Доступність посилання

ТОП новини

Огляд західної преси


Огляд західної преси

Прага, 16 квітня 2001 - Західні коментатори аналізують дальший розвиток американсько-китайських взаємин після недавнього повітряного інциденту, що стався в Південно-Китайському морі неподалік від острова Хайнань. На думку більшості коментаторів, дотеперішнє протистояння між сторонами може негативно позначитися на взаєминах між США і Китаєм у майбутньому. З огляду на політичні амбіції Китю і його бажання відігравати роль наддержави нинішній інцидент може мати долекосяжні наслідки.

Газета «Інтернешанел геральд трібюн» містить на цю тему коментар керівника центру стратегічних і оборонних досліджень при Австралійському національному університаті Алана Дюпона. У коментарі під промовистою назвою «США і Китай рисують нові плани на піску» автор схвально відгукується на рішення Пекіна звільнити екіпаж американського розвідувального літака. Однак, триваюча словесна суперечка, як вважає автор, може надовго ускладнити взаємини між двома країнами, які протягом наступних 50-ти років визначатимуть геополітичне становище у світі, подібно, як за часів холодної війни визначали США і Радянський союз. Це не означає, що конфлікт є неуникненний і співпраця неможлива, веде далі автор. Компромісне звільнення екіпажу американського літака, яке водночас дало можливість Пекінові зберегти обличчя, свідчить про те, що ризика можна уникнути. Однак, Китай, на думку автора, залишиться головною перешкодою на шляху стратегічних планів США в Азії, а на дальше майбутнє – і в глобальному масштабі.

Коментуючи наполегливість і завзяття президента Буша у звільненні екіпажу американьского літака, затриманого на китайському острові Хайнань, британська газета «Файненшл таймс» вважає, що Буш добре справляється зі своїми президентськими обов’язками. Спочатку преса ставила під сумнів – чи годиться Буш-молодший для президентської посади. Першим успішним екзаменом Буша стало представлення конгресові бюджету на наступні 10 років, другим – торговельна домовленість з Європейським союзом, зокрема у такій вразливій ділянці, як імпорт бананів. Під час нинішньої кризи, що постала у зв’язку з повітряним іншидентом неподалік від китайських територіальних вод, Буш, як зазначає газета, здавалося, звів нанівець політичне й торговельне зближення США з Китаєм, якого досяг його попередник президент Клінтон. Однак, його розрахунки виявилися правильними. Звичайно, заслуги Буша не слід перебільшувати, пише на закінчення «Файненшл таймс». Це був надто малий інцидент у масштабах двох великих країн. Крім того в інтересах Китаю було врегулювання інциденту, а не дальше роздмухування.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG