Доступність посилання

ТОП новини

Представник ОБСЄ Герд Вайскірхен для Радіо “Свобода”: “Якщо наступник Ющенка буде людина Кучми, то для України наступлять не найкращі часи…


Представник ОБСЄ Герд Вайскірхен для Радіо “Свобода”: “Якщо наступник Ющенка буде людина Кучми, то для України наступлять не найкращі часи… але пан Кучма повинен собі чітко уяснити, що ми не будемо бездіяльними”

Київ, 27 квітня 2001 - У гарячі дні загострення ситуації навколо відставки українського уряду до України прибуло чимало іноземних спостерігачів і, зокрема, делегація Парламентської Асамблеї ОБСЄ. Останні дні у Верховній Раді дали представникам міжнародних інституцій ще одне підтвердження того, що уряд Ющенка йшов шляхом реформ, а сам прем’єр символізував європейський вибір України.

До подій в українському парламенті, фіналом яких стала недовіра уряду Ющенка, була прикута увага чималої кількості іноземців. А деякі народні депутати чи не вперше у ложі для гостей помітили посла Російської Федерації в Україні.

Увагу до ситуації навколо уряду Ющенка голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ігор Осташ пояснив тим, що Ющенко є своєрідним символом європейського вибору України, а 26 квітня, на думку пана Осташа, стане сигналом для європейської спільноти.

Ігор Осташ продовжує:

“Упродовж останніх кількох тижнів Україна була під пильною увагою Європейського Союзу, який вважає, що уряд Ющенка – ключ до дверей, який потрібен на шляху України до Європейської інтеграції”.

Про майбутнє із новим прем’єром, за дії якого нестимуть відповідальність тепер і комуністи, Ігор Осташ заявив наступне:

“У зовнішньополітичному вимірі, очевидно, комуністи також вимагатимуть певної орієнтації майбутнього прем"єра. І я можу спрогнозувати, що це буде людина, яка не буде працювати на європейський шлях так, як це робив Віктор Ющенко.”

Разом із тим, голова парламентського комітету у закордонних справах заявив, що 26 квітня – це відкриті двері для української політики, коли кожен проявив себе.

Оптимістичну точку зору пана Осташа поділяє і керівник делегації ПА ОБСЄ, голова загального комітету з питань прав людини та демократії ОБСЄ Герд Вайскірхен. Зокрема, на зустрічі із журналістами він зазначив, що цей день - початок нового етапу, і Ющенко повернеться сильним лідером сильної демократії.

У такі часи, які переживає Україна, треба мати мужність іти на компроміс, зазначив Герд Вайскірхен, і Ющенко запропонував парламенту такий компроміс, але більшість відхилила його. Більшість цієї більшості дивиться назад, а європейський шлях – це нелегкий шлях вперед.

Голова загального комітету з питань прав людини та демократії ПА ОБСЄ Герд Вайскірхен дав коротке інтерв’ю для Радіо “Свобода”:

Юлія Жмакіна:

Якими були б кроки Європейської спільноти у разі, якщо наступник Ющенка не буде продовжувати тих реформ, які він запропонував? І чи не призведе це до ізоляції України?

Герд Вайскірхен:

Думаю, що президент Кучма добре розуміє, що ізоляція України смертельно небезпечна для держави. Думаю, виходячи з цього, пан Кучма повинен розуміти, що розвитку демократії в Україні не можна заважати, а, вірніше, не можна її порушувати. Це знаходиться в його руках , від нього залежить, хто буде наступним прем’єр-міністром. Сподіваюсь, що він достатньо розумна людина, щоб розраховувати на майбутнє України як на майбутнє олігархів.

Юлія Жмакіна:

Але ж він цей вибір зробив, фактично, давши “добро” на відставку Ющенка?

Герд Вайскірхен:

Це так. Якщо наступник Ющенка буде людина Кучми, то, без сумніву, для України наступлять не найкращі часи, у всякому випадку, до наступних парламентських виборів. Але пан Кучма повинен собі чітко уяснити, що ми не будемо бездіяльними, просто пасивними спостерігачами, а зробимо все, щоб демократичні процеси на Україні продовжились.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG