Доступність посилання

ТОП новини

Круглий стіл "Операція "Північ". 50 років депортації Свідків Iєгови з України в Сибір


Круглий стіл "Операція "Північ". 50 років депортації Свідків Iєгови з України в Сибір

Київ, 20 квітня 2001 - 50 років тому, у квітні 1951-го, із Західної України в Сибір було депортовано тисячі родин віруючих, які належали до релігійної організації Свідків Ієгови. Згідно з постановою Ради Міністрів СРСР, яку підписав Сталін, належало конфіскувати все їхнє майно, житлові й сільськогосподарські будівлі; заходи з депортації було витримано в дусі фронтових наступальних директив – членів "антирадянської секти" наказано було стерти у "табірну пилюку". Через півстоліття ті, кого вивозили в товарних вагонах, ті, хто знає про це з архівних документів і ті, хто не знає про цю акцію сталінського режиму майже нічого, зустрілися на засіданні круглого столу в київському Будинку вчителя.

Треба віддати належне владі – всім Свідкам Ієгови було запропоновано тоді підписати відмову від участі в діяльності нелегальної "антирадянської секти". Абсолютна більшість віруючих однак обрала Сибір. Для Свідків Ієгови, яких переслідували в Польщі за Пілсудського та методично винищували в нацистській Німеччині, настав новий етап випробувань. Віруючі, які взяли участь в роботі "круглого столу", без пафосу і навіть занадто буденно розповідали, як умирали в товарних вагонах їхні родичі, як намагалися вони вижити в нелюдських умовах по приїзді в Сибір, як знущалася над ними держбезпека і як прагли допомогти їм прості люди.

Втім, свідки Ієгови, якщо підійти до їхньої діяльності неупереджено, дійсно були членами антирадянської організації. Для тоталітарного режиму той, хто не з ним, беззастережно проти нього. Свідки ніколи не були з ним. У 1940-х роках, коли трохи не всі мали наввипередки вихваляти вождя і керовану ним партію, вони відмовлялися голосувати за "непорушний блок комуністів і безпартійних", вперто не йшли до війська і ховали під стріхою літературу, видану в "цитаделі імперіалізму" – нью-йоркському районі Бруклін.

Свідків Ієгови судили цивільні суди і військові трибунали, над ними влаштовувались показові процеси, проти них спрямовувались цілі стоси памфлетів і ЦК КПРС чотири рази приймав спеціальні постанови про остаточний уже "розгром єговістського підпілля."

Стійкість цих людей вражала. Один з учасників "круглого столу", 75-річний харків'янин Сергій Равлюк відсидів 16 років у найлютіших радянських таборах; його співв'язнями були глава Греко-католицької церкви в Україні митрополит Йосиф Сліпий і син командира УПА Володимир Шухевич, майбутній патріарх Київський і всієї України Володимир Романюк і відомий дисидент Валентин Мороз. Для Равлюка, як і для тисяч його одновірців, не було послаблень, не існувало відлиг і гельсинського процесу – з ув'язнення він вийшов лише в жовтні 1986 року.

Свідки Ієгови гранично яскраво продемонстрували своєю історією непереборну істину – релігійні переконання не можна викорінити в насильницький спосіб. Вони засвідчили також, що прагнення релігійної свободи належить до підставових потреб людини, яку не можна скасувати ані покараннями, ані підкупом.

За великим рахунком становище Свідків Ієгови – дивних для багатьох з нас людей, які утримуються від переливання крові і від участі у політиці – це серйозний тест на зрілість громадського суспільства. Його недорозвиненість непомильно виявляється в прагненні знищити автономію особи й громади, в скерованості на уніфікацію членів суспільства і позбавлення їх персональних відмінностей. В Україні вже були спроби органів місцевої влади припинити діяльність Свідків на підвладній цим органам території, або нацькувати на них духовенство історичних Церков. До масивного переліку радянських антиiєговістських шедеврів на кшталт "Якого Бога вони свідки?" чи "Вовки в овечій шкурі" вже додалася розлога серія книжок, виданих у пострадянські часи.

Проте один з дуже вагомих уроків не лише поневірянь Свідків Ієгови, а й всієї української історії полягає в тому, що свободи для обраних не буває. Вона або для всіх, або ні для кого.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG