Доступність посилання

ТОП новини

Навіть новий Кримінальний кодекс не врятував українську владу від критики Ради Європи


Навіть новий Кримінальний кодекс не врятував українську владу від критики Ради Європи

Прага, 5 квітня 2001 - Україні загрожує призупинення членства у Раді Європи. Таку рекомендацію 5 квітня в Парижі ухвалив моніторинговий комітет Парламентської Асамблеї цієї міжнародної організації. А її 24 квітня в Страсбурзі має розглядати весь парламент Ради Європи.

За що ж критикують Україну? Розповідає доповідач ПАРЄ Ганна Северинсен: “Ми ухвалили резолюцію і рекомендації, які дуже критичні, особливо щодо президента. Йдеться про зловживання владою, зокрема утиски свободи слова, придушення опозиції. Ми рекомендуємо Комітету Міністрів Ради Європи розпочати процес призупинення членства України в Раді Європи.” Як Ви ставитися до того, що 5 квітня Верховна Рада України нарешті ухвалили Кримінальний кодекс, а це одна із головних вимог Ради Європи?

“Для мене це означає, що зараз виконуються ті обіцянки, які мені дали в Україні щодо законодавства, і я це вітаю. Але Ви повинні зрозуміти, що наша критика торкається не лише законодавства. Чомусь в Україні панує хибна думка, що нас турбують лише закони. У нас багато інших зауважень, які описані у моїй доповіді, - заявила Ганна Северинсен.

Вона також повідомила, що критичну резолюцію щодо України підтримали всі члени моніторигового комітету ПАРЄ, за винятком його голови - парламентарія з Португалії Жоау Боску Мота Амарала (Joao Bosco Mota Amaral). Він проголосував проти такої постанови. За правилами Ради Європи, представники України брали участь лише в обговорені, але не голосували. Ось що нам вдалося довідатися від одного з учасників засідання в Парижі.

Народний депутат України Іон Попеску, член моніторингового комітету від групи європейських соціалістів, “Солідаріність.”

Пане Попеску, чому моніторинговий коміет ПАРЄ ухвалив таку жорстку резолюцію щодо України?

“Я хотів би з’ясувати таке. В разі, якщо будуть схвалені рекомендації у тому вигляді, в якому їх обговорювали сьогодні, і Україна до червня не виконає своїх обов’язків, лише тоді стоятиме питання про припинення повноважень української делегації в Раді Європи, а також щодо членства України в Раді Європи, мається на увазі за рішенням Комітету Міністрів Ради Європи. Але це буде, якщо ми не виконаємо своїх обов’язків. Як Ви знаєте, сьогодні був схвалений Кримінальний кодекс. Один крок зроблений. Ми є оптимістами. Тобто, нашій делегації вдалося перенести отаточне з’ясування питання на червневу сесію ПАРЄ.”

А що можна очікувати від квітневої сесії?

“В квітні буде обговорення резолюції і рекомендацій. На жаль, ці документи є конфіденційними (Радіо Свобода отримало доступ до цих матеріалів, про них Ви дізнаєтеся в іншому репортажі - М. Д.), засідання комітету також відбулося конфіденційно, але я думаю, що рішення буде дуже жорстким. Я можу говорити тільки з боку парламенту. Якщо Україна не виконає своїх обов’язків, в тому числі і щодо прийняття решти кодексів, і по закінченню процедури ратифікації хартії європейських мов і мов національних меншин, якщо виконавча влада не виконає вимоги, які будуть відображені у рекомендаціях, тоді можливі санкції.”

Чому розгляд українського питання в Страсбурзі відбуватиметься і в квітні, і в червні?

“Я можу тільки єдине сказати, що це відбулося у зв’язку із тими подіями, які були в Україні на початку березня: і 9-го березня, і інші події.”

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG