спротив більшовикам. Пам’ять героїв тих подій традиційно вшановують у квітні.
XS
SM
MD
LG